Kā rūpēties par mazuļa ādu vasarā?

26. Jun 2018, 00:04 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Lai gan patlaban vasaras laika apstākļi ir mainīgi un dažbrīd par vasaras atnākšanu liecina vien koku zaļās lapas, tā ātrāk vai vēlāk noteikti atnesīs sev līdzi arī sauli un karstumu. Tāpēc ir vērts jau laikus sagatavoties un pārdomāt, kā par mazuļa ādu rūpēties vasarā.

Kādi priekšnosacījumi jāņem vērā, rūpējoties par mazuļa ādu, lai tā būtu vesela arī vasarā, stāsta sertificēta bērnu māsa Elita Svareniece.

Ādas ikdienas aprūpe vasarā

Vasarā bērna ādu jākopj tāpat kā parasti. Tas nozīmē, ka ar ūdeni jāiztīra visas ādas krociņas un, ja rīta apkopē māmiņa redz, ka bērna ādai ir tendence uz iekaisumu, krociņu iepūderē ar kartupeļu cieti. Kartupeļu ciete izoderē ādu un nodrošina gaisa plūsmu. Ja gaiss brīvi piekļūs mazuļa ādas krociņām, tas mazinās jebkuru iekaisumu un novērsīs dziļāku tā veidošanos. Taču, ja ir izveidojies nopietnāks ādas iekaisums, jāizmanto cinku saturoša ziede. Tās izmanto, ja ir izveidojies ādas apsārtums, iekaisums un specifisks aromāts.

Sargi no saules!

Pirmajā dzīves gadā bērns īpaši jāsargā no saules iedarbības, tāpēc, dodoties laukā, bērnam obligāti galvā jāliek cepurīte ar maliņām, piemēram, panama vai cepure ar nagu.

Domājot par saules aizsargkrēma lietošanu bērnam, mammai ir jāizvērtē visi faktori. Elita Svareniece: “Visi saules aizsargkrēmi satur ķīmiskos filtrus, jo dabisko filtru, kas aizturētu saules satarus un pasargātu bērna ādu, nav. Taču, ja svara kausos liekam bērna ādas veselību, uz kuras saules ietekmē var veidoties čūlas un apdegumi, tad krēms ar ķīmisko filtru ir daudz labāka izvēle nekā saulē apdedzis bērns.”

Ja ģimene ir izlēmusi dienu pavadīt pludmalē vai doties sauļoties, ieteicams to darīt no rīta līdz plkst. 11.00 vai arī pēc plkst. 16.00 pēcpusdienā. Taču jāatcerās, ka tiešie saules stari bērnam nav labi, tāpēc, ja vecāki ir izdomājuši uzturēties saulē, bērnam obligāti jālieto saules aizsargkrēms, vienlaikus arī vērojot bērna ādas reakcija.

Ja vecāki izvēlējušies bērnam saules aizsargkrēmu nelietot, bērnam jāvelk krekliņš ar garām piedurknēm no elpojoša materiāla un, protams, jau pieminētā cepurīte.

Iegaumē: jo augstāks ir krēma aizsargfiltrs, jo labāk, jo saule mūsdienās ir īpaši spēcīga. Tāpat arī ņem vērā, ka veselības speciālisti rekomendē pēc saules aizsargkrēma lietošanas bērna ādu vakarā nomazgāt ar ziepēm.

Ja māmiņa dodas pastaigāties gar jūras malu, jāatcerās, ka bērns no saules nav pasargāts arī guļot ratos, jo saules stari tiek lauzti un bērna āda var apdegt pat tad, ja viņš guļ ratiņos. Tāpēc ratiem obligāti jāpārklāj marlīte, pārklājiņš vai arī jāizmanto speciālie ratu pārsegi, kuri aiztur ultravioleto starojumu.

Cik garas vasarā var būt pastaigas?

Ja bērniņš ir dzimis laikā un ir vesels, tad vasarā ierobežojumu pastaigu garumam nav. Taču tiek rekomendēts laika periodā no plkst. 11.00 līdz 16.00 atrasties ēnainākās vietās nevis jūras krastā.

Mazuļa actiņu kopšana

Vasarā saules un vēja ietekmē bērna actiņās dažkārt var veidoties tā dēvētais “miedziņš”. Ja izdalījumi nav strutaini un acis nav iekaisušas, tās tīra ar vārītu ūdeni vai melno tēju. Var izmantot arī kumelīšu tēju, taču jāatcerās, ka daļai bērnu ir alerģiskas izpausmes no kumelītēm. Savukārt, ja izveidojies sastrutojums un konjunktivīts, noteikti jāvēršas pie sava ārsta, kurš, izvērtējot situāciju, nozīmēs piemērotāko terapiju.