Māmiņai sūdzības par hemoroīdiem. Ko darīt?

23. Feb 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Hemoroīdi ir delikāta problēma, kas grūtniecības laikā un īsi pēc dzemdībām var piemeklēt jebkuru jauno māmiņu. Dodamies pie proktologa uzzināt, kā notiek izmeklējumi un kādi ir iespējamie ārstēšanas veidi hemoroīdu gadījumā.

Kāpēc veidojas hemoroīdi?

Grūtniecības laikā mainās sievietes hormonālais fons, kā rezultātā organismā prevalē citi hormoni. Tie, savukārt, iedarbojas uz vēnu sieniņām, kas kļūst vaļīgākas, līdz ar to aptuveni trešdaļā grūtniecību parādās hemoroīdi. “Bērniņš mammas puncī aug un viņam vajag vairāk vietas, līdz ar to citi orgāni pabīdās, tiek saspiestas iekšējās vēnas. Nereti grūtniecības laikā ir aizcietējumi, kas ir vēl viens faktors, kas veicina hemoroīdu rašanos,” stāsta Dr. Mauriņa klīnikas Proktoloģijas nodaļas vadītājs, ķirurgs, proktologs Aigars Martinsons.

Kā tiek izvēlēta hemoroīdu ārstēšanas metode?

Hemoroīdu gadījumā dodoties uz vizīti pie proktologa, konsultācijas laikā ārsts sākotnēji noskaidro, pirms cik ilga laika bijušas dzemdības, kādas tās bijušas, kā noritējusi grūtniecība un vai ir kādas hroniskas slimības, jo visi šie faktori var būt noteicoši precīzas diagnozes uzstādīšanai.

Pēc tam, kad mazulis vairs netiek barots ar krūti, ieteicama atkārtota vizīte, lai vēlreiz novērtētu hemoroīdu ārstēšanu un noteiktu, vai nepieciešama ķirurģiska ārstēšana.