Aukstais laiks - atopiskā dermatīta uzliesmojuma iemesls

Aukstais laiks - atopiskā dermatīta uzliesmojuma iemesls

31. Oct 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ar rudens un aukstuma iestāšanos sākas dažādas veselības problēmas, mitrais laiks dažām māmiņām un bērniem ir zīme - jāvelta īpaša uzmanība mazuļa ādas stāvoklim, lai nepieļautu atopiskā dermatīta uzliesmojumu.

Kas ir atopiskais dermatīts?

Atopiskais dermatīts ir viena no populārākajām iedzimtajām alerģiskajām ādas saslimšanām, kas pārsvarā ir hroniskas. Atopiskā dermatīta gadījumā āda visu laiku ir sausa, tā plaisā, un to visai viegli un ātri var ietekmēt dažādi ārējie kairinātāji. Pirmais simptoms, kas raksturīgs šai saslimšanai ir nieze, un pats kasīšanās process nav nekas patīkams, ādu var sakasīt līdz pat asinīm.

Atopiskais dermatīts var parādīties agrā bērnībā, praktiski pat no 3 līdz 6 mēnešu vecumam.

Kas veicina atopiskā dermatīta rašanos un saasinājumus?

Ļoti bieži atopiskā dermatīta saasinājumi novēroti tieši rudens - ziemas periodā.

"Mitrs, vēss laiks, vējš ir vieni no galvenajiem faktoriem, kas izraisa atopiskā dermatīta uzliesmojumus. Turklāt, ar vēsā laika iestāšanos sākas arī apkures sezona, kas nozīmē, ka gaiss dzīvoklī kļūst sauss, un arī tas ir papildus kairinātājs."- stāsta dermatoloģe Džuljeta Ulmane.

Profilakse un drošība atopiskā dermatīta gadījumā

Speciāliste uzsver, ka vēsajā gada laikā vecākiem jāpieliek maksimāli daudz spēka un enerģijas atopiskā dermatīta profilaksei un tam, lai izvairītos no atopiskā dermatīta uzliesmojumiem. Te būs vairāki padomi, ko dermatoloģe sniedza Māmiņu Klubam: 

  • Nekādā gadījumā nepieļauj to, ka bērnam ir sausa āda, pastāvīgi mitrini to, baro problēmzonas ar tam paredzētiem līdzekļiem.
  • Pievērs uzmanību bērna uzturam. Ja vasarā bērns iegūst daudz vitamīnu no dārzeņiem un augļiem, tad ziemā to rezerves iet uz beigām, un veikalos atrodamajos produktos ir vairāk ķīmiju, kas var izraisīt atopiskā dermatīta uzliesmojumus.
  • Ja ir iespējams, ziemas periodu vajadzētu pavadīt siltākā un saulainākā valstī,kas var sniegt uzlabojumus ādas stāvoklim.
  • Ja dzīvoklī ir sauss gaiss, būtu jāapsver iespēja iegādāties gaisa mitrinātāju vai vismaz novietot trauku ar ūdeni uz radiatoriem.

Jāatceras, ka pieejai cīņā ar atopisko dermatītu jābūt vienmēr kompleksai, tai sevi jāietver dažādi paņēmieni, lai nenāktos cīnīties jau ar asākām saslimšanas formām.

Nereti, lai novērstu saasinājuma sekas, ārsti izraksta kortikosteroīdus. Dermatoloģe Džuljeta Ulmane uzskata, ka šie līdzekļi ir tikai galēja nepieciešamība, jo ar tiem jābūt uzmanīgiem, tie var izraisīt pieradumu, un sekas var būt tādas, ka saasinājums atkārtojas ar jaunu spēku, un ilgstošas to lietošanas gadījumā āda kļūst vēl sausāka.

"Kortikosteroīdu lietošana atopiskā dermatīta ārstēšanā ir galējība, uzskatu, ka pareizāk būtu lietot speciālas bezrecepšu ziedes, lai nepieļautu smagu ādas stāvokli, kam nepieciešama jau šāda agresīva ārstēšana"- uzstāj dermatoloģe.

Tādas ziedes aptiekās var iegādāties bez receptes, un to lietošana ir droša arī ilgstoši, svarīgi, ka ziedes neizraisa pieradumu.

Māmiņu Klubs