Kā audzināt mazo princesi?

Kā audzināt mazo princesi?

25. Mar 2014, 00:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kura meitene gan nesapņo kļūt par princesi un iziet pie vīra, kas ir īsts skaistulis un piedevām vēl princis? Jau no agras bērnības varam novērot mazo meiteņu vēlmi mainīt bieži tērpus, izvēlēties krāšņas, cakainas lietiņas, pērles, gredzenus, matu gumijas - bantītes, un skriet pie spoguļa, lai redzētu, kā tas viss izskatās, ir pilnīgi normāla parādība.

- Negribu šīs biksītes, gribu citas - ar kaķīšiem (lūdz meitiņa pēc vannas)

- Nu bet kāda starpība, velc šīs..

- Nē, gribu ar kaķīšiem!

Pavisam ierasta saruna, vai ne? Un tas pats ir ar džemperīšiem, kam virsū puķītes uzzīmētas vai kleitiņām ar tauriņiem.. Grūti būt par princeses māmiņu.

Kāda jēga tiek ielikta vārdos "audzināt princesi", kādām vērtībām šai meitenei būtu jāpiemīt:

  • augsts pašvērtējums, pārliecība par saviem spēkiem
  • individualitāte
  • garšas un stila izjūta
  • plašs redzesloks un intelekts
  • komunikablitāte, labas manieres
  • sievišķība, dvēseliskais skaistums
  • prasme būt vienlaikus gan vājai, gan spēcīgai un otrādi

Lai bērnā šīs visas vērtības varētu ielikt, vecākiem jāatrod īpaša pieeja audzināšanā.

Sākumam jāsaka, ka ir sarežģīti ielikt bērnā kaut ko, kas nav jūsos pašā. Var bezgalīgi atkārtot, ka tā darīt nevajag, jo, ja vien paši nesekojat šim noteikumam, arī bērns diezvai to uztvers kā normu.

Lai bērnam būtu augsts pašvērtējums, arī pašiem ir jābūt augstās domās par sevi, protams, te nav runa par pārspīlētību, vienkārši jādzīvo atbilstoši savām interesēm un principiem, neskatoties uz citu viedokli.

Meitiņas acu priekšā ir jābūt labam piemēram. Un kas gan būtu labāks piemērs par jums?

Kā pareizi audzināt meitiņu?

Meitenei ir jāgūst visu laiku apstiprinājums viņas varēšanai, viņas cienīgumam. Sieviešu dzimtei raksturīga ir sevis salīdzināšana ar apkārtējiem, un bieži vien tas nenotiek savā labā, vēlams ir periodiski stiprināt meitenes pārliecību par sevi, ceļoti viņas pašvērtējumu (īpaši pusaudžu vecumā). Bieži sakiet savai meitai, ka viņa ir skaista un gudra, uzsveriet viņas prasmes un taktiski nogludiniet trūkumus.

Meitenēm ir svarīgs apkārtējo vērtējums, viņām ir svarīgi saprast, kāds iespaids tiek atstāts uz apkārtējiem, kas un kā vērtē viņas un viņu rīcību. Meitenes dzīvo ar emocijām, tāpēc vērtējot viņas, jāpievērš uzmanība vārdu izvēlei.

Ļoti svarīgi ir dāvāt meitenēm daudz mīlestības, glāstu un maiguma. Apskaujiet, bučojiet, glāstiet matus, vienmēr atbildiet uz jebkuru bērna mīlestības izpausmi pret jums. Ja bērnam trūkst taktilo sajūtu mīļuma bērnīb', paaugstinās izredzes kļūt par noslēgtu, vēsu, neapmierinātu, un dažkārt pat ļoti atriebīgu personību.

Meitenēm ir jājūtas mīlētām, viņām ir jābūt pieņemtām. Nesakiet viņai, ka mīlestība ir jānopelna, ar to jūs ieaudzināsiet viņā upura kompleksus un nespēju tālākā dzīvē atšķirt patiesu mīlestību no viltotām jūtām.

Vecāku audzināšanas principi meiteņu uztverē ir pilnīgi citādāki kā šie paši principi zēnu prātos. Atšķirībā no zēniem, vecāku rūpes meitenes uztver kā maigumu, kontroli kā vecāku uztraukumu par meitas labklājību, kontroles trūkumu kā vienaldzību, uzmanības trūkumu kā nevajadzību.

