Kustību attīstība pirmajā dzīves gadā

Kustību attīstība pirmajā dzīves gadā

02. Sep 2014, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Apzinātu kustību prasme mazulim attīstās, apmēram, no trīs, četru mēnešu vecuma. Ar kādām secīgām kustībām bērniņš iemācās no horizontāla guļus stāvokļa pāriet uz vertikālu, Māmiņu Klubam skaidro fizioterapeite Kristīne Stalīdzāne. 

Apzinātu kustību veidošanās bērna attīstībā sākas no augšējās uz apakšējo ķermeņu daļu jeb no galvas uz pēdām. 

Tātad roku apzinātās kustības attīstās ātrāk par kāju kustībām, augšējās ķermeņa daļas attīstās ātrāk par apakšējām. Sākumā attīstās mugurkaula kakla daļas izliekums, tad krūšu daļas kūkums un vēlāk jostas daļas izliekums.

Pirmais kustību attīstības posms

Vispirms mazulis mācās koordinēt acu skatu, tad atklāj savas plaukstas, mācās atvērt savas plaukstiņas (atcerieties, ka zīdainim ir tveršanas reflekss un viņš sākumā prot tikai tvert). Tas ir liels sasniegums! Tad bērns pakāpeniski atklāj otru plaukstu un abas plaukstas mācās salikt kopā.

Otrais kustību attīstības posms

Nākamais, ko bērns mācās, guļot uz muguras pārnest savu svaru no vienas puses uz otru, un pārvelt savu galvu un ķermeni uz sāniem, turklāt uz sāniem iemācās noturēt arī līdzsvaru. Tas nav viegli!  

Tad, kad mazuļa kakla muskulatūra ir pietiekami spēcīga, lai noturētu galvu guļus uz muguras, bērns iemācās velties uz vēdera.

Tātad pats svarīgākais mazulim ir apgūt prasmi griezties uz sāniem! Ja pieaugušie pārzina Hendlinga pamatprincipus un pārliecinoši izmanto tos aprūpes laikā, vecāki palīdz sajust un iemāca bērnam šīs kustības veikt.

Ļoti būtiski, lai vecāki mazulim šo kustību apguvi netraucētu! Piemēram, aprūpes laikā, kad bērniņš tiek apģērbts vai pārtīts, vecāki viņa dabisko kustību sistēmu nedrīkst izjaukt ar neparastām, nedabiskām kustībām. Tā vietā viņi bērnam var piepalīdzēt attīstīt viņa dabiskās kustības!

Tad, kad zīdainis veiksmīgi ir iemācījies pagriezies uz sāna, viņš sāk velties uz vēdera.

Vispirms viņš var iemācīties velties tikai uz vienu pusi, pēc kāda laika (dažkārt pat divas nedēļas vēlāk) apgūst prasmi velties arī uz otru pusi.

Vecākiem šim procesam ir jāseko līdzi! Piemēram, ja mamma mazuli no gultiņas cels tikai caur vienu pusi, tad arī velties bērns iemācīsies uz šo vienu pusi. Tādēļ vecākiem svarīgi pavērot arī savus ieradumus!

Tad, kad bērniņš ir iemācījies velties uz vēdera un viņam ir stingrs apakšdelma balsts, mazulis mācās vai nu rociņas iztaisnot vai arī ieņemt balstu uz vienas rokas.

Trešais kustību attīstības posms

Nākamajā kustību attīstības posmā mazulis apgūst līšanu. Kad tā iemācīta, bērniņa turpmākā kustību attīstība var notikt divējādi.

Iemācījies līst, mazulis var apgūt sēdus pozīciju un tad četrrāpus pozīciju, vai otrādi – sākumā četrāpus pozīciju un tad - sēdus.

Savukārt tad no četrāpus pozīcijas mazulis iemācās ceļa balstu, viena ceļa balstu, bet pēc tam pāriet uz stāvus pozīciju. Tikai tad attīstās gaita – vispirms sānu soļi un pirmie soļi uz priekšu.

Ļoti svarīgi atcerēties, ka pāriet no zemākās pozīcijas uz augstāko zīdainim ir samērā viegli, bet lielāka māksla ir no augstākās pozīcijas nolaisties līdz zemākajai! Piemēram, daudz vieglāk bērniņam būs no guļus pozīcijas piecelties sēdus, nekā no sēdus pozīcijas uzmanīgi nolaisties guļus.

Bieži vien no sēdus pozīcijas nolaižoties guļus, seko kritiens, kas liecina par to, ka šī poza mazulim vēl nav piemērota, un viņam vēl ir jātrenē savas pārejas pozīcijas, kā arī jāstiprina muskulatūra! 

Māmiņu Klubs 

Kurā attīstības posmā pašlaik ir tavs mazulis?

20140522122608-97895.jpg

Huggies® Pants – superelastīgas autiņbiksītes - biksītes

radītas bērniem, kuri jau sākuši sēdēt, rāpot un staigāt!