Bērniņa attīstība pirmajā dzīves gadā: 3. mēnesis

27. Apr 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Trešā dzīves mēneša laikā jūsu mazulis ievērojami mainīsies – no bezpalīdzīga bēbīša viņš kļūst par aktīvu un atsaucīgu mazuli.

Daudzi jaundzimušā refleksi ir mazinājušies un tā vietā kustības kļuvušas apzinātākas, viņš sāk izzināt savu ķermeni. Viņam patīk, ja ar viņu spēlējas, sarunājas un ņem rokās.

Viņš ļoti uzmanīgi pēta apkārtējos, seko ar acīm kustīgajiem priekšmetiem, spēj atpazīt tuvākos cilvēkus, kā arī priekšmetus pat no tālāka attāluma. Bērniņš jau sinhronizē rociņu un actiņu darbību, sāk atdarināt dzirdētās skaņas un pagriež galvu skaņas virzienā.

Protams, tu noteikti vēlies sarunāties ar savu bērniņu viņa valodiņā, taču atceries, ka jālieto arī pieaugušo valoda. Speciālisti iesaka bērnam jau šajā vecumā lasīt priekšā grāmatas, pat ja šķiet, ka viņš tās vēl nesaprot, - viņš klausās tavā balsī, tās intonācijās.

Smaids - komunikācijas veids

Trīs mēnešu vecumā bērns saziņai ar pārējiem izmanto jaunu saziņas veidu – komunikācijā tagad tiek izmantota ne tikai raudāšana, bet arī burvīgs smaids! Izmantojot smaidu, mazulis ar tevi “sarunājas” – vēro tevi, dažreiz sazinās, plaši smaidot, sarunājoties savā valodiņā un cenšoties tavu uzmanību pievērst sev. Viņam tas noteikti izdodas, ne?

Dažreiz mazulis klusiņām vēro tavu seju un, notverot tajā smaidu, smaida tev pretī. Pie pirmajiem smaidiem māmiņu un tētu sirdis izkūst, nemaz nerunājot par vecvecākiem un citiem tuviniekiem.

Dialoga laikā mazulis izmanto visu savu ķermeni, kustinot rociņas un kājiņas. Sarunas laikā mazulis papleš savas actiņas, kā arī aktīvi kustina savu mutīti. Ja māmiņa izdomā pajokoties un parādīt mazulim mēli, pavisam iespējams, ka viņš mēģinās tev atbildēt ar to pašu.

Jo biežāk komunicēsi ar bērniņu, jo labāk attīstās viņa smadzenes un daudz mazāk mazulis pievērš savas domas primārajām vajadzībām  - ēšanai, vēderiņa diskomfortam vai arī nogurumam –, uz ko tas bija koncentrējies dzīves pirmajā un otrajā mēnesī.

Bērniņam šī jaunā socializēšanās prasme ļoti patīk, un tas sagādā lielu prieku ne tikai vecākiem un apkārtējiem, bet ir arī svarīga, lai mazulis sekmīgi attīstītos.

No malas raugoties kādam var šķist, ka mazuļa smaidīšana ir tikai veids, kā viņš izklaidējas, taču mēs varam apliecināt, ka tā ir svarīga bērna emocionālās un sociālās attīstības sastāvdaļa. Ja ar prieku atbildēsi uz bērna aicinošajiem smaidiem un iesaistīsies saziņā ar viņu, tas bērnā radīs pārliecību, ka viņš tev ir ļoti svarīgs. Tā bērns iemācās uzticēties citiem, izjūt spēju kaut nedaudz kontrolēt dzīvi, izmantojot šo saziņas veidu. Ļauj mazulim aktīvi izteikties, izmantojot šo saziņas veidu, un uz brīdi atliec savus ikdienas darbus, lai veltītu bērniņam nedalītu uzmanību!

Vecāku uzmanība (vai arī tās trūkums) veido bērna pašapziņu.

