Jaundzimuša aptieciņa. Kam ir jābūt gatavai mammai?

Jaundzimuša aptieciņa. Kam ir jābūt gatavai mammai?

22. Apr 2020, 08:59 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bērnībā mammas mums nodeva informāciju par to kā vārīt zupas un cept kotletes, skolā mācīja būt labiem matemātiķiem un fiziķiem, augstskolā – savas lietas profesionāļiem. Nez kapēc, nekur nestāstīja par to, kā būt labai mātei. Ar šo mākslu sievietes tiek atstātas aci prett aci. Un ziniet, sievietes patiešām tiek ar to galā. Un Jūs varēsiet! Mēs ieteiksim kā.

Kā palīdzēt mammai

Mazie pirkstiņi un pēdiņas – ārsti pirmo reizi iedeva Jums rokās jūsu mazo brīnumu – Jūsu mazuli. Nesatraucieties, tuvākajā laikā mazulis pārsvarā gulēs. 

Līdz triju mēnešu vecumam miegs var ilgt līdz 18 stundām diennaktī. Un tāds ilgums saglabāsies aptuveni līdz gada vecumam: ap 6 mēnešu vecumu vesela mazuļa miegs būs aptuveni 17 stundas, ap 9 mēnešu vecumu – līdz 16 stundām, un ap gada vecumu – 15. 

Ir svarīgi šajā periodā iemācīties atpūsties pašai – necentieties visu paspēt: nomazgāt, sakārtot, pagatavot ēst. Bet tieši pagulēt. Jums tikko ir beidzies fiziski grūts periods Jūsu dzīvē – Jūs esat pelnījusi atpūtu. Diendusas laikā ejiet gulēt kopā ar mazuli, brīvās vakara stundas veltiet patīkamām procedūrām dvēseles mieram. Ne sakopts dzīvoklis, bet gan laimīga, vesela mamma, tagad tik ļoti ir nepieciešama mazulim. Neizgulēšanās nenesīs pozitīvu ietekmi Jūsu veselības stāvoklim.

Kā palīdzēt vēderiņam

Ja šaja laikā tiks saglabāta barošana ar mātes pienu, tad ārsti iesaka pieturēties pie barošanas pēc pieprasījuma. Mazuļus, kuriem ir mākslīgā barošana, nepieciešams barot pa stundām. Par maisījuma izvēles jautājumiem, viennozīmīgi, konsultējieties ar savu pediatru, nevis meklējiet informāciju interneta plašumos.

Svarīgi zināt, kā secinat vai mazulis saņem nepieciešamo pārtikas daudzumu. Orientējieties uz 2 rādītājiem: svars un urinēšana.

Nebīstieties, ja Jūsu mazulim ir nelielas novirzes no auguma vai svara normām, jo katrs mazulis ir individuāls. Un ja tomēr šis jautājums Jūs satrauc, vērsieties pēc padoma pie sava pediatra.

Bērniem, kas ēd krūts pienu, pirmajā dzīves gadā par normu tiek uzskatītas 12-25 urinēšanas reizes diennaktī.

Kā palīdzēt koliku laikā

Mazuļu mammas, gan tās, kas baro ar krūti, gan arī tās, kuru mazuļi tiek baroti ar mākslīgajiem piena maisīumiem, saskaras ar koliku problēmu. Bērnu kolikas sastopamas mazuļiem no 2 līdz 4 mēnešu vecumam. Gandrīz vienmēr, tas ir saistīts ar to, ka mazuļa zarnu trakts vēl tikai formējas, un kā likums, mammas aizmirst par šo problēmu pēc 4 mēnešiem. Un arī Jūs aizmirsīsiet!

Taču palīdzēt mazulim var jau šodien. Visbiežāk, mazulim sāp vēderiņš tāpēc, ka tajā ir sakrājušās gāzītes. Daži mazuļi patstāvīgi un diezgan vienkārši tiek no tām vaļā – viņiem var piepalīdzēt pagriežot guļus stāvoklī uz vēderiņa.

Citiem nepieciešama palīdzība, lai arbrīvotos no liekajām gazītēm.

Labi, ka mūsdienīgu vecāku rīcībā ir līdzekļi, kas palīdz novērst šo problēmu, tā arī atrisināt to. Lai mazulis mazāk rītu gaisu zīšanas laikā, ir pieejamas ļoti daudz un dažādas pudelītes ar pretkoliku knupīšiem. Un, lai atbrīvotu mazuli no liekajām gāzītēm – vienreizlietojamās gāzu izvades caurulītes Windi® (rektālie katetri) no Zviedrijas.

Gāzu izvades caurulīte Windi® vienkārša izmantošanā, tai nav atsevišķu, nepiestiprinātu detaļu un tāpēc tā ir maksimāli droša. Katetra garums ir izrēķināts tā, lai tas ļautu ievadīt to līdz nepieciešamajam dziļumam, līdz sfinkterim, kura spazmas traucē mazulim patstāvīgi izvadīt gāzes no zarnām. Speciāls ierobežotājs neļauc ievadīt katetru pārāk dziļi. Gāzu izvades caurulītes Windi® ir izgatavotas no mīgsta un elastīga materiāla, galiņš – noapaļots un atraumatisks. Tas viss garantē maksimālu drošību un izslēdz iespējamību savainot mazuļa taisnās zarnas gļotādu.

