Kā bērnam attīstās ritma izjūta?

Kā bērnam attīstās ritma izjūta?

19. May 2014, 00:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ja muzikālā dzirde ir teju katram bērnam, tad ar ritma izjūtu var būt grūtāk. Ko par ritma izjūtu vajadzētu zināt vecākiem, pastāstīs Latvijas Nacionālā Simfoniskā Orķestra vijoļu grupas mūziķe un pedagoģe Nelli Sarkisjana un mūzikas pedagoģe Agnese Mālere.

Kā stāsta Nelli Sarkisjana, pēc visas pedagoģiskās pieredzes, var teikt, ka muzikālā dzirde ir normāla īpašība katram bērnam: "Viens bērns dzird mūziku labāk, cits sliktāk. Ar ritmu iet daudz grūtāk. Viss atkarīgs no ritma, no tā, cik tas ir precīzs, saasināts. Citu tautu iedzīvotājiem, spāņiem, piemēram, ir izteiktāka ritma izjūta. Spēlējot mūzikas instrumentu, dejojot, ritma izjūtu var attīstīt. Reizēm tiešām asa ritma izjūta kustībās, ļoti palīdz arī mūzikā."

Mūsdienu bērniem varētu būt vairāk attīstīta ritma izjūta, un tas noteikti ir atkarīgs arī no tā, kāds temperaments ir bērnam, un kāds ir viņa dabas dotais talants, kā arī – kā tas viss tiek attīstīts. Muzikālā inteliģence ir plašs jēdziens, tur neietilpst tikai dziedāšana: kustības, ritms, klausīšanās, dziedāšana, vizualizācija.

Ritmu izjūtu var attīstīt reizē ar bērna valodas attīstību- līdz 6-9 mēnešu vecumam mazulis runā savā valodiņā, un tad var veicināt viņa kustības – līdz ar vārdiņiem. Bērns visvieglāk kaut ko jaunu uztver ērtos apstākļos, kustībā. Vārds, valoda, ritms, kustība – tas viss ir saistīts.

"Elementārā veidā: dzejolīšus ar kustībām var iekļaut ikdienā, un tādā veidā tiek attīstīta arī ritma izjūta," iesaka mūzikas pedagoģe Agnese Mālere.

Māmiņu Klubs

 

Klausies Māmiņu Kluba radio raidījumu Riga Radio 94.5 FM katru otrdienu no plkst.18:00 līdz 19:00!