Bērnu vakcinēšanu pret rotavīrusu valsts plāno atlikt līdz 2015.gadam

Bērnu vakcinēšanu pret rotavīrusu valsts plāno atlikt līdz 2015.gadam

24. Oct 2013, 13:38 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

24.oktobrī, Valsts sekretāru sanāksmē tālākai apstiprināšanai valdībā virzīti Veselības ministrijas (VM) izstrādātie grozījumi Ministru kabineta noteikumos Nr.330 "Vakcinācijas noteikumi", kas nosaka vakcinācijas kārtību mūsu valstī.

Tā kā likumprojektā "Par valsts budžetu 2014.gadam" un likumprojektā "Par vidējā termiņa budžeta ietvaru 2014., 2015.un 2016.gadam" nav plānots papildu finansējums jaunām politiskām iniciatīvām vakcinācijas jomā nākamajā gadā, nepieciešams veikt grozījumus, kas divus mēnešus vecu bērnu vakcināciju pret rotavīrusu infekciju paredz uzsākt ar 2015.gada 1.janvāri, ziņo VM.

Tāpat grozījumi paredz vakcinācijas kalendāru ar otro vakcīnu pret vējbakām septiņus gadus veciem bērniem papildināt, sākot ar 2017.gada 1.janvāri.

Šobrīd normatīvie akti paredz, ka vakcīnas, tajā skaitā vakcinācija pret rotavīrusu infekciju bērniem līdz 2 gadu vecumam ir pieejamas ar 50% kompensāciju no valsts budžeta līdzekļiem.

www.farmacija-mic.lv

Veselība ministrija (VM) sagatavojusi grozījumus Vakcinācijas noteikumos, kas paredz atlikt bērnu vakcinācijas kalendāra papildināšanu ar poti pret rotavīrusu un otro poti pret vējbakām.

Valsts apmaksātu vakcināciju pret rotavīrusu bērniem plānots atlikt līdz 2015.gada 1.janvārim, bet papildu potes pret vējbakām ieviešanu līdz 2017.gada 1.janvārim.
VM skaidro, ka 2014.gada valsts budžeta projektā un arī likumprojektā par vidējā termiņa budžeta ietvaru 2014., 2015. un 2016.gadam nav plānots papildu finansējums abu pošu ieviešanai.

Kā ziņots, pati valdība 30.jūlijā pieņēma grozījumus Vakcinācijas noteikumos, kas paredzēja no 2014.gada ieviest abas iepriekšminētās potes.
Tika plānots, ka vakcināciju pret rotavīrusu bērni saņems divu mēnešu vecumā, savukārt otro poti pret vējbakām septiņu gadu vecumā. Savukārt nevakcinētiem bērniem būs tiesības saņemt vakcināciju līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai.

Šobrīd vakcinācija pret rotavīrusu bērniem līdz 24 mēnešu vecumam ir pieejama ar 50% kompensāciju no valsts budžeta.

Pilns vakcinācijas kurss vecākiem izmaksā 38,08 līdz 54,51 latu, ko, kā atzinusi VM, liela daļa jauno vecāku nevar atļauties, tāpēc bērnus nevakcinē.
VM aprēķinājusi, ka Latvijas gadījumā, veicot jaundzimušo vakcināciju pret rotavīrusu, divu gadu laikā bērnu no viena līdz divu gadu vecuma vidū tiek novērsti 11 376 rotavīrusa infekcijas gadījumi, 1142 ar infekciju saistītas stacionēšanas gadījumi un aptuveni viens nāves gadījums.

Tikmēr otru poti pret vējbakām bērnu vakcinācijas kalendārā bija plānots iekļaut, jo pēdējos gados novērots saslimšanas pieaugums vecāku bērnu vidū, kas liecina par infekcijas "novecošanos", kā arī saslimšanas pieaugums pret vējbakām vakcinēto bērnu vidū, iepriekš skaidroja VM.

LETA

Kā Jūs vērtējat šīs izmaiņas, ka atkal tiks atlikta vakcinācija pret rotavīrusu?

24. Oct 2013, 18:18

Es esmu PAR vakcinàciju. Tà kà savu meitiñu jau esmu vakcinèjusi, tad visi šie nodomi ir "paralèli". Vakcinèjot, mani brīdinàja, ka vakcîna nepasargà 100%. Tà esot vakcīna pret populàràkajiem rota vīrusu paveidiem. Tik un tà vakcinètu, pat ja būtu jàsedz 100% no savas kabatas. Ja vakcînu 100% apmaksàs valsts- super! Lai tik! Tas nekas, ka plàno apstiprinàt(izskatît) 2015.gadà..

lauvinja lauvinja 24. Oct 2013, 17:26

Tā kā LV var mainīt visu - sākot ar politisku lēmumu un partiju solījumiem, beidzot ar likumiem un noteikumiem, tad ir tā kā ir.

Un jā, šobrīd esmu apmierināta ar savu lēmumu mazāko nevakcinēt pret vējbakām, izslimoja un miers. Būtu savakcinējusi, un paļāvusies, ka viss būtu kārtībā, justos piečakarēta - neviens skaļi tak līdz šim neteica, ka vējbakai vajag divas vakcīnas, lai imunitāte būtu ilgtermiņā, cerot, ka izbīdīs un pieņems. Kā ar būtu noticis, bet ņemot vērā, ka tagad viss atceļas līdz 2017.gadam vismaz, nāktos domāt kur to vakcīnas otro devu dabūt un nez cik tā vēl maksās, pretējā gadījumā pakļautu savu bērnu iespējai saslimt ar vējbakām tieši reproduktīvā vecumā, kad tas nav vēlams + pieaugušie slimo smagāk.

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 24. Oct 2013, 15:10

Jā, ministri ar sakrustotiem pirkstiem un steigā virzītie likumprojekti = mūsdienu bēdīgā realitāte☹

meiva meiva 24. Oct 2013, 14:43

Ministre šo solot noteikti atkal sēdēja ar zem galda sakrustotiem pirkstiem. 😀
Es arī vairs neticu solītajam. Kamēr 100% nav pieņemts tas ir un paliek tikai solījums. Un pēdējā laikā šo solījumu paliek ar vien vairāk un vairāk. Gluži kā tajā slavenajā teicienā - nu kā var nesolīt!?

Minīc Minīc 24. Oct 2013, 14:10

Mēs pat nepaspējām izvakcinēties un meietiņa pirms 6.mēn jubilejas tika slimnīcā ar rota vīrusu,jāsaka,ka bija traki,bet par tēmu,ko sola ministri es vispār neiedziļinos,labāk necerēt un negaidīt!!!

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 24. Oct 2013, 13:38

Ministre vēl nesen apsolīja, ka bērnu medikamentiem un potei noteikti tiks atrasti līdzeļi. Še Tev!