Protams, ne pret visiem bērns būs vienādi draudzīgs. Cilvēkiem, kurus viņš satiek retāk, noteikti tiks veltīts jautājošs smaids, cenšoties izzināt – kas tu esi, vai tev varu uzticēties? Šāda selektīva piederība ir rādītājs tam, ka bērns atpazīst “savējos” un “svešiniekus”, un tas arī apliecina piederību “savējiem”.

Komunikācija

Bērniņam augot lielākam, mainās arī viņa izmantotie saziņas veidi, kas atkarīgi arī no mazuļa vajadzībām konkrētajā brīdī. Dienas garumā dominē trīs mazuļa vajadzību līmeņi, par kurām viņš signalizē atšķirīgi:

  1. Ja ir steidzama vajadzība, piemēram, ir izsalkums vai arī kaut kas sāp, bērns par to ziņos skaļi un kategoriski, iesaistot visu savu ķermeni. Jo labāk vecāki saprot savu mazuli, jo ātrāk viņiem izdodas reaģēt uz mazuļa signāliem un apmierināt viņa vajadzības. Neliec bērniņam izmisīgi raudāt vai arī speciāli neatstāj viņu raudot, jo tas novedīs pie tā, ka mazulis jutīsies nesaprasts un nesadzirdēts.
  2. Kad mazulis mierīgi guļ vai arī rotaļājas, tas nozīmē, ka viņš ir apmierināts ar notiekošo un viņam nekas nav vajadzīgs. Šajā laikā vecāki var vērot savu bērniņu – vai viņš pats spēj sevi nodarbināt, kā rotaļājas, kā pieskaras dažādām lietām? Kā bērniņš pēta apkārtējo pasauli, kā kustās, kādas skaņas rada? Noskaties video par to, kā mazuļi šajā vecuma posmā rotaļājas! Izrādās, spēja spēlēties pašam ar sevi ir sava veida pašregulācijas pamats, kuru apguvis mazulis spēj arī patstāvīgi nomierināties, labāk gulēt. Tas ir īpaši svarīgi temperamenta ziņā nemierīgākiem mazuļiem, kuriem ir nepieciešama pastiprināta uzmanība.
  3. Dažkārt nākas piedzīvot mirkļus, kad šķiet, ka visas bērniņa vajadzības ir apmierinātas – viņš ir paēdis, saģērbts, māmiņa ir tuvumā un gatava spēlēties, sarunāties –, bet mazulis ir neapmierināts, bet šoreiz to izsaka nevis ar skaļu raudāšanu, bet ar nepārtrauktu nīdēšanu. Tas vecākos var radīt trauksmi, taču kā rīkoties? Mēģini mazuli aijāt rokās, mainīt atrašanās vietu, pastaigāties ar bērniņu uz rokām, piedāvā paēst, nomainīt pozu, padziedāt dziesmiņu vai arī parādi kādu rotaļlietu. Ja nekas no iepriekšminētā nepalīdz un mazulis turpina čīkstēt, esi pacietīga, vienkārši uzgaidi! Arī mums, pieaugušajiem, dažkārt pat bez pamatota iemesla var būt slikts noskaņojums, un ar bērniem tā var gadīties vēl biežāk. Bērniņš katru dienu aug, viņam ir jauni atklājumi, tiek pārdzīvotas dažādas krīzes un bērns vienkārši ātrāk nogurst. Šajā brīdī viņš nespēj izprast, kas viņam ir nepieciešams un kas ar viņu notiek. Šādas situācijas atkārtosies visa bērniņa pirmajā dzīves gadā, jo tieši šajā periodā viņš attīstās visstraujāk un ir visgrūtāk tikt galā ar notiekošo. Tev jādod iespēja mazulim izpaust savu neapmierinātību, savukārt vecākiem bērniņš ir jāatbalsta, jāsniedz viņam mīļums un siltums, jo pēc drūmākām dienām arī dabā vienmēr seko saulains laiks.

Bērniņš ar laiku iemācās signalizēt, zinot, ka pieaugušie uz to noteikti reaģēs. Mazulis diezgan ātri saprot un izjūt savas pacietības robežas – jo labāk bērniņš iemācīsies kontrolēt savu ķermeni, jo veiksmīgāk viņš pratīs arī nomierināties un rotaļāties pats ar sevi.

