Audzinām dēlu: Audzināšanas sākumposms - maigums un mīlestība

Audzinām dēlu: Audzināšanas sākumposms - maigums un mīlestība

16. Feb 2014, 00:10 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Dzīves sākumposmā, kas ilgst no dzimšanas līdz pat sešu gadu vecumam, dēls attīstas atkarībā no emocionālā kontakta ar māmiņu. Protams, arī tētim te ir svarīga loma, kā jau jebkura bērniņa dzīvē, bet tieši psiholoģiskā iedarbība, kā arī krūts ēdināšana ietekmē rakstura veidošanos, ko visvairāk tieši mamma var labot šajos pirmajos dzīves gados.

Šī perioda mērķis ir - pēc iespējas lielākā mērā piesātināt zēnu ar mīlestību, maigumu un drošības sajūtu. Protams, tas nepieciešams jebkuram bērnam šajā maigajā vecumā. Pastāv arī trīsgadnieku krīze, kas jāizdzīvo, un psihologi uzskata, ka šajā posmā meitenēm ir mazliet mazāka nepieciešamība pēc glāstiem un apskāvieniem, lai gan dzīvē tieši viņas iegūst maigumu vairāk kā zēni. Tāpēc jāpārskata savi aizspriedumu attiecībās ar vīrišķo dzimumu un jāsaprot, ka par vīrieti zēnu gada vecumā vēl nav jāpadara.

Viennozīmīgi, visi zēni ir atšķirīgi: kāds būs aktīvāks un pat hiperaktīvs, kāds mērķtiecīgāks, kāds noslēgtāks. Apvienojošais visu zēnu elements ir māmiņas mīlestība un rūpes. Nebaidieties dot pārāk daudz, baidieties tieši no pretējā, no tā, ka bērns var justies nevēlams, negribēts.

Jau zīdaiņu vecumā zēni ir citādāki: meitenes vairāk reaģē uz pieskārieniem, labāk atceras sejas; zēni - ātrāk aug un asāk uztver šķiršanos no māmiņas. Vīrišķais dzimums ir aktīvāks un mērķtiecīgāks. Galvenais ir attīstīt šīs vērtības, tās ir pilnībā dabīgas. Ar zēnu jārunā vairāk, jāpavada daudz laika pie attīstošajām spēlēm, lai attīstītu bērna komunikatīvās iemaņas, ar kurām bieži vien vīrieši palielīties nevar.

Mamma zēnam kļūst par topošās sievas prototipu, un viņs spēkos ir padarīt topošo dēla ģimenes dzīvi laimīgu. To var izdarīt, attīstot sevī laipnību, atvērtību un maigumu. Diez vai kāda mamma vēl savam bērnam ļaunu, mūžam neapmierinātu, dusmīgu un vīrieša vērtības noniecienošu sievu. Lepojieties ar katru sava dēla sasniegumu: no pirmajiem soļiem līdz pirmajam vārdiņam. Slavējiet viņu par drosmi un labsirdību, ļaujiet izdarīt jaunus atklājumus pašam, apbalvojiet viņu!

Māmiņu Klubs