Bēbīša nedēļas. 10. nedēļa

Bēbīša nedēļas. 10. nedēļa

20. Jan 2013, 10:20 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Tagad atskatoties šķiet - vēl nesen bijām viens vesels. Bet nu esmu mamma jau kādu laiciņu.. Un laiks skrien tik ātri!  Šoreiz par 10. nedēļu.

Skaties, kā es augu

Sist, spert, zvelt. Šajā attīstības fāzē bēbītis ir sācis atklāt savas rociņas un kājiņas. Tu, iespējams, esi pamanījusi, ka viņš zveļ pa lietām un sper ar kājām pa gaisu, it kā mītu gaisa velosipēda pedāļus.

Sākumā bēbīša rokas un acis darbojas atsevišķi: aplūko lietas, skatoties uz tām un skatās bez aizskaršanas. Pēc tam mazais saliek kopā rociņas, kas ļauj viņam aizsniegties pie priekšmetiem. Tas prasa tiešām lielas pūles un prasmi aizsniegties līdz mērķim. Nedaudz vēlāk viņš iemācīsies pagrābt priekšmetu, tāpēc uzmanies!

Rociņu atklāšanas periodā bēbītis rotaļājas ar tām un nemitīgi pēta līdz tās tiek iebāztas mutē. Arī tas ir sava veida sasniegums, jo viņš ir iemācījies ietrāpīt rokas mutē!

Mazuļa aprūpe

Ja Tu esi viens no laimīgajiem vecākiem, kuriem bēbītis guļ visu nakti, kārtīgi atpūties un sacel kājas uz dīvāna- juhūūūū! Bet, ja bēbītis neguļ visu nakti kā lielākajai daļai nomocījušos vecākiem, tad Tavam mazulim ir vajadzīga arī nakts barošana, kas nozīmē, ka atpūtu un labu izgulēšanos nāksies atlikt vēl uz kādu brīdi.

Tagad ir laiks apsvērt tālākos plānus attiecībā par naktsmieru kopā ar mazuli. Ir neskaitāmas iespējas, ko apsvērt: gulēšana vienā gultā ar bēbīti, atstāt bēbīti gulēt savā gultiņā, guldināt mazuli savā gultiņā vienā istabā ar vecākiem un tā tālāk. Tātad galvenais ir atrast pareizo veidu, kas derētu Tev, Tavam bēbītim un Tavai ģimenei. Kura no šīm iespējām sakrīt ar Tavu dzīves stilu, bērna audzināšanas uzskatiem un būs visvieglākā Tev? Izvēle ir Tavās rokās!

Tu un Tava ģimene

Neķer kreņķi, ja pašreiz vēl neesi zaudējusi visu grūtniecībā iegūto svaru. Ateceries, ka Tavam ķermenim tas prasīja 9 mēnešus iznēsāt mazuli un pieņemties svarā, tāpēc Tu nevari gaidīt, ka liekie kilogrami pazudīs vienas nakts laikā. Lielākajai daļai sieviešu grūtniecības laika liekie kilogrami pazūd paši no sevis laikā no pāris mēnešiem pēc dzemdībām līdz gadam. Ja Tu baro bērniņu ar krūti, būsi pamanījusi, ka svars krītas veiklāk nekā māmiņai, kura baro ar mākslīgo piena maisījumu. Tavas tauku rezerves ir Dabā noteikts veids, kā mazulim neciest badu un izsalkumu. Svara kritums ir atkarīgs arī no vielmaiņas, kas pēc dzemdībām mēdz mainīties.

Vienalga, kāds pašreiz ir Tavs svars, vissvarīgākā lieta ir saglabāt veselīgu un barības vielām pilnīgu diētu, lai Tev būtu enerģija rūpēties par bēbīti. Mēģini ēdienkartē iekļaut vairāk augļus, dārzeņus un izvēlies zema tauku satura pārtiku.

Lai atbrīvotos no liekajiem kilogramiem, vari nodarboties arī ar viegliem vingrinājumiem, kas Tevi pat uzlādēs ar jaunu enerģiju. Apjautājies, varbūt Tavā pilsētā notiek vingrošana, kur vari doties kopā ar bēbīti?! Lieliska sporta aktivitāte ir garas jo garas pastaigas, kas māmiņām ar mazuļiem nav nekāds brīnums. Jau šodien sarunā kādu savu draudzeni ar bēbīti un dodieties garā pastaigā!

Mazuļa acu krāsa

Vai Tu zināji, ka bēbīša acu krāsa var mainīties līdz 6 mēnešu vecumam?

Lai gan brūnas vai tumši zaļas acis visbiežāk paliek tumšas, zilas vai pelēkas acis var mainīties vairākas reizes pirms tās ieņem pastāvīgu krāsu laikā starp trīs vai sešiem mēnešiem. Un pat pēc šī laika acu krāsa var kļūt izteiktāka līdz gada vecumam.

Kādas krāsas acis ir tavam mazulim?

Māmiņu Klubs