Psiholoģe: „Pirms šķirties, svarīgi noskaidrot, kādēļ to vēlies!”

Psiholoģe: „Pirms šķirties, svarīgi noskaidrot, kādēļ to vēlies!”

14. Sep 2015, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Šķiršanās iemesli mēdz būt dažādi. Vienai netīk, ka mīļotais pavada pārāk maz laika ar ģimeni, kādai citai, ka otrā pusīte neizrāda jūtas, vēl kādai šķiet, ka dzīvesbiedru vairs nemīl. Kādas ir iespējas, attiecības atjaunot, stāsta psiholoģe Diāna Zande, kura lasa lekcijas arī Māmiņu Klubā.

Pirms izvēles aiziet, vai kopdzīvi turpināt, abiem partneriem to būtu rūpīgi jāizsver. Iespējams, ka attiecības ir iespējams turpināt!

„Dažkārt šķiršanās ierosinātājs var būt viens no partneriem, bet otrs par to var pat nezināt. Tādēļ iniciatoram vajadzētu apdomāt iemeslu, kādēļ viņš vairs nevēlas būt attiecībās ar otru, un saprast, vai partneris maz zina par viņa vajadzībām,” skaidro Diāna Zande.

Iespējams, puse, kura attiecības nevēlas turpināt, sagaida, ka otrs, vairāk laika pavadīs ar ģimeni, bet kāds cits varbūt grib, lai viņa dzīvesbiedrs vairāk laika veltītu kādam vaļaspriekam nevis ik vakaru būtu mājās. Katram ir dažādas vajadzības, tādēļ būtiski, lai partneri par tām runātu.

Apdomā, kas jūs satuvināja

Nonākot līdz lēmumam šķirties, svarīgi sev atbildēt uz jautājumu, kas bija tas, kādēļ šo cilvēku izvēlējies par savu dzīvesbiedru! „Nav tā, ka viņš būtu mainījies, šis cilvēks ir tas pats, vienīgi attiecību sākumā viņā saskatījusi ko citu,” atzīmē psiholoģe.

Kad esi apzinājusies, kas bijis tas, kas attiecību sākumā jūs satuvināja, kad tas izzuda un kāds tam bija iemesls, var mēģināt saprast, kā pie tā iespējams atgriezties. Protams, ja attiecībās nav vardarbības vai kādas citas būtiskas problēmas, par to ir vērts padomāt! Varbūt jūsu laivā ir radies caurums, kuru salabojot, var turpināt braukt.

Kad attiecībās ienāk trešais

Dažreiz pāra attiecībās ienāk kāds trešais – arī tā var gadīties, jo mēs esam cilvēciskas būtnes, ar kurām var notikt pilnīgi viss. Šādā gadījumā būtiski saprast, vai šis cilvēks nav tāds kā plāksteris uz šīs „attiecību laivas”. Iespējams, viņš dzīvē ienes ko tādu, kā vairs nav attiecībās ar dzīvesbiedru.

Varbūt sieviete vēlas vairāk romantikas, bet ikdienas rūpju un atbildības dēļ, attiecībās ar vīru tā zudusi, un vairs nav šo ziedu klēpju. Un te pēkšņi, kad nāk kāds ar šampanieti un ziediem, un, protams, var šķist, ka esi iemīlējusies, lai gan patiesībā mīli šampanieti, ziedus un šo sajūtu,” skaidro Diāna Zande.

Arī šādā situācijā ir vērts mēģināt saprast, kā šo sajūtu iespējams atjaunot, attiecībās ar savu partneri! Tas nemaz nav tik neiespējami. 

„Mīlestības vingrinājums”

„Ja šķiet, ka otru cilvēku vairs nemīli, ir pavisam vienkāršs vingrinājums, kā to pārbaudīt: vienu nedēļu uzvedies tā, it kā tu viņu mīlētu kā attiecību sākumā! Visbiežāk cilvēki apgalvo, ka tas palīdz. Tas tādēļ, ka partneris sajūt pret sevi vērsto mīļumu un siltumu, un sniedz to pretī. Bieži vien mūsos ir vēlme, lai dod otrs, bet paši tajā pat laikā pretī vairs nesniedzam neko,” tā psiholoģe.

„Protams, dažkārt šķiršanās ir nepieciešama, pat ļoti. Tomēr, lai tas, tāpat kā precēšanās, būtu apzināts lēmums, ir jāsaprot, kāpēc to vēlamies un vienlaikus jāapzinās, ka nevarēsim šo cilvēku no savas dzīves izsvītrot kā nebijušu, jo viņš tajā ir bijis! Šķiršanās neatbrīvo mūs no bijušā, un to ir svarīgi atcerēties,” atgādina Diāna Zande.

Māmiņu Klubs

Eksperts

Diāna Zande

Kognitīvi biheiviorālā psihoterapeite, psiholoģe
Diāna Zande Vecāku skolā
YaraKenneth YaraKenneth 09. May 2020, 10:37

Labdien, dāmas un kungi! Mans vārds ir Yara Kenneth no Berlīnes, Vācija. Es vēlos pateikties lieliskajai Dr. Ogundele, ka viņa atnesa manu vīru pēc tam, kad viņu ir pievīluši tik daudzi viltus pareizrakstības pierakstītāji tiešsaistē, kuri apgalvo, ka ir pareizrakstības pielūdzēji. Bet ar Dr Ogundele palīdzību mans vīrs 24 stundu laikā atgriezās pie manis tieši tā, kā man teica Dr. Ogundele. Es gribu pateikt lielu paldies kungs, ka atdevi man savu laimi, jo viņa dēļ mēs atkal esam laimīgi. Ja ir kāds, kam nepieciešama palīdzība, es ieteiktu pēc iespējas ātrāk sazināties ar Dr. Ogundele, lai viņš, iespējams, atjaunotu jūsu zaudēto prieku. Sazinieties ar viņu un mēģiniet atrisināt problēmu 100% GARANTĒTI. Jūs varat arī man palīdzēt pateikties Dr. Ogundele par to, ka viņa ar varu 24 stundu laikā atdeva man savu vīru. Jūs varat viņu sasniegt ar savu WhatsApp vai Viber tērzēšanas numuru: +27638836445. E-pasts: ogundeletempleofsolution@gmail.com.