Bērns klepo. Kad doties pie ārsta?

Bērns klepo. Kad doties pie ārsta?

28. Feb 2013, 15:10 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Klepus- it kā viegla saslimšana, tajā pašā laikā tā var slēpt arī dažādus riskus. Konsultē bērnu pneimonologs Renāte Snipe.

Izplatītākie klepus iemesli ir:

  • Bronhiālā astma
  • Plaušu karsonis
  • Rinosinusīts – iesnas, deguna blakusdobumu iekaisumi
  • Aizdegunes tecēšanas sindroms, kas rada kairinājumu un klepu.
  • Bērns ir aizrijies ar svešķermeni (rieksti, saulespuķu sēkliņas, vecumam nepiemērota pārtika, sīki priekšmeti utt.). Rotaļlietām jābūt kvalitatīvām, tās nedrīkst sastāvēt no sīkām detaļām. Jāatceras – ēst bērnam ir jādod tikai viņa vecumam piemērota pārtika! Aizrīšanās gadījumā ir jāsauc ātrā palīdzība.

Sitācijas, kurās noteikti jāvēršas pie ārsta

Ir ilgstoša temperatūra vairākas dienas. Sākumā, saskaņojot ar ārstu, var lietot mājās atrodamas prettemperatūras zāles, bet ārsta palīdzība vajadzīga, ja temperatūru pazeminošas zāles nelīdz vai arī temperatūra virs 38,5 grādiem ir jau 5.-6.dienu.

Ja bērniņam ir paātrināta elpšana, sirdsdarbība, un bērns ir saguris, sanīcis. Tā ir normāla fizioloģiska reakcija paaugstinātas temperatūras gadījumā, bet, ja temperatūra pazeminās, un sirsdarbība ir tik un tā paātrināta, jāvēršas pie ārsta.

Ja bērna stāvoklis pasliktinās acīmredzami.

Ko nevajag darīt?

Nedod klepus medikamentus, kas nomāc klepu, kas mokošu, kairinošu klepu nomāc. Tie var izprovocēt bronhu spazmas, bronhu sašaurināšanos.

Neizvēlies patvaļīgi antibakteriālu terapiju!Šāda ārstēšana pieļaujama tikai gadījumā, kad to iesaka ārsts, pamatojoties uz slimības diagnozes konstatēšanu.

Māmiņu Klubs

20130213102851-62901.jpg

www.bernsklepo.lv