Bērnam nepāriet klepus

Bērnam nepāriet klepus

18. Mar 2013, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Problēma, kad klepus kļūst par neatņemamu bērna dzīves sastāvdaļu, uztrauc daudzus vecākus. Ļoti bieži var dzirdēt sūdzības par to, ka klepus tiek ārstēts un ārstēts, bet tas tāpat nepāriet. Bērniem klepus sagādā daudz neērtību. Diemžēl, nav tādu zāļu, kas palīdzētu vienā brīdī no klepus atbrīvoties pavisam. Jā, un to nedrīkst arī darīt tik strauji, lai nekaitētu bērna organismam. 

Ja klepus nepāriet, bet gan spēcinās, vecākiem jāpavēro bērns. Izmēriet viņa ķermeņa temperatūru, pavērojiet viņa apetīti, uzvedību. Tāpat apskatīt vajadzētu arī ādu un gļotādu. Iespējams, pamanīsiet arī citas saslimšanas pazīmes. 

Cīņai ar klepu izmantoti tiek tā saucamie mukolitiskie (šķīdina krēpas), atklepošanas (spēcina klepu) un nomierinošie (nomāc aktīvu klepu) līdzekļi. Dažkārt ārsti iesaka arī kombinētos līdzekļus. Klepus ārstēšanai iesaka arī zālīšu uzlējumus, homeopātiskos preparādus, kā arī ideāli, ja bērnam ir iespējams veikt fiziskās procedūras (fizioterapija, bankas, sāls istabas utt.). Palīdz arī krūšu kurvja masāža. Visi šie līdzekļi vērsti uz bērna stāvokļa uzlabošanu, kā arī tie stimulē krēpu izdalīšanos. 

Ar laiku, protams, nāk arī pieredze cīņā ar klepu. Un tomēr, gadās, ka saaukstēšanās vairs nav, izmēģināti ir dažādi līdzekļi, bet klepus nepāriet. 

Ja bērns klepo vairāk kā 15 dienas, noteikti nav ko gaidīt, jāvēršas ir pie ārsta. Pirmkārt, mazulis jāapseko. Parādiet bērnu ārstam-otorinolaringologam, konsultējieties arī ar pulmonologu un, protams, pediatru. Diagnozes uzstādīšanai jāveic arī asins analīzes. 

Ieilguša klepus iemesli var būt dažādi. Dažkārt gadās, ka pēc saaukstēšanās bērna organisms ir mazliet novārdzis, un to ieņēmusi jau cita infekcija, kas iekļuvusi bronhos vai plaušās. Tāpat gadās, ka ilgstošu klepu izraisa mikoplazma vai pneimocistas. Gadās arī infekcijas, kas grūti pakļaujas ārstēšanai, bērnam ir paaugstināta ķermeņa temperatūra, viņš svīst, ir noguris. Dažkārt tā var būt pat sēnītes infekcija, piemēram, kandida vai hlamīdija, kas ir īstais klepus izraisītājs. Nevajadzētu piemirst arī par tuberkulozi. Pamatā ar to gan sirgst pieaugušie, bet tuberkuloze var iemitināties arī bērna plaušās. 

Spēcīgu klepu var izraisīt arī askarīds, kas noteiktos periodos (pavasarī, rudenī) kā tādas cērmītes dzīvojas pa plaušām. Visbiežāk ilgstoša klepus iemesls tomēr ir bērna augšējo elpceļu gļotādas neapmierinošais stāvoklis, hronisks iekaisums, kura rezultātā bērns var biežāk slimot. Kā arī - ilgstošu klepu var izraisīt alerģija. Protams, jebkurā gadījumā jāvēršas ir pie speciālista, jo tautas metodes tādos gadījumos diez vai palīdzēs.

Māmiņu Klubs

20130213102851-62901.jpg

www.bernsklepo.lv