Droša mazuļa vannošana

Droša mazuļa vannošana

25. Jun 2014, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Daudziem mazuļiem patīk plunčāties ūdenī. Bet ir daži nosacījumi, kas noteikti jāievēro, lai vannošanās būtu ne tikai jautra, bet arī droša. Pirmais un pats svarīgākais nosacījums, kas jāievēro - NEKAD nedrīkst mazuli pat uz tikai vienu sekundi atstāt vannā vienu.

Pareizā ūdens temperatūra

  • ūdenim jābūt 37 grādus siltam. Temperatūru izmērīt var ar ūdens termometru.
  • vispirms vanniņā ielej vēsu ūdeni, un tad tam pievieno karsto, lai izvairītos no bīstamām situācijām, kuru rezultātā bērns var gūt apdegumus.
  • mazuli nedrīkst likt vanniņā laikā, kad tā vēl tikai pildās ar ūdeni.
  • ja mazuli vanno lielajā vannā, turi viņu tajā pusē, kurā nav ūdens krānu. Bērnam ap gada vecumu noteikti katru reizi jāatgādina, ka krāns aiztikt nevar.
  • mazi bērniņi ātri atdziest, tiklīdz izņemti no ūdens, tāpēc silti jābūt arī istabā. Uzreiz pēc izcelšanas no vanniņas, mazlis jāietin dvielī. Ideāli, ja tam ir kapuce. Mazulis kārtīgi jānosusina pirms tīru autiņbiksīšu uzvilkšanas.
  • pēc nosusināšanas mazuli ietin jaunā, sausā dvielītī vai apsedz viņu ar sedziņu, paturi rokās kādas 10 minūtes, lai viņš sasildītos. Pēc tam mazuli var ģērbt un atkal sasegt.

Piemērots ūdens dziļums

  • mazulim līdz 6 mēnešu vecumam ūdens līmenis vanniņā nedrīkst pārsniegt 13cm. Ūdenim jābūt tik daudz, lai tad, kad mazulis guļus tajā atrastos, būtu zem ūdens viņa pleciņi.
  • vecākam mazulim ūdenim jābūt ne vairāk kā līdz viduklim sēdošā pozīcijā. Nesēdini mazuli vannā, kad ūdens tajā vēl tikai pildās. Ūdens līmenis pēkšņi var palielināties.

Turi bērnu ūdenī pareizi

  • var noderēt speciāli paliktnīši, kas atbrīvotu tavas rokas no darba, un tev būtu ērtāk mazgāt mazuli. Mazgājot mazu bērniņu, arī bez paliktnīša, viņš jātur samērā stingri un tomēr  - maigi, jābūt atbalstītai arī mazuļa galviņai. Padomus vannošanā var lūgt arī pediatram, kurš ierādīs precīzi, kā mazuli turēt vannošanās laikā.
  • bet var noderēt arī vienkārši vanniņā ieklāts dvielītis vai gumijots paklājiņš.
  • kad mazulis jau prot sēdēt, māci viņu sēdēt arī mazgāšanās laikā. Kājās stāvot var paslīdēt un nokrist.

Mazulis jāmazgā bieži vai reti?

Tas, vislielākā mērā, atkarīgs no tevis. Vannošanās var kļūt par ikdienas ritālu, kas mazuli nomierina un atslābina. Bet, ja pirmajos dzīves mēnešos, nevēlies vai nepagūsti mazuli novannot katru dienu, ar reizi-divām nedēļā būs pilnīgi pietiekoši.

Jāatceras pēc mazgāšanās vienmēr kārtīgi noskalot putas no mazuļa ķermeņa.

Mazuliem augot lielākam, vannošanos var iekļaut ikvakara gulētiešanas rituālā. Bet mati noteikti nav jāmazgā katru dienu. Mazu bērnu mati netaukojas tik ātri , tāpēc pietiks, ja tie tiks mazgāti reizi nedēļā.

Izvēlies arī bērnam piemērotas ziepes vai šķidro mazgāšanās līdzekli, kam ir neitrāls pH. Ja mazuļa āda ir sausa, vannas ūdenim var pievienot mīkstinošu vannošanās līdzekli. Bet jāatceras, ka līdzeklis padarīs mazuļa ādu slidenāku, tāpēc mazulis jātur ciešāk.

Vannošanās kopā ar mazuli

Kopumā, droši mazgāties ar mazuli var, ja viņam ir vairāk kā 2 mēneši, un ar nosacījumu, ka pārliecinoši ar viņu tiec galā vannošanās laikā. Bet tik un tā - tev vajadzēs vēl viena pieaugušā palīdzību, kas bērnu tev pados un izņems no ūdens pēc vannošanās, lai arī tu no vannas varētu mierīgi izkāpt. Vannoties ar mazuli var arī tētis, bet tu vari palīdzēt. Kontakts āda-āda vislabāk par visu nostiprinās tuvību starp bērnu un tēti.

Neatkarīgi no tā, kurš vannojas ar mazuli, pieaugušajam ir jānomazgājas gan pirms kāpšanas vannā ar mazuli, gan pēc vannošanās ar mazuli.

NEKAD mazuli neatstāj ūdenī vienu!

Atgādinām: mazuli pat uz vienu sekundi nedrīkst atstāt bez pieskatīšanas ūdenī. Sagatavo visus vannošanās piederumus, saliec tos pa rokai jau pirms vannošanās. Ja kaut kas trūkst, bez tā būs jāiztiek šajā reizē, vai jālūdz tuvumā esošā bērniņa tēta palīdzību. Ja kāds zvana pie durvīm, vai zvana telefons, ņem mazuli ārā no vanniņas, ietin dvielī un ņem viņu līdzi, lai, piemēram, atvērtu durvis.

Māmiņu Klubs

Bubchen šampūns bēbīša vannošanai

20140617113207-73759.jpg