Ar ko atšķiras rotavīruss un norovīruss?

Ar ko atšķiras rotavīruss un norovīruss?

22. Feb 2014, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pēdējā laikā palielinājies rota vīrusa un norovīrusa izraisītu saslimšanu skaits, tāpēc Māmiņu Klubs ir nolēmis ar speciālistu palīdzību tikt skaidrībā, ar ko šie abi vīrusi atšķiras, un kā no tiem  pasargāt sevi un savu bērnu.

Pirmajā mirklī šķiet, ka simptomi un inficēšanās veids, kā arī slimības norise gan rota vīrusam, gan norovīrusam ir ļoti līdzīgi. Pārliecinieties par to pašas ar zemāk redzamās informācijās palīdzību.

 

Rotavīruss

Norovīruss

Simptomi

 

 

Caureja

+

+

Sāpes vēdera augšējā daļā

+

+

Dedzināšana kuņģī

+

 

Rūgta garša mutē

+

 

Slikta dūša

+

+

Paaugstināta temperatūra

+

 

Vājums un svīšana

+

 

Vemšana

 

+

Galvassāpes

 

+

Drudzis

 

+

Izplatīšanās

Fekāli- orālā ceļā, gaisa pilienu veidā, komunicējot ar citiem cilvēkiem un pieskaroties priekšmetiem, uz kuriem ir vīrusa pēdas

Fekāli- orālā ceļā, gaisa pilienu veidā, komunicējot ar citiem cilvēkiem un pieskaroties priekšmetiem, uz kuriem ir vīrusa pēdas

Inkubācijas periods

No 10-12 stundām līdz 4 dienām (parasti 24-48 stundas pēc inficēšanās)

No 4 līdz 77 stundām (vidēji 36 stundas)

Slimošanas ilgums

2-3 dienas

Caureja ilgst līdz 3 dienām, smagākos gadījumos pat līdz 7 dienām

Protams, šiem vīrusiem ir jāatšķiras, arī to sapratīsiet, kad visu izlasīsiet, citādāk taču to nosaukumi nebūtu atšķirīgi.

Ar aptaujāto speciālistu palīdzību mums izdevās uzzināt pamata atšķirības.

1. Rota vīruss - caureja un augsta temperatūra, norovīruss - vemšana

Kaut arī simptomi abiem vīrusiem ir līdzīgi, šis ir viens no simptomiem, kas abus vīrusus padara atšķirīgus.

"Norovīrusa gadījumā ir vemšana un augstas temperatūras var nebūt vispār. Rotavīrusa sākumā gandrīz vienmēr ir caureja un arī paaugstināta ķermeņa temperatūra", stāsta Latvijas infektoloģijas centra epidemiologs Rita Korotinska. 

Turklāt, vemšana var nebūt uzreiz, tā var parādīties mazliet vēlāk. 

2. Rotavīruss sākas ļoti saasināti, norovīruss - pakāpeniski

"Rotavīruss sākas ļoti spēcīgi: ar caureju, temperatūru, vemšanu. Norovīruss ir viltīgāks. Viss sākas ar vemšanu, bet tai pat laikā nav temperatūras un vairumā gadījumu cilvēki nodomā, ka tas nav vīruss, bet vienkārša saindēšanās ar pārtiku. Jūs uz kādu laiku regulējat savu ēdināšanas režīmu, it kā šķiet, ka ir kļuvis labāk, bet ir vēl kaut kāda vājuma sajūta. Paiet dažas dienas vai pat nedēļa un atkal ir vemšana. Temperatūra paaugstinās parasti tikai 3.-4. vai pat 7.vīrusa dienā", skaidro ģimenes ārsts, pediatrs Larisa Zaharova.

Tātad, ja rotavīruss uzreiz uzplaiksnī, tad norovīruss - viļņveidīgi, pakāpeniski, maskējoties zem vienkāršiem kuņģa - zarnu trakta traucējumiem.

"Tāpēc rota vīrusu var konstatēt ātrāk, nekā norovīrusu, kuram ir 2-3 saasinājumi, un it kā viss jau ir labi, bet pēc 4 dienām atkal 2-3 reizes bijusi vemšana".

3. Norovīruss ir aktuāls ziemā, bet rotavīruss - vienmēr

Tautā norovīrusu sauc par "ziemas vemšanas slimību", un tiešām - tas nav tāpat vien. Tas patiešām ir aktuāls tieši ziemā. Savukārt, ar rotavīrusu var saslimt jebkurā gadalaikā. Jā, ir noteikti arī sezonālie uzplaiksnījumi, bet risks saslimt ar rotavīrusu ir vienmēr.

