Jauns modes kliedziens bērnu audzināšanā: nekādu palīglietu!

Jauns modes kliedziens bērnu audzināšanā: nekādu palīglietu!

14. Jan 2014, 14:28 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ir tik daudz dažādu metožu, KĀ audzināt bērnus par veiksmīgiem, laimīgiem un pašapzinīgiem pieaugušajiem, tomēr arvien pētnieki, slavenības nāk klajā ar jauniem paņēmieniem, idejām, kā ģimenes dzīvi padarīt vienkāršāku.

Šo metodi angiski sauc RIE Parenting, kura galvenā ideja ir pret bērniem izturēties kā pret individualitātēm, nevis kā pret maziem prieka kunkulīšiem,sniedzot visu dabiskāko, jo kāpēc gan mums vajadzētu pret bērniem izturēties kā pret bērniem?! Tas vienkārši neesot pareizi.

Šai metodei jau paplašinājies atbalstītāju loks, piemēram, Helēna Hanta, Tobijs Magvairs, Penelope Krūza, Felicita Hafmane un citi. 

Un acīmredzot šis audzināšanas stils vecākiem šķiet patiesi piemērots, jo viņi audzina savus bērnus bez necieņas pret vecākiem. Lai nesamulsinātu jūs vēl vairāk, sniedzam zināmus piemērus, ko šī audzināšanas stila vecāki ikdienā vienkārši nepieļauj.

Nekādu šūpuļkrēsliņu- tie ir briesmīgi, jo šādā veidā bērns tiek it kā ieslodzīts un viņš nespēj pats būt noteicējs par sevi un vienīgais iemesls, kāpēc Tu viņu tur ieliec- bērns krit Tev uz nerviem. Parādi bērniem cieņu un neizmanto to!

Nekādu pudelīšu vai krūzīšu- tas, ka Tavs bērns ir bēbītis, nenozīmē, ka viņš nespēj dzert no parastas krūzes kā liels bērns. 

Nekādu augsto krēsliņu- Tavs bērns ir spējīgs sēdēt pie galda tāpat kā lielāki berni. Ja jūs nosakāt ierobežojumus ēdienreižu laikā, ir iespējams bērniem paēst cienīgā veidā. 

Nekādu bēbīša sarunu- Lūdzu. Aizmirstiet par goo-gaa-ga-ga. Arī ar bērnu jārunā viņam saprotamā valodā.Vienmēr.

Nekādu rotaļlietu -Jo mazuļiem vienkārši nevajag rotaļlietas.

Nekādu grabuļu- Tie rada skaļumu. Beigas.

Nekādu karuseļu- Tā kā mazuļi paši to neizvēlas, tas aizskar viņu gulēšanas vietu.

Nekādu māneklīšu- Vai Tu nezināji, ka māneklītis ir kā "korķis"? Un vai zināji,ka arī Tavam bērnam ir tiesību raudāt? Ļauj bērnam izteikties!

Nekādas šūpošanas, lai iemidzinātu mazuli- mēģinot nomierināt mazuli, Tu TIK ļoti iejaucies bērna emocijās.

Nekādu ķengursomu- Vai tiešām mazulis nespēj tikt no punkta A uz punktu B pats? Nesabojā viņa pašapziņu.

Nekādu staigulīšu-  Bērni tajos ir kā slazdā! 

Diezgan kritiski, vai ne? Vai jūs būtu gatavi šādam dzīveveidam? Vienkārši ļaut bērnam bļaut, līdz viņš saprot, ka jākontrolē pašam sava dzīve...

Nez, kas varētu būt nākamais? Mazuļi paši iemācās nomainīt sev autiņbiksītes vai pabarot sevi jau drīz pēc nākšanas pasaulē...

Ko jūs domājat par šo jauno modes tendenci?

Avots: thestir.cafemom.com

Kristīne Māmiņuklubs.lv Kristīne Māmiņuklubs.lv 14. Jan 2014, 16:14

Visa informācija,kas mums ir apkārt, ir kā izvēles, kuras pieņemt, kuras nē. Man kā divu bērnu mammai arī nākas joprojām mācīties, klausīties un uzzinot citu viedokļus, mēģinu saprast, kas būtu pareizākais.

Cecii, par to pašu maisījumu- jā, pediatri joprojām neiesaka dot govs pienu līdz 3 gadu vecumam.

Bet viss pārējais ir mūsu ērtībai. Jā, arī es to izmantoju, jo tas ir manai ērtībai, jo tomēr svarīgi, lai viss ir harmonijā - iekšējās sajūtas, ģimeniskās attiecības un bērnu vajadzības 👍

cecii cecii 14. Jan 2014, 15:45

Es piekrītu, ka 90% no sarakstā minētā, bērnam nemaz nevajag. Šūpuļkrēsls ir lieks, pudeles arī. Mani drīzāk pārsteidza iepriekšējais mk fotoblogs, kur bērns līdz 3g. vecumam jābaro no knupīšpudeles ar piena aizvietotāju. Daudzas mammas nemaz nezin, ka bērns jau no dzimšanas, piepalīdzot vecākiem, prot dzert no krūzītes. Par rotaļlietām der sadzīves priekšmeti un citas lietas. Barošanas krēsliņš gan ir nepieciešamība. Par šūpināšanu pirms miedziņa -cik bērnu, tik viedokļu. Jaunāko nekad neesmu šūpinājusi, bet vecāko gan nācies. Grabuļi, karuseļi, māneklīši, staigulīši tiešām ir lieki.

Kristīne Māmiņuklubs.lv Kristīne Māmiņuklubs.lv 14. Jan 2014, 15:16

Te jau galvenais man šķiet ir tas, kā IT KĀ viņi sevi pozicionē, līdzīgi kā banderoso iepostēja bildes, ka tā nemaz nav patiesība, viņi saka vienu,bet dara pavisam ko citu 😃 Man jau šķiet, ka viss šis dabiskais eko- šmeko ir pārāk uzpūsta lieta un realitātē tas neiztur kritiku, zaudējot ticamības efektu,ka tā ir iespējams dzīvot.

zacc zacc 14. Jan 2014, 12:57

Aizmirsuši, ka zīdainis par sevi nevar parūpēties - ne pārvietoties, ne arī pats tikt galā ar savām emocijām. Mierināšana nav necieņa, tās ir bērna emocionālās VAJADZĪBAS, nevis "iejaukšanās bērna emocijās".

Citādi neko tādu neredzu, es arī savu bērnu uztveru kā cilvēku, lai arī mazu. Nepirkt nevienu rotaļlietu, protams, ir ekstrēmi, es tā gluži nedaru, bet mantu arsenālā ir arī parasti sadzīves priekšmeti. Lieliski iztiekam bez pudelītes, speciālas krūzītes, māneklīša šūpuļkrēsla, nekādu staiguli netaisos lietot un ķengursomu ne tik (bet lietojam slingu). Un nelietoju redeļgultiņu, sākumā vēl liku uz dienas miegu, bet drīz vien sapratu, ka ērtāk atstāt uz matrača (gultu nolikām, jo pa nakti ņemu blakus gulēt), tad nav jāskrien celt ārā - labā garastāvokļa brīžos pamostas un atrāpo pats uz dzīvojamo istabu 😀

14. Jan 2014, 07:01

Nekādas šūpošanas, lai iemidzinātu mazuli? Nekādu māneklīšu? Njā - šķiet šajā metodē labāks ... dabiskāks paredzēts nobrēcies un neapmierināts mazulis un pārnervozējušies vecāki. Kaitina šī krasā un striktā nostāja ka itin viss "nedabiskais" ir slikts.