Kā dziedēt rētas?

25. May 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Nereti pēc dažādām traumām un operācijām uz ķermeņa par atgādinājumu paliek rētas. Ja paveicas, rēta ir neliela un teju nepamanāma, taču nereti ir reizes, kad jāmeklē pēc palīdzības, kā rētu padarīt mazāk pamanāmu.

“Dažādiem ādas tipiem ir arī dažāda brūces dzīšana,” skaidro Latvijas mikroķirurģijas centra plastiskais ķirurgs Māris Krūmiņš, uzsverot, ka ir cilvēki, kuriem rētas dzīst labi un ātri, taču ir arī tādi, kuriem tas notiek lēnāk, tāpēc, iespējams, dzīšanas procesā var veidoties izmainīta tipa rētas, kurām nepieciešama īpašāka aprūpe un lielāka iesaiste.

Brūcēm patīk mitra vide

Ņemot vērā, ka brūcēm patīk mitra vide, vienmēr jāraugās, lai brūce būtu tīra, taču vienlaikus arī nebūtu izžuvusi. “Bieži vien mājas aptieciņā stāv ūdeņraža peroksīds, joda šķīdums vai briljantzaļais, ko cilvēki aizvien ir iemīļojuši mazu traumu apkopošanā, taču nereti šie līdzekļi var nodarīt tikai vēl lielāku ļaunumu,” saka plastiskais ķirurgs, tāpēc līdzekļi brūču apkopošanai jāizvēlas rūpīgi un pārdomāti.

Ar kādiem līdzekļiem kopt rētu

Kad brūce jau ir veiksmīgi sadzijusi un sākusies rētas nobriešanas fāze, āda var būt jau sadzijusi, taču vienlaikus tā var būt vēl aizvien pietūkusi, apsārtusi, blīvāka, tāpēc talkā jāņem aptiekā nopērkamie līdzekļi, kas var palīdzēt rētai ātrāk kļūt mīkstai. Plastiskais ķirurgs Māris Krūmiņš norāda, ka šādos gadījumos var palīdzēt rētas masēšana, apkārtējā audu slāņa kopšana ar speciāliem līdzekļiem – silikona gēliem un silikona plāksteriem.