Ak, šie kustīgie puiši!

Ak, šie kustīgie puiši!

28. Jan 2014, 12:11 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ja tev piedzimis puika, droši vien esi jau pamanījusi, ka viņš bez kustības nevar dzīvot - viņš tās vēro, un viņam patīk tajās piedalīties. Bez tam, zēni ir emocionālāki, kā pieņemts uzskatīt. Eksperti iesaka pievērst uzmanību sekojošām rakstura iezīmēm, kas piedienas augošiem zēniem:

Zēniem patīk kustība

Saskaņā ar Kembridžas universitātes psihologu pētījumiem, ir pierādīts, ka zēniem patīk vērot mehānismu kustību, nevis dzīvu būtņu kustību. Zinātnieki piedāvāja 12 mēnešus vecam zēnam divas iespējas: sekot līdzi runājošiem cilvēkiem, vai vērot logu tīrītāja kustības. Nav pat jāmin, ko mazulis izvēlējās. Izrādās, ka zēniem vieglāk ir izekot kustīgiem objektiem. Vēl pētījumi pierāda, ka zēni apsteidz meitenes attīstībā gandrīz par 2 mēnešiem, ja runa ir par kustīgu objektu likumsakarībām. Piemēram, zēni apzinās, ka - ja bumbu paripina zem dīvāna, tad tā var parādīties pēc dažām sekundēm dīvāna otrā pusē.

Zēni vairāk kustas paši

Ne velti saka, ka meitenes ir pļāpas un zēni - mazi, kustīgi vilciņi. Un tā ir tikai puse patiesības. Meitenes tiešām nereti sāk runāt ātrāk, bet zēni bieži vien sāk staigāt agrāk - pie tam zēniem motorās funkcijas attīstas visas uzreiz, aptuveni tajā pat laikā, kad meitenēm. Zēnu kustīguma aktivitāti pierāda fakts, ka viņi biežāk kā meitenes skrien, plēšas un pat kaujas. Jauni pētījumi pierādījuši, ka zēni biežāk satraumē paši sevi, un viņiem biežāk nepieciešama medicīniska palīdzība. Zēni patiešām apsteidz meitenes visās fiziskās attīstības sfērās ar savām spējām pirmsskolas vecuma gados.

Zēni vairāk izrāda emocijas, kā pieņemts uzskatīt

Zēni ir emocionālāki par meitenēm, un viņiem, bieži vien, ir grūtāk saņemt sevi rokās. Savulaik veikts pat pētījums, kurā atklāts, ka 6 mēnešus veci zēni, kas ir mierīgā vidē palikuši vienatnē, neskatoties uz emocijām, izjūt stresu, viņu sirdsdarbība paātrinās un arī elpošana ir paātrināta.

Zēniem patīk liels cilvēku skaits

Zēniem patīk vērot cilvēku grupas, nevis atsevišķas personības. Patiesībā, ja ir izvēles iespēja, jaundzimušie puisēni dod priekšroku kustīgu cilvēku apskatei.

Zēni, savā ziņā, ir bezbailīgi

Zēni nemieru izrāda daudz retāk, kā meitenes. Saskaņā ar aptauju rezultātiem, 12-36 mēnešu vecu zēnu vecāki retāk kā šī paša vecuma meiteņu vecāki, sūdzējušies par bailēm no skaļiem trokšņiem un straujām kustībām. Un vēl viens pētījums pierādījis, ka mammas, kas tuvojas saviem 12 mēnešus vecajiem bērniem ar baisām sejas grimasēm, zēni ir ignorējuši vai pat devušies rotaļāties. Bet meitenes - palēninājušas gaitu un izrādījušas nemieru.

Māmiņu Klubs