4. Ar rotovīrusu biežāk slimo mazuļi, ar norovīrusu - vecāki bērniņi

To apstiprina Latvijas infektoloģijas centra statistika.

Ar rotavīrusu vairāk slimo mazi bērni līdz divu gadu vecumam, pārsvarā 6-23 mēnešus veci bērniņi. Bet ar norovīrusu slimo gan bērni, gan pieaugušie.

Pagājušā gadā fiksēti 1774 norovīrusa saslimšanas gadījumi, no šiem bērni vecumā no 0 līdz 17 gadiem, skaita ziņā 626 cilvēki, tajā skaitā 271 bērns vecumā no 0 līdz 1 gadam. Slimnieciņi vecumā no 1 līdz 6 gadiem bija 698. No šiem skaitļiem varam secināt, ka īpašā riska grupā (tātad - visvairāk pakļauti saslimšanai ar norovīrusu) ir bērni vecumā no 1 līdz 6 gadiem. Visbiežāk slimo tie, kas apmeklē bērnu dārzu, skolu un apmeklē dažādas izglītības iestādes.

"Bet tas nenozīmē, ka pavisam mazs bērniņš nevar saslimt ar norovīrusu. Manā praksē ir bijuši gadījumi, kad norovīruss ir konstatēts gan 6 mēnešus vecam bērniņam, gan divgadniekam, gan desmit gadus vecam bērniņam.", stāsta Lolita Zorge. 

Pēc epidemiologa vārdiem, pagājušā gadā Latvijā tieši norovīruss bijis topā. Tagad, ja salīdzina ar 2011.gada datiem, slimība vairs nav tik aktuāla, bet nav arī tā, ka tās vispār nebūtu, jo tagad ir ziema, un ziema ir šai slimībai raksturīgākais laiks. 

5. Rotavīrusa gadījumā novērojama ātra organisma atūdeņošanās

Tādu viedokli pauda Larisa Zaharova. Jā, gan vienā, gan otrā gadījumā organisms ir pakļauts atūdeņošanās riskam, bet cēloņi ir dažādi.

Rotavīrusa gadījumā organisms caur caureju un vemšanu zaudē šķidumu, ko pēc tam ir ļoti svarīgi atjaunot.

Norovīrusa gadījumā atūdeņošanās var sākties ne tikai vemšanas rezultātā, bet arī tāpēc, ka organismā pārāk ilgi atradies neatpazīts objekts - svešķermenis, kurš slēpies zem dažādām citām, vieglām saslimšanām, piemēram, saindēšanās ar pārtiku.

6. Rotavīruss noris smagāk, nekā norovīruss

Ne vienmēr, bet, kā prakse parādījusi, ar rotavīrusu bērni biežāk nokļūst slimnīcā, nekā ar norovīrusu.

"Norovīruss noris maigāk, tas ir ilgspēlējošāks, salīdzinot ar rotavīrusu. Rotavīrusa gadījumā hospitalizācijas gadījumu skaits ir lielāks, nekā norovīrusa izraisīto saslimšanu dēļ.", stāsta ģimenes ārste, pediatre Lolita Zorge.

7. Pret rotavīrusu iespējams vakcinēties, pret norovīrusu - nē

Vakcīnu pret rotavīrusu plānots nacionālajā Vakcinācijas kalendārā iekļaut 2014.gadā, tāpēc pagaidām vakcinēties pret rotavīrusu iespējams tikai par maksu. Tās ir divas dozas, kas tiek ievadītas bērniņam caur mutīti, bez nekādām špricēm! Vakcinēt bērniņu ieteicams līdz 6 mēnešu vecumam.

Pret norovīrusu vakcīnas nav. Iespējams tāpēc, ka ar to bērns slimo vairāk vai mazāk apzinātā vecumā, kad bērna imunitāte vairs nav tik vāja un ir spējīga cīnīties. Bez tam, tas nav tik bīstams, kā rota vīruss, kura rezultātā ļoti ātri iestājas organisma atūdeņošanās.

Un tomēr obligāti ir jāievēro profilaktiskie pasākumi, kas ir praktiski vienādi visām infekciju slimībām, kas tiek nodotas pa gaisu pilienu veidā vai arī ar netīru roku palīdzību.

