Kā izaudzināt palīgu no meitas?

Kā izaudzināt palīgu no meitas?

29. Apr 2014, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Protams, mums visiem griba,s lai mūsu bērniņi būtu mūsu lielākie palīgi. Īpaši tas attiecas uz meitenēm, jo nākotnē šie mazie mammas palīgi izaug par mājas saimniecēm, tāpēc ir svarīgi apgūt saimniekošanas lietas, mājīguma radīšanas prasmes, kā arī - jāiemācās būt kārtīgai un tīrīgai.

Kā mācīt mazo dāmu? Vai vajag pieradināt viņu pie palīdzēšanas, vai tomēr viņa būtu jāpasargā no mājas lietām? Savā viedoklī dalās psiholoģe Alika Sorokina.

"Līdz 12 gadu vecumam nav vērts speciāli piespiest vai pieradināt meiteni pie mājas pienākumiem, cita lieta, ja meitene pati izrāda interesi šajās lietās, un parasti tas ir pirms 12 gadu vecuma sasniegšanas. Mazajai meitenei taču gribas līdzināties māmiņai, gribas ātrāk kļūt pieaugušai un te nu viņa ir, un sāk kopēt māmiņas darbības, tai pat laikā mācoties sieviešu gudrības," stāsta psiholoģe.

Kamēr meitene ir maza, mammas uzdevums ir pārvērst ikdienas darbiņus interesantā rituālā, lai bērnam būtu vēlēšanās iesaistīties un piedalīties procesā.

"Meitene dzimst ar misiju kalpot, bet sau varbiņu viņa var dāvāt citiem tikai tad, ja saņem pretī arī citu rūpes. Tāpēc nav vērts kaunināt meiteni par nekārtību, nevēlēšanos mammai palīdzēt, jo meitene rada pati savu viedokli par sevi, ņemot vērā apkārtējo viedokli. Tieši tāpēc, dzirdot pārmetumus, viņa automātiski uzskatīs, ka nav pelnījusi mīlestību un rūpes, attiecīgi - arī viņa šīs rūpes nespēs citiem dāvāt. Tas ir kā apburtais loks. Atcerieties, nekad nevērtējiet meitenes personību caur viņas darbībām," paskaidro Alika Sorokina.

Kā iemācīt meitenei palīdzēt? Pirmkārt, kā stāsta speciāliste, māmiņai meita ir jāmotivē ar savu piemēru, galvenais noteikums, mammai jādara būtu savi darbiņi ar prieku, mājas rūpēm viņai jāsagādā gandarījumu, tad arī meitiņai gribēsies nodarboties ar ko līdzīgu.

"Par zelta frāzi jākļūst - darīsim kopā! Pat, ja meitene nevēlas, piemēram, kārtot rotaļlietas, vienmēr uz viņu iedarbosies piedāvājums palīdzēt, ideja sākt kārtot no dažādām istabas daļām utt. Esiet meitai blakus un vienmēr gatava palīdzēt," uzsver psiholoģe.

Lai mazie palīgi priecē jūs katru dienu!

Māmiņu Klubs

JA TEV IR MEITIŅA, SPIED ŠEIT!

20140131140314-94049.jpg

JA TEV IR DĒLS, SPIED ŠEIT!

 20140131140429-66249.jpg