Audzinām dēlu: Audzināšanā jāpiedalās arī vīrietim!

Audzinām dēlu: Audzināšanā jāpiedalās arī vīrietim!

09. Feb 2014, 00:10 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Diemžēl, mūzu zēnus pārsvarā tomēr audzina sievietes - mammas, vecmāmiņas, audzinātājas un skolotājas. Dārziņos pamatā strādā sievietes, skolā skolotājus - vīriešus uz vienas rokas pirkstiem katrā var saskaitīt. Un kas sanāk? Sievietes "dzen" zēnus zem saviem standartiem. Rāj par kustīgumu un trokšņiem, nemitīgi saka, ka labi zēni ir tie, kas ir paklausīgi. Agrīnā bērnībā viss dzirdētais nosēžas zemapziņā, tāpēc pēc tam nav ko brīnīties, vēlāk ieraugot savas audzināšanas augļus.

Ne velti jau sensenos laikos zēniem ierādīja ne visai vieglus vīriešu darbus. Mēs pastāvīgi baidāmies par to, ka ar mūsu dēliem varētu atgadīties kas cits, visādi ierobežojam viņu iniciatīvu, mēs cenšamies viņus pasargāt, dažkārt audzinot no viņiem dēlus, kādi katrai māmiņai ir "ērti".

Tādām māmiņām psihologi nereti iesaka pavērot tēvus, kas dodas pastaigā ar bērniem. Tēvi retāk rotaļu laukuma tuvumā kliedz: "Dēliņ, ej nost no kalniņa! Nelien pa to sienu!". Viņi vienkārši ļauj bērniem daudz vairāk izbaudīt pašiem un nepieciešamības gadījumā palīdz pārvarēt šķēršļus. Vienvārdsakot, ieskatieties, pavērojiet, kādās situācijās tēvi cenšas bērnus pasargāt, un kad bērnu vēlmēm nepiekāpjas. Ņemiet piemēru no vīriešiem.

Starp citu, ja mammas priekšroku mierīgākām izklaidējošām spēlēm, tad tēvi sarīko kariņus un īstu troksni. Un tas tā patīk zēniem! Iespējams, tāpēc dēli tā novērtē komunikāciju ar tēviem un bieži sūdzas, ka viņiem šādas saskarsmes pietrūkst.

Tas, protams, nenozīmē, ka mammai jākļūst par vīrieti svārkos. Tieši otrādi, mammai jāizrāda savs vājums, jāsniedz vīrietim iespēja sajusties stipram, lai arī šim mazajam vīrietim ir tikai 5-6 gadi. Un, starp citu, psihologi apgalvo, ka katru otro homeseksuālistu audzinājuši stingros sieviešu autoritāros apstākļos. Vājas mammas izaudzina spēcīgus dēlus un otrādi.

Bet te ļoti svarīgi nepārspīlēt. Nevajag zēnu pakļaut emocionālām jūtu lavīnām. Citādāk dēls būs ierāvies sevī, un jūs nogalināsiet viņā radošo sākumu. Ja zēns vēlas dejot - lai dejo. Par meiteni šī nodarbe viņu nepadarīs. Tieši otrādi, viņš iemācīsies bruņinieciski izturēties pret meiteni, un tas taču ir skaisti.

Vislabāk dēlu audzināt nevis ar plikiem vārdiem, bet gan ar savu piemēru. Pēc iespējas biežāk paslavējiet savu mazo vīrieti, radiet situācijas, kurās viņš sevi varētu parādīt no tās labākās puses. Tēvam jābūt ar dēlu vīriešu noslēpumiem un kopīgiem aizraušanās brīžiem - pastaigām, kopīgiem mājas darbiem un citiem vīrišķīgiem darbiņiem.

Māmiņu Klubs