Miks Dukurs: "Vērtības mācāmies arī no bērniem"

Miks Dukurs: "Vērtības mācāmies arī no bērniem"

06. Nov 2019, 09:43 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mūziķis Miks Dukurs kopā ar sievu Lauru šogad kļuva par otrā bērniņa vecākiem, tāpēc aicinājām viņus uz sarunu, lai uzzinātu, kā abi tiek galā ar jauno lomu, ja abiem bērniem ir salīdzinoši maza vecuma starpība – vien 3 gadi.

INTERVIJU AR DUKURU ĢIMENI SKATIES ŠEIT

Kāpēc bērniem ir maza vecuma starpību

Kā atzīst Miks, tas, ka abu ģimenē būs divi bērni, bijis skaidrs jau no attiecību pirmsākumiem: “Ir forši, ja ir divi bērni, jo tad viņi labāk izprot cilvēciskās attiecības, un īpaši liels pluss ir vecākajam bērnam, jo viņš saprot, ka ar otru ir jādalās, jāatbalsta, jāsamīļo. Tas ir liels ieguvums.”

Mika sieva Laura gan smejoties teic, ka vīram ir arī sava teorija par to, kāpēc vajag bērnus ar mazu gada starpību – tas tāpēc, lai ātrāk būtu atkal brīvs no bērnu auklēšanas!

Ikdienas rutīna

Par ikdienu ar diviem bērniem Laura Dukure godīgi atklāj, ka patlaban arī vecākais bērns Frenklins, kuram jau ir 3 gadi, ir pietiekami mazs un prasa daudz uzmanības. “Lai arī ne visas naktis, bet viņš tāpat mēdz naktīs celties, pēc tam Frenklins jāpavada atpakaļ uz gultiņu, bet tikmēr jau ir piecēlies otrs,” par ikdienu ar diviem bērniem stāsta Laura, kura gan uzslavē, ka Frenklins ir ļoti prātīgs. “Ja aizvedu viņu gulēt un saku, ka jāiet barot māsiņu, viņš man ļauj iet,” stāsta viņa.

Ikdienas rutīnā Dukuru ģimenē nakts celšanās vairāk ir Lauras ziņā, jo, kā pati atzīst, viņa nespētu pagulēt, ja Miks būtu naktī augšā un darbotos ar bērnu. “Labāk, lai viņš naktī guļ, bet no rīta pieceļ Frenklinu un aizved uz dārziņu, kamēr mēs ar mazo turpinām gulēt,” par ikdienu stāsta Laura.

Par laika pavadīšanu ar bērniem un audzināšanu Miks Dukurs stāsta, ka, viņaprāt, bērns sākumā vairāk ir piesaistīts mammai, tāpēc Frenklinu vairāk aptvēris vien tad, kad dēls nedaudz paaudzies un viņš varējis vairāk iesaistīties viņa ikdienā. Tagad, kad ģimenē aug mazā meitiņa, Miks, savukārt, vairāk ir kopā ar dēlu, kamēr otrs bērns – vairāk pie mammas. “Arī meitu noteikti sākšu aptvert vairāk vien tad, kad viņa sāks vairāk komunicēt. Tā ir arī ar citiem vīriešiem. Cik esmu runājis, daudziem ir tā, ka vien tad, kad bērnam paliek trīs vai četri gadi, tikai tad bērnu sāc vairāk uztvert kā cilvēku,” stāsta Miks.

Nost ar perfekcionismu

Kādi vecāki gan ir Dukuri? Miks stāsta, ka, viņaprāt, perfektumu, jo sevišķi, ja ģimenē aug vairāki bērni, vajadzētu uzreiz atmest. Tāpat arī, viņaprāt, jādara tas, kas pašiem sanāk, nevis jāvadās pēc Instagram “storijiem”, kas sludina perfektu ikdienas idilli.

Arī Laura tam pievienojas, sakot, ka kādreiz domājusi, ka ir mamma, kas var sēdēt mājās ar bērniem. “Jau ar dēlu sapratu, ka varu būt mājās, taču neesmu tā kreatīvā mamma, kura var izdomāt dažādas aktivitātes, griezt un līmēt. Pirmkārt, es nevaru to visu izdomāt, lai gan zinu, ka Instagram ir pilns ar dažādām idejām, taču, ja man netiek salikts priekšā viss nepieciešamais, es laikam tomēr neesmu tāda mamma,” stāsta divu bērnu māmiņa Laura Dukure.

Tajā pašā laikā abiem ir ļoti svarīgi saviem bērniem iemācīt dzīves vērtības. Miks: “Man būtu svarīgi, lai viņi iemācās drausmīgajā dzīves tempā veltīt otram laiku un izbaudīt ģimeniskus brīžus, jo dažkārt šķiet, ka steiga ir tik liela, ka nav pat laika apsēsties un parunāties.”

Dukuru ģimenē joprojām tiek piekopta tradīcija sanākt visiem kopā, tādējādi radot bērnos izpratni, ka jāvelta laiks cilvēkiem. “Mums gan to māca arī bērni, jo cik reižu Frenklins nav teicis, lai noliekam telefonu malā,” to, ka vērtības vecākiem māca arī bērni, atzīst Miks.

Lielo interviju Māmiņu Kluba raidījumā piedāvā RED šokolāde