Kā sagatavoties dzemdes kakla vēža vakcinācijai?

Kā sagatavoties dzemdes kakla vēža vakcinācijai?

08. May 2012, 20:41 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Lai vakcinētos pret dzemdes kakla vēža izraisītāju HPV vīrusu, jebkurai sievietei, kura uzsākusi dzimumdzīvi, iepriekš jāveic citoloģiskā apskate. Izņēmums ir vienīgi tajā gadījumā, ja vakcinācijas brīdī kopš iepriekšējās pārbaudes nav pagājis vēl gads.

 

„Ja sieviete jau ir inficējusies ar kādu no HPV vīrusiem un viņai konstatēta CIN saslimšana, tad to, vai un kad viņai būs piemērota vakcinācija pret dzemdes kakla vēzi, noteiks viņas ārstējošais ārsts. Pēc CIN ārstēšanas procedūrām ir pat ieteicams saņemt vakcīnu, lai novērstu atkārtotu inficēšanos un izmaiņu rašanos,“ stāsta Anita Dresmane, ginekoloģe, Quartus ārstu prakses direktore.  

 

Kad ikgadējā ginekoloģiskā apskate ir veikta un sievišķīgā veselība ir normas robežās, var gatavoties vakcīnai. Citu īpašu priekšnoteikumu nav. Galvenais, lai sieviete ir skaidri nolēmusi, ka to vēlas darīt.

 

„To, vai sievietes dzemdes kaklā atrodas kāds HPV vīrusa veids, var noskaidrot, veicot speciālas analīzes. Pašlaik tās iespējamas E. Gulbja labaratorijā un maksā 25 latus. Bet šo procedūru katrai veikt nerekomendēju. Tās jāveic tikai tad, ja dzemdes kaklā jau ir sācis attīstīties kāds no HPV vīrusa tipiem. Un tas vajadzīgs, lai ginekologs noteiktu visatbilstošāko ārstēšanas metodi. Profilaktiskiem nolūkiem, lai izvērtētu savu veselību, pilnīgi pietiek ar reizi gadā veiktu citoloģisko pārbaudi,“ norāda Anita Dresmane.

 

Lai sirds par savu veselību būtu mierīgāka, ginekologi iesaka izmantot vakcīnu pret dzemdes kakla vēzi. „Šādi palīdzam savam organismam sagatavot imūno sistēmu atbildes reakcijai. Šī vakcīna nesatur nekādas vēža šūnas vai vīrusa daļas, kā daudzi maldīgi uzskata. Tajā ir īpašas vīrusam ārēji līdzīgas daļiņas, kas palīdz mūsu imūnsistēmai nodrošināt to, ka dzemdes kakla šūnās HPV vīrusa ietekmē neradīsies nevēlamas izmaiņas,“ skaidro ginekoloģe.

 

 

Kintija Bulava, www.sieviesuklubs.lv

 

Kādus mītus tu esi dzirdējusi par dzemdes kakla vēža vakcīnu?