Dina Ceple: Dzemdībās nav nekā perversa!

Dina Ceple: Dzemdībās nav nekā perversa!

21. Dec 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ginekoloģe, dzemdību speciāliste un “Stārķa Ligzda” idejas autore Dina Ceple sarunā ar Māmiņu Klubu uzsver, ka pēdējo 20 gadu laikā topošās māmiņas ir ievērojami mainījušās – kļuvušas ne tikai gadu ziņā vecākas, bet arī izglītotākas –, tāpat arī evolucionējuši tēvi.

Atbildot uz Māmiņu Kluba jautājumu, kā 20 gadu laikā mainījušās topošās māmiņas, Dina Ceple nosmej, ka viņas kļuvušas vecākas. “Kad sāku, vidējais dzemdētājas vecums bija 25-27 gadi, kad biju ārste, tad mājdzemdētājas vecums bija 27-29 gadi, bet tagad vidējais mājdzemdētājas vecums ir 32-35 gadu. Tas attiecināms ne tikai uz mājdzemdībām, bet arī uz dzemdībām kopumā. Sieviete šobrīd ir sabiedriski aktīvāka, vispirms vēlas nostabilizēties dzīvē ar darbu, karjeru un tikai tad domā par pēcnācējiem. Paldies Dievam, mūsu veselība to atļauj,” saka “Stārķa ligzda” izlolotāja. Viņa norāda, ka mūsdienās sieviete ir daudz gudrāka, informētāka un atvērtāka uztvert informāciju, iziet no iedomātā rāmja. “Sievietes mācās, attīstās, iet terapijā un meklē informāciju. Es strādāju ar ļoti gudrām sievietēm,” tā D. Ceple.

VISU SARUNU AR DINU CEPLI KLAUSIES ŠEIT

Dina Ceple uzsver, ka viņai ir prieks, vērojot, ka šo gadu laikā evolucionējuši arī vīrieši. “Mana tēva paaudzei, domājot par piedalīšanos dzemdībās, piemetās sirdsklauves. Mana vīra paaudze jau ir visnotaļ atvērta un ieinteresēta, viņi varētu piedalīties dzemdībās vai arī to ir darījuši, taču jaunie vīrieši piedalīšanos dzemdībās uzskata par normu,” saka D. Ceple. Viņasprāt, tas ir burvīgi, jo bērns rodas no diviem, un viņš arī diviem var piedzimt. “Tur nav nekā perversa! Bērna nākšanā pasaulē nav nekā tāda, ko vīrietis jau nebūtu pirms tam redzējis,” uzsver “Stārķa Ligzda” veidotāja, piebilstot, ka vīrietim ir iespēja izvēlēties, kur tieši dzemdību telpā viņš atradīsies, cik tuvu vai tālu atbalstīs savu sievieti. Viņa norāda, ka nav jāpiespiež vīrieti atrasties blakus dzemdībās, ja viņš to nevēlas. “Tas ir OK, ja viņš nevēlas tur būt klāt. Tas ir ģimenes lēmums, kā viņi abi redz bērniņa sagaidīšanu,” tā D. Ceple.

Runājot par to, vai vīram piedalīties dzemdībās, Dina Ceple iesaka respektēt partnera jūtas un neuzspiest, ja viņš nevēlas atrasties blakus dzemdībās. “Mūsu mērķis nav apmierināt sievietes vai vīrieša vajadzības. Mūsu mērķis ir atrast kopsaucēju, kā ģimene var piedzīvot dzemdības abiem vispieņemamākajā veidā,” uzsver D. Ceple. Viņa norāda, ka tad, ja vīrieti no piedalīšanās dzemdībās attur  bailes, neziņa vai no citiem dzirdēti stāsti, izzinošas sarunas laikā daudz kas var mainīties. “Domas var mainīties arī procesā,” teic D. Ceple.

Dzemdības ir ļoti emocionāls notikums. Ja tētis ar mammu kopā izgājis šo grūto posmu kopā, viņš jūtas “piedalīgāks” un labāk veido kontaktu ar jaundzimušo. “Tas ir spēcīgs emocionāls nospiedums, kas veido saikni,” saka Dina Ceple.