Rota vīrusa potes blakusparādības ir nenozīmīgas

09. Nov 2012, 00:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Apsverot iespēju vakcinēt vai nevakcinēt savu atvesi pret vīrusa infekcijām, bieži tiek uzdoti jautājumi par potes blakusparādībām. Kādas ir iespējamās rota vīrusa potes izraisītās blakusparādības? Stāsta infektoloģe asoc.prof. Ilze Grope.

Profesore Ilze Grope pie biežākajām vakcīnas blakusparādībām min:

  • Šķidrāku vēdera izeju,
  • Vemšanu, bet tas ir reti.
Taujāta par piesardzības pasākumiem pēc potes, infektoloģe atzīst, ka tādu nav un ikdiena var ritēt tieši tāpat kā līdz šim. "Vannā nevar iet tikai pēc vakcīnām, kas tiek ievadītas ādā,” uzsver speciāliste.

Līdz kādam vecumam jāvakcinē pret rotavīrusu?

Rotavīrusa vakcīna bērniņam jāsaņem no 6 nedēļu līdz 6 mēnešu vecumam.

Kā atzīst infektoloģe, ļoti maz iespējams, ka bērns līdz trīs gadu vecumam vēl nav inficējies ar rotavīrusu. Pat tad, ja nav bijusi dramatiska saslimšana, visdrīzāk bērns ir pārslimojis šo slimību ļoti vieglā formā. Tiesa, zināma imunizācija tā ir, bet tas nav zinātniski pierādīts.

Profilakses pasākumi, lai pasargātu bērnu no rota vīrusa, diemžēl nav. "Vīruss izplatās gan kontakta, gan gaisa pilienu ceļā, tāpēc vienīgais veids, kā pasargāt, ir – vakcinācija,”atgādina infektoloģe Ilze Grope.

Māmiņu Klubs

Skaties videosarunu ar BKUS Bērnu slimību klīnikas ārsti, infektoloģi asoc.prof. Ilzi Gropi, spiežot zemāk pogu Play!

tā skaitās normāla reakcija

Dace Dace 09. Nov 2012, 08:47

Un vēl.Vecāko meitu nevakcinēju,domāju,pirmais bērns,priekš kam tas vajadzīgs,pret visu tāpat nesapotēsi!!!Meita līdz 1,5 gadu vecuma ar dažādiem vēdera vīrusiem slimoja divas reizes,pirmajā reizē ļoti smagā formā,nākamo reizi jau vieglāk,bet vienalga slimoja.Toties dēls kurš ir vakcinēts savos 1.1 gadiņos nav saskāries pat ar caureju.

Dace Dace 09. Nov 2012, 07:57

Mums šīs blakus parādības var teikt vispār nebija.Mazais izturējās tieši tāpat ka parasti,tikai vēdera izeja bija šķidrāka.Esmu apmierināta,ka izšķīros par labu šai potei.Tagad domāju,ko darīt ar poti vējbakām,jo ir pienācis attiecīgais vecums.