Lutiniet savu meitiņu. Cik lielā mērā, to jāizlemj jums pašiem, bet bez tā neiztikt.

Individualitātes attīstība

Nav nekā šausmīgāka sievietei kā neprasme atšķirties ar kaut ko no pūļa. Individualitāte ir tas, ar ko atšķiramies no kopējās masas. Protams, visam jābūt harmoniskam un skaistam. Bezgaumīgi un prasti saģērbta, izdaiļojusi sevi ar nepiemērotām rotām vai kosmētiku  pusaudžu meitene izskatīsies smieklīgi. Un tā nebūs tā individualitāte, kas viņai vajadzīga.

Individualitāte, tas ir ne tikai ārējais izskats, tā ir arī katra cilvēka personība. Personiskās vērtības. Droši vien esat saskārušās ar situācijām, kad ārējais un iekšējais cilvēka saturs ir pārāk atšķirīgs, un līdz ar to, lauž kopējo tēlu.

Piemēram, ejot pa ielu sastopi draudzīgu kompāniju, kurā ir ar gaumi ģērbusies meitene, tu skaties un priecājies, domā par to, cik viss ir harmonisks un skaists ap viņu. Bet viņa sāk runāt, un tu sajūti vilšanos - rupja meitene, tukša muldēšana, kas iznīcina viņas ārējo, skaisto tēlu.

Un gadās, protams, arī otrādi - cilvēks, kas ne ar ko neizceļas, uzplaukst īpašā veidā, tiklīdz uzsāc sarunu ar viņu. Iekšējā pasaule ir bagāta, ir savs viedoklis, cilvēks prot izteikties un tas viņam piešķir īpašu šarmu. Pēc tādas sabiedrības uz ilgu laiku jūti sevī siltumu, harmoniju un komfortu, vienkārši tāpēc, ka tādus cilvēkus ir prieks satikt.

Audzinot savu meitu jāatceras tieši par harmoniju, dvēseliskajām vērtībām, kā arī par to, lai viņa arī ar savu ārieni būtu pievilcīga apkārtējiem. Iemāciet viņai vieglāku dzīves uztveri, prasmi neapkraut sevi un apkārtējos ar mākslīgi radītām problēmām, iemāciet viņai izturēties pret dzīvi ar humoru un optimismu.

Attīstam sievišķību

Sievišķība ir īpašs šarms un dvēseliskais skaistums, rūpes par sevi un labas manieres. Māciet meiteni rūpēties par sevi, savu ķermeni, ierādiet viņai labu gaumi apģērbu izvēlē, iemāciet pareizi lietot kosmētiku, iepazīstiniet viņu ar labu mūziku, literatūru un filmām, paplašiniet viņas redzesloku, attīstiet mākslinieciskās dotības. Iemāciet meitenei elementārus etiķetes noteikumus, kas attiecas uz uzvedību, sevišķi, ja ir runa par uzvedību pie galda. Piekritīsiet, ka nav patīkami novērot pie blakus galdiņa sēdošu personu, kas neprot uzvesties pie galda.

Sievietei ir jāprot vienlaikus būt gan vājai, gan arī stiprai un otrādi.

Tas nozīmē nenuzņemties atbildību tur, kur to var izdarīt vīrietis. Jāprot izvēlēties sievišķīgākas, patīkamākas nodarbes. Bet tai pat laikā dāmai jābūt ar savu skatu uz pasauli, jāprot orientēties dažādās dzīves situācijās, un jāspēj patstāvīgi pieņemt lēmumu.

Iemāciet meitai pazīt cilvēkus, izrādīt labsirdību. Korekti un taktiski pastāstiet viņai par drošības noteikumiem, kā arī iemāciet viņu izvairīties no tā, kas viņas dzīvību vai veselību varētu apdraudēt. Viņai jāprot atšķirt viltu no patiesības.

Audziniet viņā mīlestību pret darbu, kā arī labestību un līdzcietību. Viņai jāprot rūpēties par apkārtējiem.

Meitenei noteikti jādod izvēles iespējas. Jau no mazotnes interesējieties par to, ko viņa ēdīs - biezputru vai zupu, kādu kleitu šodien vilks, kādas rotaļlietas ņems līdzi uz dārziņu. Ļaujiet palīdzēt viņai mājas darbos, lai piedalās trauku mazgāšanas procesā, lai slauka putekļus, lai palīdz uzklāt galdu un sakārtot māju.

Māmiņu Klubs