Pirmajos dzīves mēnešos vecākiem nevajadzētu satraukties par to, ka viņi ar savu uzmanību varētu izlutināt bērnu. Velti savam mazulim daudz nedalīta laika. Kā skaidro eksperti, jo ātrāk pirmo sešu mēnešu laikā vecāki reaģēs uz mazulīša signāliem, jo retāki šie signāli ar laiku kļūs.

Neignorējot bērniņa vajadzības, viņš izaugs par pašpārliecinātāku un  patstāvīgāku personību nākotnē.

Trīs mēnešu vecumā bērniņš cenšas atkārtot dzirdētās skaņas. Atkārto arī tu viņa izdotās skaņas, pievienojot arī vienkāršus vārdus un noteikti runā pieaugušā valodā nevis bēbīšu valodā. Eksperti iesaka šajā vecumā bērniņam lasīt priekšā grāmatas, jo, pat ja lasīto viņš nesaprot, viņš uzmanīgi klausās visus vārdus un cenšas sekot līdzi intonācijai.

3-4 mēnešu vecumā bērns aizvien vairāk interesējas par apkārtējiem cilvēkiem – brāļiem un māsām. Dzirdot bērnu balsis, neatkarīgi no tā, vai uz ielas vai arī televizorā, mazulis pagriež galvu skaņas virzienā un meklē tās avotu. Nākamo mēnešu laikā mazuļa interese par bērniem tikai pieaugs.

Fiziskā attīstība

Pirmā apvelšanās! Jā, tas var būt pārsteigums gan tev, gan arī pašam bērniņam. Jā, daļa bērniņu 3 mēnešu vecumā jau prot velties, taču ne visi. Ja tavs mazulis šo prasmi vēl nav apguvis, nesatraucies, jo šī prasme var attīstīties līdz 5 mēnešu vecumam.

Kad mazulis ir uz vēdera, viņš jau spēj noturēt galvu un krūšu daļu, var grozīt galvu un turēt rociņas sev priekšā. Ja bērns patstāvīgi sev priekšā izvirza rociņas saliektas elkonīšos, viņa pozīcija ir jau kļuvusi stabilāka un tas nozīmē, ka viņš gatavojas apvelties.

Ja bērniņš vēl nav iemanījies turēties saliektos elkonīšos, šajā pozīcijā viņu speciāli neliec, bet gan gaidi, kad viņš pats apgūs šo prasmi.

Apvelšanās prasmes apgūšanā lielu lomu spēlē muguras muskuļi. Tie trīs mēnešu vecumā vēl joprojām ir vāji attīstīti.  Par to liecina arī nestabilā pozīcija mazulim guļot uz vēdera, kad bērniņš vēl šūpojas no vienas puses uz otru. Lai palīdzētu bērniņam stabilizēt šo pozu, vari uzlikt roku uz bērniņa muguras lejadaļas un pavisam viegli pieturēt – tas mazulim palīdzēs izjust stabilitāti un nepārslogot muguras muskuļus.

Ja bērniņš vēl nav iemācījies apvelties, speciālisti iesaka uz puncīša viņu guldīt tikai aprūpes laikā un īsu mirki pēc tam.

Prasme velties arī ietekmē bērna vēdera darbību – bērniņam atrodoties uz vēdera, samazinās arī diskomforta sajūta, ko izraisa kolikas, ja bērniņam tādas bijušas. Starp citu, pēc ēšanas vairs nav jāgaida atraudziņa!

Prasme apvelties bērniņam ir milzu sasniegums, kuru viņš centīsies trenēt daudz un neatlaidīgi, pat naktī! Tas var būt vēl viens pārbaudījums vecākiem, jo pēc apvelšanās mazulis parasti pamostas un, atrodoties tumsā projām no māmiņas, viņš var nobīties un sākt raudāt. Šie nakts vingrinājumi saistīti ar to, ka mazuļa centrālā nervu sistēma vēl netiek galā ar bērniņa jaunajām prasmēm. Tāpēc ir ļoti svarīgi pievērst uzmanību bērna guļvietai, lai viņš tajā justos ērti, negāztos un nekaitētu sev.

