Bērna drošība vasarnīcā

Bērna drošība vasarnīcā

26. Jul 2017, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ģimenes pārbraukšana no pilsētas uz vasarnīcu kopā ar bērnu ir atbildības pilns pasākums. Pats galvenais nosacījums, pārvācoties uz vasaras sezonu, nodrošināt bērnam drošību jaunajā vietā. Apskatiet māju un tai piegulošo zemes gabalu uzmanīgi, novērtējiet tos no mazuļa viedokļa, kurš alkst jaunu piedzīvojumu.

Vasarnīca

Drošības noteikumi vasarnīcā ir tādi paši, kas pilsētas dzīvoklī:

– kāpnēm jābūt norobežotām;

– mēbelēm būtu vēlams būt ar noapaļotiem stūriem;

– kontaktligzdām jābūt nodrošinātām ar drošības uzlikām;

–dažādus sildelementus, elektroierīces un traukus novietojiet vietās, kur bērnam tikt tām klāt ir neiespējami, vai arī ļoti grūti

Ierobežojumi

Ja mazulis jau pārvietojas patstāvīgi, tad Jums ir jāpārliecinās par žoga drošību un uzticamību, tāpat arī par vārtiņiem. Vārtiņu aizdarēm jābūt bērnam neaizsniedzamā augstumā, jo katram taču ir neprātīgi interesanti, kas tad atrodas aiz žoga.

Abām aizdares pusēm ir jābūt tik saderīgām, lai mazie pirkstiņi neiesprūstu starp tām.

Atsakieties no metāla restēm vai drāšu žogiem, sevišķi jau no dzeloņdrāšu žogiem.

Īpašu uzmanību pievērsiet dzīvžogu: tas regulāri ir jāapgriež, lai mazais nesavainotos ar tā pārāk garajiem zariem

Mazdārziņš un lauki


Ja audzējat durstīgus augus vai dārzeņus, ko aplaistāt ar ķīmiskiem mēslojumiem, labāk šīs vietas norobežojiet no bērna. Paskaidrojat bērnam, ka nedrīkst mutē bāzt zāli, ogas, nedrīkst aiztikt durstīgos augus, kas tiek laistīti ar šāda veida mēslojumu. Tomēr neceriet un nepaļaujaties, ka bērns uzreiz un uz mūžīgiem laikiem atcerēsies Jūsu nosacījumus.

Jums nāksies sekot tam, lai bērns nenogaršotu kādas indīgas ogas, kas var izraisīt pat dažādas nieru un kuņģa problēmas. Arī Jums, kā vecākiem, ir jāzina, kuras ogas un augi ir ēdami, kuri nē.

Augu izraisītus apdegumus nav viegli izārstēt. Bet, ja mazulis ir guvis šādus apdegumus, uzspiediet uz apdegušās vietas cinka ziedi vai lavandas eļļu.

Bez tam, ir augi, kas var pat izsaukt toksisku efektu uz bērnu: kreimene jeb maijpuķīte, oleandrs, glicīnija, kastanis, efeja un daudzi citi.

Kukaiņi

Pie pilsētu dzīvokļu biežajiem viesiem – odiem, esam jau pieraduši. Ir vairums dažādu preparātu, kas palīdz cīnīties ar tiem. Bet ar lapsenēm cīnīties ir krietni grūtāk. To kodumi vienmēr ir ļoti sāpīgi, un gadās, ka tie izraisa arī smagus sarežģījumus.

Iemāciet mazulim, kā uzvesties, ja viņa tuvumā ir lapsenes vai bites:

–nemēģināt aizdzīt lapseni, kas lidinās tuvumā;

– turēt muti aizvērtu;

–paskatīties glāzē vai pudelē, pirms dzeršanas (bites un lapsenes mēdz iekrist dzērienos, un to kodieni mutē ir ļoti bīstami);

–ja lapsene tomēr ir iedzēlusi, tas nekavējoties jāpasaka vecākiem.

Jūs, savukārt, no savas puses piedomājiet pie tā, kur atstājiet saldumus, kas pavisam noteikti var pievilināt lapsenes un bites. Piemēram, neturiet atvērtu ievārījuma burku, rūpīgi notīriet pusdienu galdu, pārliecinieties par to, vai mājas, tāpat arī dārza tuvumā nav kāda lapseņu pūžņa.

Celtniecība

Jebkuri celtniecības darbi, vasarnīcas robežās, bērnam ir ļoti bīstami. Bērni bieži vien neapzinās bīstamību, un vienmēr ir gatavi izmēģināt ko jaunu, tai skaitā – lēkt pāri bedrēm, pārvarēt dažādus šķēršļus, nožogojumus. Ja Jums paredzēti ilgi celtniecības darbi vai remonts, bīstamās vietas noteikti norobežojiet. Instrumentus un celtniecības materiālus novietojiet tikai bērnam neaizsniedzamā vietā.

Citas bīstamības

1. Pārbaudiet, vai kārtīgi ir aizvērtas akas, mucas un citas tamlīdzīgas lietas ar vākiem.

2. Neaizmirstiet īpašumā grābekļus vai trepes.

3. Šašliku vai barbekjū cepšanas laikā esiet īpaši uzmanīgi: nelaidiet mazuli ugunskura, grila tuvumā, neļaujiet viņam aiztikt iesmus, sekojiet tam, lai viņš nepieķeras karstajām grila restēm un neaiztiek ugunskura ogles.

4. Rāpšanās kokos – tā ir ļoti mīļa nodarbe visiem bērniem. Tikai bērni, kamēr vien viņi ir bērni, neprot atšķirt izturīgu zaru, no neizturīga, tāpēc kritiens no koka ir viena no izplatītākajām vasaras traumām bērniem. Jūs varat aizsargāt bērnu divos veidos: sekot bērnam pa pēdām, vai arī dot atļauju kāpt tikai konkrētos kokos Jūsu klātbūtnē.

Neskatoties uz visiem šiem ieteikumiem, nepārvērtiet mazuļa dzīvi vasarnīcā uz vienu lielu „nedrīkst”. Bērni ar dabu ir vairāk uz ‘tu”, nekā pieaugušie.

 

Māmiņu Klubs