Rota vīruss un tā ārstēšana

Rota vīruss un tā ārstēšana

02. Jul 2010, 09:08 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Rota vīruss ir viens no negantākajiem, tāpēc mums laicīgi jāizzina tā daba, lai mēs savus mazuļus no tā varētu pasargāt. Zarnu vīrusu ir ļoti daudz, taču par vienu no bīstamākajiem tiek uzskatīts rota vīruss, kuram ir dažādi paveidi, īpaši aktīvs tas ir rudenī un ziemā.

 

Pediatre Vizma Meikšāne stāsta, ka sevišķi bīstams rotavīruss ir līdz 2 gadu vecumam, jo šis vīruss izraisa uzreiz 3 ļoti smagus simptomus – caureju, vemšanu un temperatūru. Tie visi simptomi izraisa atūdeņošanos un bērniem līdz 2 gadu vecumam tas ir īpaši bīstami. Ar rota vīrusu inficēties ir ļoti viegli – tas izplatās pa gaisu pilieniņu veidā, ja netiek ievērota personīgā higiēna, kā arī saskarsmē ar citiem cilvēkiem. Rota vīruss ir ļoti izturīgs. Ja kāds no ģimenes ar to ir saslimis, visiem pārējiem ģimenes locekļiem ir jāuzmanās, protams, mazuļi jāsargā visvairāk.

 

 

Lai nesaslimtu pārējie ģimenes locekļi, nepieciešama totāla izolācija un priekšmetu nodalīšana no šī slimā ģimenes locekļa. Galvenais nosacījums, slimojot ar rota vīrusu, ir uzņemt daudz šķidrumu. Ja bērniņš īsti nevēlas dzert, viņam var dot ūdentiņu ar šļircīti vai piedāvāt kādu īpašu glāzi, kura ikdienā viņam nav pieejama. Zīdaini jāturpina barot ar krūti.

 

Ārsti iesaka nekavējoties doties uz slimnīcu, ja bērnam, sākusies vemšana, ūdeņaina caureja un ir paaugstināta temperatūra un ja viņš atsakās dzert.

 

Vakcinācija

 

Pediatre Vizma Meikšāne iesaka vakcinēties pret rotavīrusu, jo tādā veidā mēs varam pasargāt savus bērnus. Vakcīna ir vienkārša – sīrupiņa veidā mutē ievada vakcīnu un tā nav injekcija bērnam. Par vakcināciju ir jādomā laicīgi, jo to iespējams veikt bērniņam līdz 2 gadu vecumam, pēc tam bērna imūnsistēma jau ir kļuvusi stiprāka, lai varētu pati cīnīties ar nejauko vīrusu. Mazuļiem noteikti ir arī jāsaņem pilnvērtīgs uzturs un jābūt veselīgam dienas režīmam.

 

Tāpēc darīsim visu iespējamo, kas mūsu spēkos, lai bērniem nenāktos uzzināt, ko nozīmē būt slimnīcā. Taču, ja uz slimnīcu ir jādodas, tad pieņemsim to un uzticēsimies speciālistiem.

 

Māmiņu Klubs