Vannojam aktīvu mazuli!

Vannojam aktīvu mazuli!

01. Oct 2010, 13:05 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kad mazulis iemācījies staigāt, viņš mierā vairs nav noturams, jo viņam pavērusies jauna plaša pasaule un arī vannošanās mums vecākiem ir kļuvusi par problēmu, tātad, kā mazuli labāk novannot.

 

Bērna vannošana pēc viena gada vecuma noteikti ir savādāka, nekā zīdainīša plunčāšana ūdenī, jo mazais pats vēlas iesaistīties vannošanas procesā vai gluži pretēji – to nevēlas. Zīdainīti iesaka vannot 37 grādu temperatūrā, ja tādā esat bērniņu vannojuši, tad arī pēc gada vecuma var neko nemainīt, jo mazais pie šādas ūdens temperatūras ir pieradis.

 

„Ja ārā ir auksts un pēdiņas ir nedaudz nosalušas, tad droši bērnu var likt 36 -37* temperatūrā un laižam klāt mazlietiņ karstāku ūdeni, lai sasilst līdz 38- 39 grādiem, var arī vēsākā,” iesaka fizioterapeite Vita Lakša.

 

Lai mazais lielajā vannā justos droši, drīkst tajā ievietot bļodu, kura ir gana liela, lai bērns tajā varētu apsēsties un brīvi izstiept kājiņas. Tas mazajam radīs drošības sajūtu, jo neslīdēs kājiņas.

 

Ja gadījumā bļoda šūpojas vannā, paliekam zem bļodas dvielīti, lai vannā bļoda nešūpojas.

 

Bērnam drīkst ļaut vannā plunčāties tik ilgi, cik viņš pats to vēlas, vienīgi jālūko, lai mazajam nesalst un vai ādiņa nav izmirkusi tik ļoti, ka sākusi čokuroties.

 

Par ūdens labajām īpašībām stāsta fizioterapeite Vita Lakša: „Ūdens, pirmkārt, noņem sasprindzinājumu kājiņās, ja ir daudz nostaigājies,  mazina slodzi. Vannā būtu vēlams iet nevis pirms miega, bet ap kādiem sešiem, lai labāk izbaudītu ūdens priekus, kamēr bērns vēl nav noguris.”

 

Vannā mazuļus noteikti var katru dienu. Bērna vannošanai nav jābūt tikai procesam, kurā mazais tiek nomazgāts, tam ir jābūt interesantam piedzīvojumam.

 

Bērnam būtu interesanti, ja viņš varētu kaut vai ar krūzīti palaistīties tā, ka ūdenskritumu uztaisīt. Var pagriezt arī krānu un bērns rociņas ir zem tekoša ūdens. Šinī vecumā bērniem pašiem patīk darboties. Bērnam jājūtas droši, tāpēc nevajag viņu īpaši izklaidēt un pati ūdens strūkla sagādā lielāko prieku.

 

Vienas no lielākajām raizēm, mums, vecākiem, sagādā bērna matu mazgāšana, jo gandrīz nevienam bērnam tas nepatīk. Lai matu mazgāšana nebeigtos ar asarām, bērnam ir. Jāstāsta – „Mēs tagad mazgāsim matus, tas būs ātri!”

 

Vannošanās kā jebkurai citai nodarbei ir jābūt patīkamai. Ja bērnam nav noskaņojuma iet vannā, tad kādu vakaru to droši drīkst izlaist.

 

Lai jums daudz radošu vannošanās ideju un galvenais, lai mazulim vannošanās rada prieku, nevis vēlēšanos ātrāk izkāpt no tās.

Kristīne Damškalne, www.maminuklubs.lv

 

Kā Tu vanno savu aktīvo mazuli? Vai izmanto kādas īpašas rotaļas?

{fotoblog:1594}

26. May 2011, 10:41

Mums ar ar vannošanos nav nekādu problēmu 😀 Meitai vannošanās ir pati labākā nodarbošanās 😃 Problēmas ir ar izkāpšanu ārā, jo šķiet, ka viņa tur pus dienu varētu pavadīt 😃 (mums gadiņš).

Matus ar skalojam ar dušu un problēmas tas nesagādā. Dažkārt tik iesūc ūdeni degunā, tad tik paberzē degunu un spēlējas tālāk 😃

taschinka taschinka 26. May 2011, 08:40

Manam dēlam ūdens,vanošanās vienmēr ir patikusi,lai cik viņš aktīvs vannā sēž un ārā negrib.Ļoti patīk tekošss krāns,ar to spēlējas,ņem līdzi vannā krūzes,lejkanu,dažādas mantiņas ar ko var laistīties.Matus mazgāt lielas problēmas nesagādāja,bija nepatika,ja tek acīs,bet nebaidījās.

princesemince princesemince 26. May 2011, 08:19

kopš sēdēšanas uzsākšanas, manuprāt, kļuva ļoti viegla tā vannošana, jo bērns pats spēlējās ar ūdeni, tikmēr notika mazgāšana. par matu mazgāšanu vispār nebija stresa, jo viņam netraucē, ja dušu palaiž virs galvas un ūdens tek acīs. diezgan ekstrēms skats, bet viņam pašam patīk 😀
manam aktīvajam mazulim vanna bija tīkama vieta, tādēļ šī ir viena no retajām vietām, kur nekādas īpašas metodes pielietot nevajadzēja 😀