Māmiņu Klubs apkopojis speciālistu ieteikumus:

- bieži mazgājiet rokas, īpaši pēc tualetes apmeklējuma, pēc ēšanas, pēc autiņbiksīšu maiņas, pēc jebkura kontakta ar infekcijas slimnieku;

- rūpīgi nomazgājiet veikalā vai tirgū nopirktos dārzeņus un augļus;

- regulāri vēdiniet telpas, kurās atrodaties;

- veiciet biežas pastaigas svaigā gaisā;

- izvairieties no vietām, kurās ir daudz cilvēku (neņemiet bērnu līdzi uz veikalu utml.)

 - neņemiet pavisam mazus bērniņus (1-3 mēneši) ārvalstu ceļojumos, viņu imunitāte ir vāja, un tāpēc mazie ir pakļauti dažādām saslimšanām.

Ja bērns saslimis:

 - neēdiet un nedzeriet bērna pārpalikumus, ja bērns slimo ar infekcijas slimību, kas saistīta ar kuņģi, vecāki bieži par to aizmirst un tāpēc saslimst arī paši;

- saslimšanas gadījumā obligāti ir daudz jādzer, bet nespiediet bērnu izdzert vienā reizē lielu daudzumu šķidruma - piedāvājiet viņam pa dzerties pa 2-3 malciņiem, pēc dažām minūtēm atkal pa 2-3 mālciņiem utml. Kā piedevu ieteicams dzert Rehidronu.

- ēst bērnam vajag ne ātrāk kā 4h pēc vemšanas;

- uz laiku izslēdziet no bērna ēdienkartes visus piena produktus, nevāriet arī putras ar pienu utml.

- dzeriet probiotiķus un pretvīrusa homeopātiskos līdzekļus

Nevediet bērnu uz dārziņu, ja viņam parādījušies pirmie saslimšanas simptomi, dodieties taisnā ceļā pie ģimenes ārsta, pretējā gadījumā mazais slimnieciņš apdraud ar vīrusu arī pārējos dārziņa biedrus un bērnu dārza personālu.

PERSONĪGĀ PIEREDZE



Meitiņai drīz būs 2,8 gadiņi. Pirmo reizi sapratām tā pa īstam, ko nozīmē kuņģa - zarnu trakta infekcija, kad Sofijai bija 7 mēneši. Atzīšos, ka mums ar šāda veida saslimšanām nācies saskarties vairākkārt. Mazā nepilnu 3 gadu laikā jau 4 reizes ir mocījusies ar caureju un vemšanu, trīsreiz bijusi slimnīcā ar temperatūru 41 grāds.. Un viss dēļ rotavīrusa un norovīrusa. Pie tam, pirmajā reizē, kad bijām slimnīcā, meitiņai konstatēja abus šos vīrusus.

Ar ko šie vīrusi atšķiras, kā ārstēt un kad noteikti jādodas uz slimnīcu? Hmm.. Par šo es varētu ilgi un dikti stāstīt, pat ne sliktāk kā medicīnas grāmatās var izlasīt.

Ar ko tad atšķiras rotavīruss no norovīrusa? Norovīrusu sauc par "ziemas vemšanas sindromu", vai arī par ziemas slimību, kuras dēļ jāvemj, un tas tāpēc, ka šī slimība pārsvarā sastopama tieši gada aukstajā periodā. Pats interesantākais, ka Baltkrievijas slimnīcā, kurā bijām, par tādu slimību pat nezina. Acīmredzot, tur vēl ir kopš padomju laikiem visas slimības, kas saistītas ar kuņģi, tiek sauktas par dizentēriju.

Pabijusi ar bērnu slimnīcā, biju pārsteigta par to, kā ārsti novovīrusu uzskata par bīstamāku par rotavīrusu. Ja simptomi rota vīrusam parādās pirmo 2-3 dienu laikā: cilvēku var mocīt šausmīgas vemšanas, caurejas lēkmes, var paaugstināties ķermeņa temperatūra, tad šie paši simptomi norovīrusam var ieilgt līdz pat divām nedēļām. Tādā ziņā, ka tie neparādās uzreiz. Slimība noris pakāpeniski.

Profilakse:

- Mazāk apmeklējiet sabiedriskas vietas

- Biežāk mazgājiet rokas

- Nopērciet dezinfekcijas līdzekli rokām

Tā es ārstēju bērnu:

1. Mazuļiem līdz 2 gadu vecumam caurejas gadījumā var dot 1 iepakojumu Smecta dienā. Pulverīti sajauc ar pusglāzi ūdens un glāze jāizdzer visas dienas garumā.