Pamasējiet mazuļa vēderiņu, maigi glāstot to no labā sāna uz vēdera centru, pēc tam no augšas uz apakšu, lai gāzītes novirzītu uz anālo atveri. Pamasējiet tā pat arī uz otru pusi. Atkārtojiet 3 reizes no katras puses.

Apsmērējiet gāzes izvades caurulītes galiņu ar bērnu kremu vai vazelīnu, paceliet mazuļa kājiņas un uzmanigi ievietojiet katetru līdzīgi kā termometru. Kopā ar gāzītēm var izdalīties arī neliels fēču daudzums.

Izmantot katetru iesaka, ne vairāk kā trīs reizes dienā. Iemācieties veikt šo vienkāršo procedūru un aizmirstiet par bērna raudāšanu.

Kā palīdzēt iesnu laikā

Mazulis augs un attīstīsies. Viņu gaida pastaigas svaigā gaisā, daudzas tikšanās ar radiniekiem un draugiem. Imunitātei būs jāstāv sardzē dienu un nakti, agri vai vēlu Jūs saskarsities ar saaukstēšanos. Nav jābaidās. Jā, ar mazuli ir sarežģītāk, viņš nevarēs pateikt, kas viņam sāp, taču Jūs visu sapratīsiet.

Viena no galvenajām raudāšanas un miega traucējumu problēmām saaukstēšanās laikā var būt aizlikts deguns. Daži bērni pat līdz 6 gadu vecumam nemāk paši attīrīt un izšņaukt degunu, ko tad lai saka par jaundzimušajiem. Tādiem gadījumiem, mazuļa aptieciņā, vajadzētu turēt tādu bērnu higiēnas līdzekli kā nazālais aspitarors. To izvēle tirgū šobrīd ir milzīga: mehāniskie, elektriskie, aspiratori – klizmiņas. Taču no drošības apsvērumu un ērtības viedokļa, paši labākie ir tieši mehāniskie.

Bērnu deguna aspiratoram NoseFrida® ir liels daudzums priekšrocību: garš izsūkšanas katetrs, kas ļoti palīdzēs, ja mazulis kustēsies procedūras laikā. NoseFrida® gļotu savākšanas kolba ir pietiekami liela, lai vienas procedūras laikā būtu iespējams attīrīt uzreiz abas bērna nāsis.

Lai nesavainotu mazuļa deguna gļotādu aspiratoram ir sašaurināts atraumatisks galiņš, , kas cieši pieguļ deguna nāsij. Bet pats svarīgākais, kas atšķir NoseFrida® aspiratoru – tie ir maināmi higiēniskie filtri. Vienreiz lietojamo NoseFrida® filtru lietošana procedūras laikā labi aizsargā no inficēšanās. 

Svarīgi zināt, ka dažkārt, sausā ādiņa, kas rodas no sausa gaisa var būt par iemeslu mazuļa elpošanas apgrūtinājumam, pat tad, ja viņam nav iesnas. Šādā gadījumā arī palīdzēs NoseFrida® aspirators un jūras ūdens. Atcerieties, brīva elpošana – mierīga mazuļa un māmiņas miega garantija.

Kā palīdzet, kad šķiļas zobiņi

Uz otrā mēneša beigām notiks kas svarīgs – Jūs ieraudzīsiet pirmo mazuļa smaidu. Triju mēnešu vecumā, mazulis centīsies smieties. Tādi brīži vienmēr paliek atmiņā.

Ap sešu mēnešu vecumu, kad Jūs aizmirsīsiet par kolikām un iemācīsities tikt galā ar saaukstēšanos, parādīsies jauna problēma – zobu šķilšanās. Bet arī tā ir risināma!

Gandrīz visiem mazuļiem zobu šķilšanās ir sāpīgs process, ar miega traucējumiem, kā arī zarnu trakta darbības traucējumiem.

Tā kā zobu šķilšanās mazuļiem var noritēt pēc individuāla grafika (dažkārt arī 3-4 mēnešos sāk parādīties pirmie zobiņi), iesakam būt gataviem jau laicīgi: un mazuļa aptieciņu papildināt ar efektīviem zobu šķilšanās geliem.

Bērnu smaganu gels zobu šķilšanās laikā uz dabīgu ekstraktu pamata Dentinale® natura no Itālijas nesatur sintētiskos anestētiķus un analgētiķus. Ka piemēram, lidokaīnu, kas ir aizliegts izmantošanai ASV bērnu gelos, tā kā ir pierādīta tā negatīvā ietekme uz organismu.

Dentinale® natura gels nesatur cukuru un parabēnus. Gels nav kaitīgs norijot. Tā dabīgajām sastāvdaļām – kumelīte, bosvelija, avleja, safrāns – piemīt pretiekaisuma, antiseptiska un reģenerējoša iedarbība.

Neesot medikaments Dentinale® natura gelam nav kontrindikāciju, un tā drošība un efektivitāte tiek garantēta gan ar tā sastāvu, gan arī reģistrācijas izmeklējumiem.

Kā saglabāt sevi

Galvenais, šajā neparastajā laikā atcerēties: tas ir ne tikai neparasts, bet arī ļoti patīkams.

Pirmais smaids, pirmie smiekli, pirmie soļi un pat pirmais zobiņš – tā visa ir Jūsu mazā pasaule, Jūsu mazulis. Izdarot jebkādu izvēli, sekojiet savai mātes sirdsbalsij un uzticieties sievietes intuīcijai – Jūs visu darāt pareizi!

www.instagram.com/mazula_aptiecina/