Vasara - laiks, kad āda izsūt. Ko darīt, lai pasargātu mazuli?

Vasara - laiks, kad āda izsūt. Ko darīt, lai pasargātu mazuli?

26. May 2015, 13:58 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Šķiet, ka vasara ir lielisks laiks, kad ļaut mazuļiem ilgāk paskrieties ar pliku dibentiņu. No vienas puses, tas tiešām ir laiks, kad vairāk ļauties gaisa peldēm, no otras puses - tieši vasara ir laiks, kad rodas izsutumi. Kā no tiem pasargāt mazuli, un kas ir vecāku biežāk pieļautās kļūdas šajā sakarā? 

Vasara ir laiks, kad gaisa temperatūra kalpo norūdīšanai, gaisa peldēm. Kad vides temperatūra ir lielāka par 22°C, mazulis kaut vai visu dienu var iztikt bez autiņbiksēm. Protams, ja jūs ar viņu izejat sabiedrībā, etiķete prasa uzvilkt autiņbiksītes. Pludmalēs var redzēt, ka zīdaiņi un mazi bērni skraida kaili, sēž smiltīs vai zālē. Tas ir dabīgi, kaut gan nav īpaši higiēniski, jo smiltis un zāle var nebūt nepietiekami tīra. Pludmales smiltis ir piesārņotākas, sevišķi uzreiz pēc lietus. īpaši, ja lietus bijis spēcīgs, jo tad satek tie netīrumi, kuri parasti nav redzami. Ja pludmalē bērns atradies kails, mājās viņu apmazgājiet ar tekošu ūdeni, tikai jāatceras, ka bērna ādu nav ieteicams rīvēt, jo smiltis var sabojāt tik ļoti maigo gļotādu. Meitenēm ūdens plūsmu novirziet no augšas uz leju. Pēc apmazgāšanas neberziet ar dvieli, ļaujiet nožūt vai nosusiniet ar frotē dvieli, ar to maigi pieskaroties pie mitrajām vietām.

Vasarā āda autiņbiksīšu zonā ir pakļauta kairinājumam biežāk, jo vides siltuma dēļ, zem autiņbiksītēm izveidojas siltumnīcas efektam pielīdzināta vide. Ja autiņbikses ir sausas, bērna āda netiek pakļauta kairinājumam, taču pat neliels urīna daudzums siltuma dēļ krietni paaugstina temperatūru autiņbiksītēs, un āda var iekaist, jo tā nespēj elpot. No otras puses, cik ilgi autiņbiksītes paliek sausas? 20–30 minūtes... Bet tik bieži tomēr autiņbiksītes neviens nemaina, ir pieņemts autiņbikses mainīt ik pēc 2-4 stundām, tātad iedomāsimies, ka mazuļa āda pat 3–3,5 stundas bez pārtraukumiem atrodas siltumnīcas efektam pielīdzinātā vidē, kurā tvaiko nevis ūdens, bet samērā agresīvi urīna šķelšanās produkti. Turklāt vasarā bērni dzer vairāk šķidruma, tātad arī biežāk urinē.

Protams, arī pieaugušo ādai vasarā nākas saskarties ar diskomfortu, ko var radīt izsutumi. Sevišķi, ja runa ir par apaļāku aprišu īpašniecēm, kas zina, cik nepatīkami ir, kad izsūt augšstilbi, kas berzējas viens pret otru kustību laikā. Tāpat izsūt arī āda zem vai starp krūtīm, vedera krokās un arī padusēs. Taču, ja runājam par mazuļiem, viņu ādiņa vienmēr ir rievaināka, un bez autiņbiksītēm mazuļa aprūpē neiztikt, tāpēc - vasara ir tas laiks, kad īpaši jāpiedomā pie mazuļa ādas aizsardzības ne tikai vietās, kur ir ādas krokas, bet arī  - autiņbiksīšu zonā.

Kā pasargāt mazuli no izsutumiem:

  • Vasarai ir vērts uzšūt dažus marles autiņus un ļaut mazulim kaut vai mājās vismaz dažas stundas dienā nenēsāt autiņbikses.
  • Biežāk noskalojiet mazuļa dibentiņu zem tekoša ūdens, kaut vai bez vajadzības. Ļaujiet ūdenim nožūt, nelieciet autiņbikses uz mitras ādas.
  • Profilaktiski, īpaši ja āda jau ir apsārtusi, izmantojiet krēmu vai ziedi, kuras sastāvā ir cinka oksīds. Tas uzsūc mitrumu, nomierina un ārstē sakairinātu ādu, aizsargā to no urīna šķelšanās produktu negatīvās iedarbības. Tas ir dabīgs ādas kopšanas līdzeklis. Rīkosities apdomīgi, ja preparātu ar cinka oksīdu paņemsiet līdzi ceļojumā, brīvdienās, kad dodaties izbraukumos ārpus mājas. Vislabāk tādu krēmu iegādāties aptiekā, kur jums ieteiks labāko, tādu, kas tiešām piemērots mazuļa autiņbiksīšu zonai.
  • Nesaģērbiet bērnus pārāk silti, atcerieties, ka arī autiņbikses ir papildu drēbe, tās ne tikai uzsūc urīnu, bet arī sasilda. Kad ģērbjat bērnu iešanai ārā, vienmēr padomājiet, kā jūs ģērbtos paši, ja nēsātu autiņbikses. Bērna apģērbam jābūt brīvam, vēlams, darinātam no kokvilnas.
  • Ja izsutušās vietas tiek tīrītas ar mitrajām salvetēm, ādai šajā vietā jāļauj nožūt, un tikai tad mazulim var vilkt autiņbiksītes. 
  • Neaizmirstiet rūpīgi pieskatīt arī citas vietas, kas var izsust, – cirksnis, kakla krokas, paduses.

Māmiņu Klubs

Meklē lielākajās Latvijas aptiekās!

 20150520145729-36065.jpg