Kā izvēlēties labāko gultiņu savam mazajam

Kā izvēlēties labāko gultiņu savam mazajam

09. Mar 2016, 12:09 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Šūpulītis vai gultiņa ir vieta, kur mazulis pavadīs lielāko savas dienas daļu, tāpēc tās iegādei jāpieiet ar atbildību un mīlestību. Pēc kādiem kritērijiem izvēlēties īsto?

Troll ir Latvijas uzņēmums, kas ražo bērnu mēbeles jau 20 gadus un šobrīd tās iecienītas ne vien pašu mājās, bet arī daudzviet Eiropā, ASV un Austrālijā. Troll pārliecība ir tāda, ka laba gultiņa ir stipra gultiņa, tāpēc ražošanā tiek izmantoti augstākās kvalitātes materiāli. Jautājām Troll ražošanas vadītājam Laurim Garklāvam, kas būtu jāņem vērā, izvēloties pirmo gultiņu savam bērnam.

Gultiņu vai šūpulīti?

Daži vecāki dod priekšroku šūpulītim tādēļ, ka tā jau izsenis bijusi bērnu pirmā guļvieta un savas šaurības dēļ nedaudz atgādina sajūtu, kāda bērniņam bijusi mammas vēderā. Taču ir arī praktiski iemesli – tas ir ideāls apstākļos, kad vecāku guļamistabā ir maz vietas un gultiņu ievietot nebūtu iespējams.

Šūpulīti iespējams izmantot līdz apmēram sešu mēnešu vecumam, kad bērniņš sāk velties un slieties augšup.

Gultiņa būs investīcija ilgākam laikam, turklāt vairāki ražotāji, tai skaitā Troll, piedāvā tādas gultiņas, kuras “aug” līdz ar bērnu. Gandrīz visām Troll bērnu gultiņām ir iespējams pielikt pusaudžu redeli, kas ļauj bērnam brīvi izkāpt un iekāpt gultā, kad viņš ir iemācījies staigāt, tādējādi pasargājot viņu no izkrišanas.

Troll gultiņu ar izmēru 140x70 cm pavisam vienkārši iespējams pārveidot par pusaudžu gultu – sākumā tā izmantojama kā gultiņa mazulim, bērnam augot tai var pielikt pusaudžu redeli, bet pēc tam noņemt sānus un transformēt par pusaudžu gultu.

20160308111708-56693.jpg

Vissvarīgākais – drošība

Ja gultiņa atbilst visiem ES drošības noteikumiem, tai būs atbilstošs sertifikāts, kas to apliecina; ja radušās šaubas, to noteikti varat jautāt pārdevējam.

Papildus arī paši vizuāli varat pārbaudīt mēbeli – tai jābūt ar nedaudz noapaļotiem stūriem, lai bērniņš nevarētu savainoties. Noteikti jāpārliecinās, ka gultiņas pamatne ir regulējama trīs augstuma līmeņos – gultiņas dziļumam būs liela nozīme, kad mazulis sāks celties kājās, lai viņš no gultiņas nevarētu izkrist. Attālumam no gultas augšējās malas līdz gultas pamatnes zemākajam līmenim jābūt vismaz 60 cm, bet, ja pamatne ir augstākajā līmenī, tad ne mazāk kā 30 cm. Optimālais attālums starp redelēm ir 4,7 cm līdz 6 cm. Aprēķins vienkāršs - attālumam starp redelītēm jābūt tādam, lai tajās nesprūstu bērna rociņas, kājas un galva.

Koks – dabīgs un izturīgs

Visbiežāk bērnu gultiņas tiek ražotas no bērza un priedes kokmateriāla. Troll laika gaitā ir pārgājis uz bērza koksnes izmantošanu, jo tas ir drošāks, stingrāks, blīvāks un izturīgāks materiāls. Arī pēc mentalitātes tas ir Latvijas koks. Patīkama ir apziņa, ka ražojot gultiņas arī koka dēļu atgriezumi neiet zudumā – tos uzņēmums izmanto kā kurināmo kalšu darbināšanai.

Svarīgi, ar ko krāsots

Tas, ar kādām krāsām gultiņa krāsota un kādi apdares materiāli izmantoti, ir būtiskāk nekā pirmajā mirklī var šķist – mazais nogaršos visu, tai skaitā arī gultas redeles. Krāsām ir jābūt uz ūdens bāzes, kā arī tām ir jāiziet siekalu tests, kas nozīmē, nonākot saskarē ar siekalām tās nevar izšķīst vai tikt nolaizītas. Troll izmanto tikai tādas krāsas, kas ir testētas un deklarētas kā bērnam draudzīgas.

Kas vēl jāņem vērā

Lūkojot pēc ideālās gultiņas, pievērsiet uzmanību papildus iespējām, ko piedāvā ražotāji.

Piemēram, Troll piedāvā atsevišķus gultiņu modeļus uz ritentiņiem, kas krietni atvieglo to pārvietošanu no vienas istabas uz otru. Tāpat uzņēmuma klāstā ir 120x60 cm liela kompakta portatīvā gulta, kas ir lieliska alternatīva auduma ceļojumu gultām. To var ļoti ērti un ātri salikt un izjaukt bez papildus instrumentiem.

20160308111757-48436.jpg

Atsevišķām gultiņām ir pieejams nolaižams sāns – lieliska funkcija, kas ļauj novietot mazuļa gultiņu līdzās savējai un naktī viņu ērti pabarot. Tāpat ir gultiņu modeļi, kam pieejamas plastmasas uzlikas gultas malām, lai vēlāk, kad bērnam sāk nākt zobiņi, viņš tās graužot nesavainotu smaganas (un nesabojātu gultiņu).

Vēl iegādājama gultiņa, kurā vienlaikus apvienotas vairākas šūpošanās funkcijas. Lai iemidzinātu vai nomierinātu bērnu zīdaiņa vecumā, var izmantot klasisko šūpošanās veidu – no kreisās uz labo pusi. Kad bērns pieaug, ērtāks un drošāks veids ir horizontālā šūpošana, šajā variantā gultai ir nepieciešams pievienot mantu kasti, kur iespējams uzglabāt gultas veļu un citas bērnam nepieciešamās mantas.

Un kā ar matraci?

Troll savām gultiņām piedāvā divas iespējas – Fiber block (termiski apstrādāts poliesters) matraci ar stepētu pārvalku un kokosa matraci.  

Fiber block matrača apvalks ražots no 100% kokvilnas un tā pildījums ir antialerģisks. Matracis nodrošina labu gaisa cirkulāciju un bērns var ļoti viegli elpot pat guļot uz vēdera.

Kokosa matracis ir cietāks nekā Fiber block matracis. Tā pildījumam izmantots Fiber block, kas nepieciešams atsperīguma efektam, kā arī lai matracis vienmērīgāk reaģētu uz slodzi, un kokosšķiedra, kas ļauj vienmērīgi atkārtot bērna auguma izliekumu.

Izstāžu zālē Siguldā ir iespējams apskatīt un iegādāties Troll aktuālos produktus, kā arī pieejama iepriekšējo kolekciju prece par īpaši izdevīgām cenām.

 20160308180459-91125.jpg