7 soļi cīņā ar paaugstinātu ķermeņa temperatūru

7 soļi cīņā ar paaugstinātu ķermeņa temperatūru

30. Dec 2014, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ja mazulim ir paaugstināta ķermeņa temperatūra, nesteidzies viņam dot zāles! Ieskaties 7 ieteikumos, kā samazināt paaugstinātu ķermeņa temperatūru.Konsultē pediatre Anna Birka.

Pirms temperatūras pazemināšanas, jāsaprot, par kādu hipertermijas veidu ir runa. Mēdz būt 2 veidu hipertermija: baltā un sarkanā. Pirmajā gadījumā bērniņš ir bāls, viņa kājiņas un rociņas - vēsas, bet āda - sausa. Šis stāvoklis saistīts ar spazmām, kas traucē mazuļa siltumam izkļūt no ķermeņa, iekšējie orgāni pārkarst. Un tad viss, kas jādara - jādod mazulim drudzi pazeminoši līdzekļi, jādod dzert viņam silts ūdens un jāizsauc ārsts. Ja mēģināsi atvēsināt bērna ķermeni, spazmas kļūs spēcīgākas.

Bet, ja mazulis ir saguris, viņa pierīte karsta, āda apsārtusi, viņš svīst un ķermeņa temperatūra ir augstāka par 38,0–38,5 °С, jārīkojas nekavējoties. Šāds stāvoklis parasti piederas sarkanajai hipertermijai, un ar to tad arī jācīnas pastiprinātāk.

Ja termometra atzīme nepārsniedz 38,0°С, bērna ķermeņa temperatūru nevajadzētu pazemināt. Izņēmums ir bērniņi, kas jaunāki par 3 mēnešu vecumu, un mazuļi, kam tādās situācijās ir krampji. Vecāki bērni par to, ka viņiem nepieciešama palīdzība, signalizēs ar augstāku ķermeņa temperatūru, kas pārsniedz 38,5 °С.

Sagatavo visu, kas varētu noderēt: vati vai marli, vēsu ūdeni, maisiņu ar ledu, zāles drudža samazināšanai (sīrupu vai svecītes), mērkaroti, pudelīti ar siltu dzeramo.

Izģērb mazuli un neaizmirsti novilkt arī autiņbiksītes, jo tās traucē liekajam siltumam izkļūt no ķermeņa. Ja bērniņam ir zosāda, apsedz viņu ar vieglu autiņu vai paladziņu.

Ņem marli vai vati, samitrini to sagatavotajā šķidrumā un noslauki ar to mazuļa kaklu, krūtis, paduses, locītavas, vietas, kur siltums izdalās visvairāk.

Lai palīdzētu mazulim ātrāk atvēsināties, var izmantot arī ventilatoru. Liec to 1-2 metru attālumā no bērna gultiņas un ieslēdz uz dažām minūtēm 4-5 reizes stundā.

Ja stundas laikā temperatūra nepazeminās, vai tā pat paaugstinās, mazulim jādod drudzi pazeminošas zāles, jābūt uzmanīgai, jāievēro noteiktā preparāta doza, kas būtu atbilstoša bērniņa vecumam, kā arī - jākonsultējas ar sava bērniņa pediatru.

Mazulim ir jādzer vairāk, viņš vairāk svīdīs, un samazināsies arī baktēriju un vīrusu kaitīgā ietekme uz viņa organismu, ja paagustinātās temperatūras iemesls ir infekcija.

Lai veseli mazuļi!

Māmiņu Klubs

20130919103517-40240.jpg