Varbūt ir pienācis laiks autiņbiksītēm - biksītēm?

Trīs mēnešu vecumā bērniņš ir jau gana aktīvs, tāpēc ir vērts autiņbiksīšu vietā izmēģināt autiņbiksītes – biksītes. Tās ir izgatavotas biksīšu formā ar elastīgu jostiņu, ļaujot bērniņam brīvi kustēties. Turklāt tām ir tikpat laba absorbēšanas spēja kā parastajām autiņbiksītēm!

Autiņbiksītēm Huggies® Elite Soft ir daudz priekšrocību, salīdzinot ar citām autiņbiksītēm, domājot tieši par aktīviem bērniņiem:

  • Biksītes ir ar mīkstu elastīgu jostiņu, kas pielāgojas mazuļa kustībām un nespiež bērna puncīti pat pēc kārtīgas maltītes.
  • Autiņbiksītes ir viegli uzvilkt un arī novilkt, kas ir sevišķi aktuāli laikā, kad bērniņš jau iemācījies apvelties.
  • Biksītēm ir mitruma indikators, kas ziņos, ja ir laiks tās nomainīt.
  • Biksīšu aizmugures daļā ir iestrādāta speciāla lenta, lai pēc izlietošanas tās varētu ērti sarullēt un izmest.
  • Huggies® Elite Soft autiņbiksītēs ir 10000 mikroporu, kas padara tās elpojošas un rūpējas par mazuļa maigo ādu.

Rotaļāšanās

Mazulis ir gatavs rotaļāties brīdī, kad ir atklājis savas rociņas - viņš tās vēro, saliek kopā, liek mutītē. Bērniņa pirmā rotaļlieta ir tieši viņa paša rociņas! Daļa bērnu šo izklaidi atklājuši jau divu mēnešu vecumā un trijos mēnešos viņiem tā kļuvusi jau par pavisam ierastu lietu - bērniņš aizvien vairāk spēlējas ar savām rociņām un rotaļāšanās mirkļi kļūst aizvien garāki.

Pievērs uzmanību bērniņa drēbēm - tām jābūt ērtām un tās nedrīkst ierobežot bērna kustību brīvību. Pēdiņas labāk atstāt basas, jo uz tām atrodas ļoti daudz receptoru, kas stimulē visaptverošu bērna attīstību. Fizioterapeiti neiesaka bērnam vilkt apģērbu, kuram ir ciet pēdiņu daļa, jo bērna pēdiņa balstās uz izstieptā auduma un tas var radīt nevēlamu mazuļa kāju muskuļu tonusu. 

Ir svarīgi izveidot bērniņam atsevišķu vietu rotaļām - tā var būt sedziņa, kas noklāta uz grīdas, plāns matracītis vai arī pleds. Lai arī ko tu izvēlētos, tam jābūt pietiekami plašam, lai bērniņš varētu apgriezties. Trīs mēnešu vecumā mazulim joprojām patīk, ja ap viņu ir izveidota ligzdiņa, kas viņam rada drošības sajūtu. Tam vari izmantot savītu dvieli vai sedziņu, kas arī balstīs mazuļa kājiņas. Fizioterapeiti iesaka no visām pusēm noteikt rotaļu vietai robežas, lai mazulis, tām pieskaroties ar rociņām un kājiņām, apjaustu savas vides robežas.

Kad rotaļāšanās vieta sagatavota, pirms tajā novietot mazuli, pasaki burvju vādiņu "tagad iesim spēlēties", ko atkārto vienmēr, lai mazulim rastos rituāla sajūta, apzinoties, ka noteiktā vietā, laikā un apstākļos notiks rotaļāšanās.

