Zinātnes brīvdienas

Zinātnes brīvdienas

30. Jun 2019, 21:11 Mamm.mamm Mamm.mamm

Sarunu festivāls Lampa mūs iedvesmoja "zinātnes brīvdienām". :) 

Par festivālu gan nestāstīšu, jo tāds šogad vairs nebūs. Lai gan tieši tā izzinošā atmosfēra mudināja apmeklēt ZinOO Cēsīs. (Piedevām bija vēl 50% atlaide ieejas maksai.)

ZinOO Cēsīs bijām bijuši arī iepriekš. Tad tur izskatījās daudzsološi un aizraujoši. Taču tagad gan baudāmie eksperimenti bija manāmi palietoti un krietni mazāk kā iepriekš. Ar divarpusgadnieku un nepilnu gadu vecu zīdaini tur pavadījām aptuveni 30 minūtes. Nevarētu teikt, ka bijām vīlušies, taču noteikti nebijām sajūsmā.

Un nu par praktisko apmeklējot ZinOO Cēsīs: ieeja ir bez maksas bērniem līdz 7 gadu vecumam (šī informācija man būtu bijusi noderīga, taču internetā tā nav atrodama). Ģimenes biļete (2 pieaugušie un līdz 4 bērni) maksā 17EUR darba dienā un 20EUR brīvdienā. Pēc 7 gadu vecuma biļete vienai personai darba dienā 5EUR, brīvdienā 6EUR. Biļetes ļoti ērti iegādājamas elektroniski, caur ZinOO mājas lapu: https://www.zinoo.lv/centri/cesis/

Un vēl par Cēsīm - darba dienās tieši blakus māja ZinOO ir CATA (autobusu pārvadājumu uzņēmums Cēsīs), kurā ir salīdzinoši lēta, vienkārša un ēdama kafejnīca. Un, protams, Cēsis var apskatīt un izbaudīt arī bez ZinOO. :) Ļoti jauka pilsēta.

 

Pēc ZinOO radās iedvesma eksperimentus baudīt vairāk un vēl. Un vieta, ko zinam (un iepriekš arī esam apmeklējuši) un kuru varētu vienā dienā izbraukāt ir Ahhaa centrs Tartu. (Tikai tajā brīdī radās doma par dalību Māmiņu kluba vasaras gidu stāstu konkursā, tādēļ no ZinOO bildes mums nav.)

No rīta cēlāmies un braucām. :) Bērni paspēja pa ceļam vel pagulēt un uzmodās tikai iebraucot Tartu. Tātad, zinātnes svētdienu sākām ar "uzlādētām baterijām". 

Šķeit, ka citi nezin, bet, tieši tādēļ jādalās ar informāciju - zem Ahhaa centra ir pazemes auto stāvvieta (kas zasarā saulē nesakarst un, ja sākas lietus, auto var iekāpt sausām drēbēm). Tā ir bezmaksas Ahhaa centra apmeklētājiem.

Iegādājāmies biļetes un devāmies iekšā. :) No 1.jūlija biļete pieaugušajiem maksā 15EUR, pirmsskolas vecuma bērniem bez maksas. Ģimenes biļete (1 vai 2 pieaugušie un visi ģimenes bērni) 35EUR. Sīkāk šeit: https://www.ahhaa.ee/biletes-un-informacija

Pirmajā zālē dazādi interesanti eksponāti - dažādi auto, "izjaukta" sadzīves tehnika (kur var redzēt, kas "lācīšiem" vēderā), dažādi tuneļi, vizuālas ilūzijas, tornis, kur to visu apskatīt. Otrajā stāvā anatomija un vēl augstāk iespēja braukt ar riteni pa virvi. 

Otrajā zālē, ko es sauktu par "ūdens zāli" bija viss par un ap ūdeni ar lielu akvāriju vidū. 

Zāles malā vēl mīksti kluši, no kuriem var būvēt mājas. :) 

Līdz rudenim būs atvērta aizraujoša ekpozīcija par kosmosu, kurā var apskatīt dažādas lietas saistītas ar kosmosa izpēti. Nobildēties kosmonauta tērpā, pebraukt ar iežu (vai kas tur kosmosā tie ir) paraugu robotiņu. Arī Sputnik'u tur redzējām, rokas stiepiena attālumā.

Un tad  jau bijām saguruši un izsalkuši. Otrajā stāvā ir kafejnīca. Restorāna līmeni tur negaidīt, bet paēst varēja normāli. Bērnu ēdienkarte arī latviešu valodā. (Bērnu ēdienkartes porcijas bija tikpat lielas kā pieaugušo - pasta no parastās ēdienkartes bija tikpat daudz kā bērnu pasta.)

Kamēr gaidām ēdienu (kas var būt jāgaida līdz pat 30 minūtes ilgi), bērns var paspēlēties ļoti jaukā rotaļlaukumā (no kura nevarējām vien dabūt bērnu prom). :) 

Un, ģimenēm ārkārtīgi vērtīgi un svarīgi: ! Ahhaa centrā ir fantastika māmiņu istaba. Klusa, mierīga, ar krēsliem (tādiem, kā olas - skatīt bildi) un dīvānu, ar rotaļietām maziem bērniem, ar mikroviļņu krāsni, divām izlietnēm, pārtinamo virsmu... Fantastiski! Esmu sajūsmā par to. :)) Tā bija iespēja patiešām mierīgi un netraucēti pabarot zīdainīti, nomainīt abiem autiņbikses, ļaut nedaudz "atgūties" no daudzajiem "zinātniskajiem piedzīvojumiem". :) 

P.S. Labierīcībās ir pieejami mazie bērnu podiņi, arī izlietnes ir bērniem aizsniedzamā augstumā.

Tad, pēc fantastiski pavadītām 4 stundām, (caur ļoti interesantu zinātnes veikalu) devāmies mājas. :) 

(Vēl gan šoreiz neapmeklējām puntu izpētes zonu un plenetāriju (to var apmeklēt no 5 gadu vecuma), kas ir ļoti aizraujošs piedzīvojums!)

Kopumā bija ļoti interesanti un ar ceļojumu esam ļoti, ļoti apmierināti. 

Vēlam visiem aizraujošas, izpētes, piedzīvojumu pilnas brīvdienas! :) 

lauvinja lauvinja 01. Jul 2019, 10:04

Aha centrs Tartu ir labs. Jā, diemžēl LV ir vairāki maziņi centriņi, kas ir labi un forši, bet tāda viena forša liela vieta nav.