Folskābe grūtniecības laikā – ļoti svarīgi, lai pietiktu. Kāpēc?

Folskābe grūtniecības laikā – ļoti svarīgi, lai pietiktu. Kāpēc?

09. Sep 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Foto: Pixabay, Pexels.com

Veselība ir svarīga katrā mūsu dzīves dienā, bet jo īpaši – grūtniecības laikā, jo šajā posmā māmiņas organisms rūpējas ne tikai par savām, bet arī par bērna vajadzībām. Sekot līdzi tam, vai organismā ir pietiekoši daudz vitamīnu un minerālvielu ir viens no svarīgākajiem uzdevumiem. Folskābe grūtniecības laikā un tās pietiekamība organismā tiek uzskatīta par ļoti būtisku jautājumu gan māmiņas, gan bērna veselības dēļ. Kas ir folskābe, kāpēc tā ir tik būtiska arī pirms grūtniecības un kā pie šī vitamīna līdzekļiem tikt izdevīgā un ērtā veidā – par to raksta turpinājumā.

Kas ir folskābe un kāpēc tā nepieciešama grūtniecēm

Sirds un asinsvadu darbība ir svarīga vienmēr, bet jo īpaši – bērniņa gaidīšanas laikā. Normālai šo dzīvībai tik būtisko orgānu darbībai organismam ir nepieciešama folijskābe – B grupas B9 vitamīna veids. Taču sirds un asinsvadi nebūt nav vienīgais iemesls, kāpēc ir tik svarīgi uzmanīt, lai folskābe grūtniecības laikā vienmēr būtu pietiekošā daudzumā. 

Daudzkārt tiek uzsvērts, ka folskābe pirms grūtniecības un bērniņa gaidīšanas laikā ir viens no svarīgākajiem vitamīniem, jo tā veicina:

  • mātes audu veidošanos grūtniecības laikā;
  • normālu aminoskābes sintēzi;
  • normālu asinsradi;
  • normālu imūnsistēmas darbību.

Tāpat tā palīdz nodrošināt šūnu dalīšanās procesu un homocisteīna vielmaiņu, kā arī mazina nogurumu un nespēku. Kā norāda SPKC, folskābe grūtniecības laikā pietiekošā daudzumā samazina nervu caurulītes defekta (NCD) iespējamību, anēmijas iespējamību un augļa malformācijas iespējamību.

Ko ietekmē folskābes trūkums

 Apjukums, nogurums, grūtības koncentrēties un nespēks – tās ir pirmās un visvieglāk pamanāmās pazīmes, kas var liecināt par to, ka organismā ir folskābes trūkums, taču tās nebūt nav vienīgās. Lai pārliecinātos, ka noguruma un nespēka iemesls nav folskābes deficīts, vēlams konsultēties ar ģimenes ārstu un veikt analīzes. Gadījumā, ja šī vērtīgā vitamīna organismā tomēr trūkst, nepieciešams to uzņemt papildus gan lietojot folātiem bagātus pārtikas produktus, gan uzņemot folskābi saturošus uztura bagātinātājus.

 

Foto: Mart Production, Pexels.com

Folijskābe mūsu uzturā – kā uzņemt, lai pietiktu

Folātus, kas ir vēl viens B9 vitamīna veids, satur ikdienā bieži lietoti pārtikas produkti, piemēram, zaļie lapu salāti, spināti, kāposti, pilngraudu produkti, gaļa un olas. Savukārt folijskābe dabiski produktos nav sastopama, tāpēc tās trūkuma gadījumā nepieciešams izvēlēties uztura bagātinātājus vai vitamīnu kompleksus, kuru sastāvā ir šis vērtīgais elements. Izvēlēties labāko līdzekli palīdzēs ģimenes ārsts, ārstniecības speciālists vai farmaceits. Piemēram, InternetAptieka.lv konsultēties ar farmaceitu iespējams arī attālināti. 

Uztura bagātinātāji interneta aptiekā – kāpēc tas ir izdevīgi?

InternetAptieka.lv ir mūsdienīgs, ērts un drošs veids kā iegādāties folskābes preparātus un jebkurus citus medikamentus, ārstniecības līdzekļus, medicīnas preces un kosmētiku. Folskābe interneta aptiekā atsevišķi vai vitamīnu un minerālvielu kompleksos pieejama cenu amplitūdā no 1,77 EUR līdz 26,95 EUR.

Ja nepieciešama papildu konsultācija, darba laikā to iespējams saņemt arī online, sazinoties ar InternetAptieka.lv farmaceitiem. Vēl viena būtiska priekšrocība ir ātra bezmaksas piegāde, kas tiek nodrošināta visā Latvijā – neatkarīgi no pasūtījuma summas. Nepieciešamības gadījumā šī e-aptieka pieejama arī klātienē: Rīgā, Dzelzavas ielā 120M vai Pulkveža Brieža ielā 8. Ienāciet mājaslapā un uzziniet vairāk!

Uztura bagātinātājs. Uztura bagātinātājs neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu!