Bērniņa tuntulēšana: kā saprast, ka mazajam nav par karstu?

18. Jan 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Reizēm mums, jaunajām māmiņām, patiesi ir grūti saprast, vai bērniņu esam apģērbuši tā, lai viņš justos komfortabli gan dodoties pastaigās, gan esot ikdienā iekštelpās.

Konsultē sertificēta bērnu māsa Elita Svareniece.

SVARĪGI! Vispiemērotākā istabas temperatūra bērniem ir no 20 līdz 23 grādiem. Ja mājas mums ir tikko dzimis bēbītis, kurš lielākoties laiku pavada miedziņā un iestiprinoties, tad viņu vienmēr ģērbjam par vienu drēbju kārtu siltāk nekā esam apģērbušās pašas, savukārt, ja mūsu bērniņš jau ir kustīgs, tad bērna ģerbšanas nosacījumi ir pavisam citi- šādā gadījumā mazulītim vajadzētu par vienu kārtu mazāk kā māmiņai.

Lai pārliecinātos,ka mazulītis labi jūtas

mamma var nogulties uz grīdas uz 10 minūtēm un censties izpildīt visas kustības, ko veic mazulītis.

Tādējādi mamma sapratīs, cik aktīvs ir mazulis un cik silti vai auksti viņam ir.  

Runājot par zeķītēm,  tās patiesi reizēm var nebūt nepieciešamas, jo pēdējā laikā bērnu attīstības speciālisti iesaka māmiņām ļaut mazuļiem dzīvoties plikām pēdiņām. Tas labvēlīgi ietekmē bērna attīstību, tā viņiem vieglāk iemācīties pareizi noturēt līdzsvaru, apgūstot patstāvīgas stāvēšanas un staigāšanas prasmes. Tāpat vēlams mazajiem ļaut izbaudīt, ko nozīmē būt kailiem, vismaz pāris reizes dienā bērniņi droši drīkst baudīt rotaļas, esot tikai autiņbiksītēs.

Taču kā saģērbt bērnu, dodoties pastaigā?

Līdz gada vecumam labākais risinājums būtu kombinezons, bet, kad mazais jau sāk skriet pats ar savām kājām, labākais būtu vilkt atsevišķo kombinezonu- jaku un bikses. 

Ja pastaigas laikā bērniņš iemieg, noteikti mums noderēs kāda sedziņa, tāpat arī ratu pārsegs mazajām kājiņām, kas aizsargās no stipra vēja, lai gan vienmēr jālūko, kāds laiks valda aiz loga. 

Kā vēstī mums labi zināma paruna - nav nepiemērotu laikapstākļu, ir nepiemērots apģerbs, tāpēc vienmēr piedomāsim pie tā, cik silti ģērbjamies mēs pašas un ko velakm mugurā savam mazulim, lai pastaigas mums sagādatu prieku.

Bēbīšu mini video - tavs uzticīgais padomdevējs ikdienā ar mazuli!

Pastāsti,kā TU šajos laikapstākļos ģērb savu mazulīti!

20151228191849-78129.jpg

Eksperts

Elita Svareniece

Sertificēta bērnu māsa, LMA valdes locekle
Elita Svareniece Vecāku skolā