Mazulis lielākoties rotaļāsies uz muguras, jo šajā stāvoklī viņam ir daudz vieglāk veikt dažādas darbības nekā guļot uz vēdera. Ja viņš vēlas apvelties, neiejaucies, ļauj viņam to paveikt pašam!

Ja pirmajos mēnešos mazulim rotaļām pietiek ar savām rociņām un kājiņām, tad no trešā mēneša vari piedāvāt rotaļām arī kādu rotaļlietu. Iesakām sākt ar vienkāršākām rotaļlietām - plastmasas krūzīti, košu kokvilnas lakatiņu, ko mazajam būs viegli noturēt rokās. Lai gan viņš spēj satvert un noturēt arī dažādus grabulīšus, tam vēl nav pienācis laiks! Pāragri ir piedāvāt bērnam arī skaļas un muzikālas rotaļlietas, jo šajā laikā mazulis iegūst jaunu pieredzi, vadoties pēc taustes, un pēkšņas, skaļas skaņas viņu var tikai nobiedēt.

Rotaļlietas vari izvietot ap mazuli viņa rotaļāšanās vidē tādā attālumā, lai viņš tās spētu pats aizsniegt. Ticiet mums, mazulim jau ir savs plāns, kā rīkoties ar visiem šiem lakatiņiem un pārējām rotaļlietām. Mūsu uzdevums ir šo rotaļāšanos tikai vērot!

Kad bērniņš atrodas uz muguras, viņam rotaļām vari piedāvāt arī bļodiņu, groziņu. Tev varbūt šķiet, ka viņš šiem priekšmetiem pieskaras pavisam netīšām, taču patiesībā tā ir spēle - mazais apdomā un plāno katru savu darbību. Neaizmirsti pārliecināties, ka visi priekšmeti, kurus atvēli rotaļām, ir tīri, droši, bez asiem stūriem un malām.

3-4 mēnešu vecumā bērni jau spēj saskatīt sīkākus objektus un spēj atšķirt spilgtas krāsas.

Kad mazulis rotaļājas, netraucē! Ja pamani, ka bērniņš ir noguris, mēs iesakām pamainīt viņa stāvokli. Paskaties uz savu mazuli - kā viņš koncentrē uzmanību uz dažādiem objektiem, mēģina veikt noteiktas kustības, tās atkārto!

Domāšanas process ir ārkārtīgi svarīgs, bērns pamazām iedziļinās cēloņu un seku attiecībās. Tieši tāpēc ir svarīgi dot mazulim laiku un vietu šādai izklaidei, kas sākumā varbūt tev šķiet pavisam nenozīmīga.

Bērniņam šajā vecumā aizvien ir grūti noturēt savu uzmanību, tāpēc eksperti neiesaka iejaukties rotaļāšanās procesā. Pat ja mazulim ir notecējušas siekalas, netraucē viņu, necenties tās uzreiz noslaucīt! Kad bērniņš izjutīs vajadzību pēc tevis, viņš par to pavisam noteikti paziņos. 

Noslēgumā

Paplašinot mazuļa pasauli ar dažādām aktivitātēm, bērniņš ne tikai lieliski pavada laiku, bet mēs sniedzam ieguldījumu arī viņa attīstībā. Smaidi mazulim, sarunājies ar viņu, rotaļājies un turpiniet ievērot ikdienas rituālus. Katru dienu mazulis kļūs aizvien pārliecinātāks par sevi, paļausies uz tevi un jutīs, ka viņš tev ir ļoti svarīgs.

Paplašinot mazuļa pasauli ar dažādām aktivitātēm, bērniņš ne tikai lieliski pavada laika, bet tiek sniegts ieguldījums arī viņa attīstībā. Atbildi mazulim ar smaidu, runājiet ar viņu, spēlējieties un turpiniet ievērot ikdienas rituālus. Katru dienu bērns kļūs arvien pārliecinātāks par sevi, aizvien vairāk paļausies uz tevi un jutīs, ka viņš tev ir ārkārtīgi svarīgs!

Huggies® jums novēl kopā daudz aizraujošu mirkļu un atklājumu!