VIDEO: Pirmā mazuļa vizīte pie neirologa: kas tajā notiek?

16. Jul 2014, 09:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Neirologs ir ārsts, kurš nosaka vai bērniņa attīstība atbilst viņa vecumam un vai ir kādas izmaiņas mazulīša nervu sistēmā. Visbiežāk mazulītim sasniedzot 3 mēnešu vecumu, ģimenes ārsts nosūta bēbīti uz profilaktisko pārbaudi pie šī daktera.

Lai neirologs pēc iespējas labāk spētu izprast mazulīša pašsajūtu, tiek uzdoti dažādi jautājumi par laiku, kad māmiņa vēl tikai gaidīja bērniņu – kā pagājusi grūtniecība, vai māmiņa ir bijusi slimnīcā uz saglabāšanu, par māmiņas veselības stāvokli grūtniecības laikā un to kādas bijušas dzemdības.

Pārbaudes laikā visai mazulīša uzmanībai vajadzētu būt vērstai tikai uz dakteri.

Ja  ārsts pamana, ka ādiņa ir nedaudz marmorizēta – tas nozīmē, ka perifēriskā apasiņošana vēl nav līdz galam izveidojusies, taču par to uztraukties nevajadzētu, ar laiku tam būtu jāizzūd.

Muskuļu tonuss ir visiem

Mums visiem ir tonuss, mums visiem ir dažāds tonuss, sportistiem var būt stipri paaugstināts tonuss, tie cilvēki, kuri vispār neko nedara, var būt mazāks tonuss, bet tas atkarīgs arī no ģenētikas, ne tikai no tā, cik daudz mēs noslogojam sevi, bet arī no tā, kādi mēs esam no dzimšanas.

Tonuss ir muskuļu vai muskuļu grupas sasprindzinājuma stāvoklis. Arī tad, ja muskulis ir pilnīgi atslābināts, tam ir noteikts pamata sasprindzinājums jeb miera tonuss, tāpēc no šī vārda baidīties nevajadzētu.

Lai palīdzētu mazināt tonusu, neirologs parasti parāda dažas glāstošas masāžas kustības, ar kurām māmiņa var samīļot savu mazulīti ikreizi, kad tiks mainītas autiņbiksītes.Masējot  bērniņu, var pamasēt pēdiņas un kājiņas no visām pusēm un vēderiņu zem nabiņas pulksteņrādītaja virzienā. Tāpa māmiņa var pamasēt arī rociņas, izmasējot katru pirkstiņu.

Māmiņas pieskārieni ir svarīgākie

Līdz 3 mēnešu vecumam nekādas profesionālas masāžas bērniņiem netiek ieteiktas, jo tiek gaidīts un novērots, kā bērniņš dabiski attīstās, tas ir mazulīša adaptācijas laiks lielajā pasaulē.

Māmiņas pieskārieni ir ļoti nepieciešami mazulīša attīstībai, jo tie bēbīti iepriecina un palīdz augt sveikam un veselam. Tāpat ir svarīgi ar mazulīti sarunāties, arī tas palīdzēs bērniņam iejusties un pieņemt jauno dzīves kārtību.

Lai neirologs varētu pēc iepsējas labāk noteikt bērniņa veselības stāvokli, vēlams, lai līdzi būtu pēc iespējas vairāk informācijas – izraksts no dzemdību iestādes, ģimenes ārsta rekomendācijas, kas palīdzētu neirologam precīzāk saprast, kas līdz šim ar bērniņu noticis.

Neirologa kabinetā visbiežāk tiek pavadītas aptuveni 20 minūtes, kuru laikā mazais tiek apskatīts, kā arī dakteris parunājas ar māmiņu.

Neirosonogrāfija: kas tas ir? 

Nereti pēc vizītes pie neirologa tiek ieteikts doties uz neirosonogrāfiju, kas parāda, cik pareizi izveidota smadzeņu struktūra, vai nav bijušas kādas psoblēmas dzemdībās, vai nav asins izplūduma,  vai nav tūskas. Citreiz dzemdībās bērniņam var būt tik liels stress, ka var būt pat apasiņošanas izmaiņas un to neirologi sonogrāfijas laikā var diagnosticēt.

Tāpēc māmiņas būsim mierīgas, apskates pie dakteriem uztversim viegli bez satraukuma un tad arī bērniņš labāk jutīsies, jo mazie ļoti labi spēj uzsūkt mūsu sajūtas un pārdzīvot to kā jūtamies mēs.

Māmiņu Klubs

Noskaties video un uzzini, kā pie neirologa gāja mazulītim Miķelim!