2. Ja bērns sver 10kg, var dot 1 tabletīti aktīvo ogli, ja 20 - 2 tabletītes utml.

3. Bērnam visu laiku jādzer ūdens (vislabāk sālsūdens - uz 1 litru silta ūdens jāpievieno ēdamkarote sāls un tējkarote cukurs)

4. Var dot baktērijas: Liveo Baby, Lacto Seven, Linex utt.

5. No ēdienkartes jāizslēdz saldumi, piens, augļi, bet tajā jāpatur noteikti dārzeņi, ideālā gadījumā pie šādas ēdienkartes jāpieturas 1-2 nedēļas, neatkarīgi no mazuļa pašsajūtas.

Gadījumā, ja bērna stāvoklis pasliktinās, bet ļoti negribas uz slimnīcu, es dodu Nifuroksazid-Rihter, tā ir suspensija (antibiotikas), kas jālieto 5 dienas.

Ja vemšana, tāpat kā caureja, nemazinās, ir jābrauc uz slimnīcu, tāpat kā to darām mēs. Tur jau ārsts nozīmē ārstēšanu, atkarībā no bērna stāvokļa. Laiž sistēmas vismaz 3x dienā - katram!

Tā es ārstēju sevi:

1. Ja ir caureja, lietoju Lopiramid, kas man ir brīnumains atklājums. Jau pēc 2 tabletēm pat, ja ir tiešām slikts stāvoklis, caureja samazinās. Šīs zāles, atkarībā no to ražotāja, var dot arī bērniem no 5 gadu vecuma, un bērniem no 12 gadu vecuma (ja ražotājs ir Grindex). Obligāti jāskatās instrukciju!

2. Pēc katras kuņģa iztukšošajās lietoju Smecta - 1 paciņu.

3. Dzeru daudz šķidruma

4. Neēdu vispār, vismaz 1 dienu.

Daži fakti:

- Imunitāte pret slimību ilgst pusgadu gan rotavīrusa, gan norovīrusa gadījumā. Bet tomēr ir iespējams saslimt arī atkārtoti šī pusgada laikā.

- Šīs slimības izplatās ne tikai ar kontaktu palīdzību, bet arī pa gaisu pilienu veidā. Tāpēc ziemas mēnešos mēs esam praktiski neaizsargāti.

- Caurejas un vemšanas gadījumā uz katriem 10 kilogramiem no sava svara cilvēkam jāuzņem 1 litrs ūdens, vislabāk - sālsūdens.

- Vakcīna pret rotavīrusu bērnu aizsargā tikai no šīs saslimšanas, no desmitiem citām infekcijas izraisītām saslimšanām, kas saistītas ar kuņģa - zarnu traktu, bērns nav pasargāts. 

- Uzreiz pēc vemšanas nedodiet bērnam dzert. Pagaidiet 5 minūtes, dodiet izdzert kaut vai 1 ēdamkaroti ūdens, ja pēc 5-10 minūtēm vemšana nesākas atkal, turpiniet dot dzert ūdeni. Vēlams ik pēc katrām 15-20 minūtēm, lai organisms pildītos ar šķidruma rezervēm.

Obligāti jāgriežas pie ārsta, ja:

  • Vemšana un caureja nemazinās, jo atūdeņošanās maziem bērniem var sākties pat dažu stundu laikā, tāpēc ar pašdarbību nodarboties nevajadzētu.
  • Paaugstinās ķermeņa temperatūra - īpaši, ja tā ir virs 39 un nekrītas.
  • Bērnam ir sausa mutīte un balta mēle
  • Bērna actiņas, avotiņš iekritis
  • Bērns ir mazkustīgs, noguris



Patiesībā visa augstākminētā informācija liecina par to, ka bērna stāvoklis ir visai nopietns.

Esiet uzmanīgi, ļoti svarīgi ir pamanīt robežu, kad nav vērts skriet uz slimnīcu, vai tieši otrādi - kad tas ir vienkārši nepieciešams.

Ņemot vērā visu augstākminēto, gribu atzīmēt, ka tā ir tikai mana pieredze un katram cilvēkam, katrā konkrētā gadījumā iesaku tomēr vērsties pie ārsta. Tikai ārsts var ieteikt ārstēšanu, medicīniskos preparātus, kas der tieši Jums, Jūsu bērnam.

Ļoti var palīdzēt arī diennakts informatīvais tālrunis - 66016001uz kuru zvanot vienmēr ārsti dos savas rekomendācijas, īpaši, ja nav vēlmes braukt uz slimnīcu.

Esiet veseli!

Māmiņu Klubs