Kāpēc ir tik grūti būt ideālai mammai?

Kāpēc ir tik grūti būt ideālai mammai?

05. Sep 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ja tu koncentrējies uz smaidīgo māmiņu attēliem no Instagram vai paziņu, kura ar lielu vieglumu audzina vairākus bērnus un vienlaikus vada veiksmīgu biznesu, ir viegli sevi iedzīt pašapziņas pārmetumos, ja tu nespēj pat pusi no tā visa un lielāko dienas daļu pavadi ērtās sporta biksēs, par grimu vai svaigi gatavotu maltīti nemaz nerunājot.

Te gan svarīgi lieku reizi atgādināt, ka tas, ko redzam sociālo tīklu fotogrāfijās, neatspoguļo ne pusi no reālās šo māmiņu dzīves, taču, kā zināms, tas, visticamāk, diez vai mazinās tavu vēlmi līdzināties šīm supermāmiņām, kuras vienmēr var visu un pagūst visu.

Atceries, ka būt par māmiņu nav viegls darbs, jo sevišķi tad, ja tev rokas stiepiena attālumā nav auklītes, vecmāmiņas vai citas atbalsta personas, kas varētu atslogot kaut daļu no taviem ikdienas daudzajiem pienākumiem. Līdz ar to nav nekas neparasts, ja sieviete jūtas nogurusi, pienāk brīdis, kad viņa ir izdegusi, jo būt par māmiņu ir grūts un atbildīgs darbs 24/7.

Sievietēm, kuras vēlas būt ideālas māmiņas, šī loma ir divtik grūta. Ja perfekcioniste pirms bērna piedzimšanas dzīvojusi saskaņā ar striktu grafiku, vienmēr sasniegusi savus mērķus un katru darbu paveikusi ar izcilību, liela iespēja, ka, kļūstot par māmiņu, sieviete sastapsies ne tikai ar nogurumu un emocionālo izsīkumu, bet arī cietīs no vainas apziņas un izdegs.

Pirmais iemesls tam ir māmiņas pastāvīgie pārmetumi sev – viņasprāt, mazulis nav pietiekami ilgi barots ar krūti, viņa neizskatās perfekti, viņai nav izdevies ātri atgūt savu iepriekšējo formu, viņa nav paguvusi sagatavot maltīti viesiem… Perfekcionistes ir pieradušas dzīvot un strādāt, lai sasniegtu pēc iespējas augstāku rezultātu, nevis vienkārši labu rezultātu. Taču tas nesaskan ar māmiņas uzdevumu vienkārši “būt”, lai izveidotu emocionālo sasaisti ar mazulīti, būtu klātesoša mazajam cilvēciņam, kuru pirmajā dzīves gadā gaida straujš attīstības lēciens. 

Ideālai māmiņai būt ir grūts darbs, jo tajā nav sasniegumu kā darbā, kurus varētu izmērīt, prezentēt citiem, toties ir mazs cilvēkbērns, kuram viņa māmiņa ir vislabākais un svarīgākais cilvēks uz šīs planētas.

Ideālās māmiņas lielākais posts ir pastāvīgā vēlme sevi salīdzināt ar citiem, jo konkurence un sacensība ir veids, kā viņa var sevi apliecināt un pierādīt, ka ir vislabākā. Tagad gan jārēķinās, ka dienas grafiks ir pilnībā pārkārtots un bieži vien neparedzams, jo mazulīti var piemeklēt zobu augšanas nemiers, viņš var kļūt kreņķīgāks koliku dēļ un vēl 101 cits iemesls, kuru perfektā māmiņa iepriekš nekādi nevar paredzēt, un tas viņai liek justies nepilnīgai, jo viņa vairs nespēj būt tā perfektā sieviete, kas bijusi iepriekš.

Sievietei, kura sev nepārtraukti pārmet, ka nespēj būt tik perfekta māmiņa kā citas sievietes no Instagram, patiesībā, būtu jāapjauš un jāpieņem, ka viņa ir pietiekami laba mamma savam bērnam. Viņa bērna aprūpē un ikdienas solī ieliek tik daudz enerģijas, ka beidzot ir jāsāk sevi novērtēt un saprast, ka visa pasaules laime nav meklējama perfektās Instagram bildēs, kurās perfektajai māmiņai ir ideāls grims, bet perfektais mazulis vienmēr smaida. 

Mīļo māmiņ, tu savam mazulim esi vislabākā mamma! Tikai tu viņu tik labi saproti un spēj saprast katru viņa vēlmi.

Tev ir jāiemācās dzīvot šim brīdim. Iemācies ieklausīties sevi, uzklausi savas vēlmes un vajadzības, atrodot tam vajadzīgos resursus.

Kā atzīst Māmiņu Kluba Vecāku skolas lektore, psiholoģe Diāna Zande, nav tādas mammas, kura kaut reizi nebūtu jutusies kā draņķīga mamma. Pēc viņas teiktā, mamma ir tā, kura dara labāko, ko viņa prot, cik bieži spēj un kura cenšas būt pieejama bērnam, piedodot sev, ka nespēj būt supersieviete. “Aizmirstam vārdu “ideālā”,” mudina Diāna Zande.