Iemīlēšanās 11 gadu vecumā?

Iemīlēšanās 11 gadu vecumā?

08. May 2012, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vai bērnu izprast palīdzēt var pašu atmiņas par pirmo mīlestību? Atrisināt kādas māmiņas problēmu palīdzēs psiholoģe Diāna Zande.

JAUTĀJUMS

Meita iet 4. klasē, puika no 5.klases nedeva viņai mieru, dāvinaja ziedus, "Rafaello" ,šokolades ar uzraktiem visādiem. Ko man darīt? Es uztraucos, negribu viņu atgrūst bļaujot, vai ko aizliedzot. Kamēr mums ir labas attiecības, vismaz viņa man visu stāsta. Bet vai nav par agru? Kā paskaidrot, ka tas nav īsti normāli?

Atbild psiholoģe Diāna Zande:

Lasot māmiņas vēstuli, rodas izjūta, ka meita ir apdraudēta - par ko tieši māmiņas baidāss? Par to, ka meita pieaug? Ko īsti nevēlas viņai aizliegt - tikties ar puisi, kam viņa patīk? Vai viņai nepatīk, ka viņš "neliek mieru", vai tas ir biedējoši? Kas īsti "nav normāli"? - Ziedi, uzraksti uz šokolādes?

Tajā nav nekā nosodāma - mēs vēlamies, lai mūsu vīrieši dāvina mums ziedus un jauki, ka to dara jau piektklasnieks. Arī viņš mācās būt vīrietis. Šobrīd māmiņa ļoti vispārīgi apraksta to, par ko tieši baidāties.

Es nespēju palīdzēt izvairīties no dzīves, tātad, arī no pirmās mīlestības. Bet es vēlos rosināt māmiņu atgriezties atpakaļ savā bērnībā un pārdomāt, ko māmiņa kā maza meitene būtu gribējusi dzirdēt no savas mammas brīdī, kad bija pirmo reizi iemīlējusies.....

Būtu labi saprast, kas ar māmiņu pašu notiek, kad domā par savu meitu un puisi no 5. klases. Šis nu tiešām ir gadījums kad ir ļoti svarīgi ar savām kļūmīgām darbībām neatgrūst meitu no sevis un saglabāt uzticēšanos. Vislabākais ir, ja puisi paaicinās ciemos pie sevis un tā parādīs, ka meitas draugi ir svarīgi.

Lai Jums veicas!

Ja tev ar bērniem bijusi līdzīga pieredze, dalies tajā, iedrošinot arī citas māmiņas!

UZDOD SAVU JAUTĀJUMU PSIHOLOGAM!

Aicinām piedalīties pētījumā par sajūtām, kļūstot par vecākiem! 

 

Lai būtu iespējams veikt kvalitatīvu darbu, nepieciešams ļoti  liels skaits ģimeņu, kuras ir ar mieru piedalīties aptaujā, kura notiks trijos etapos – pirmais – grūtniecības trešajā trimestrī, otrais – 3 mēnešus, bet trešais – 6 mēnešus pēc dzemdībām. Aptaujas ir konfidenciālas, individuālie dati netiks izpausti, tie tiks analizēti tikai apkopotā veidā. Jūsu epasti netiks izmantoti nekādā citā veidā, kā tikai šī pētījuma anketu nosūtīšanai. Katra aptauja ietver vidēji 60 – 70 jautājumu, un atbildēt var 10 – 15 minūšu laikā. Ja Jūsu ģimene (ABI partneri) piekrītat piedalīties visos pētījuma etapos un šobrīd rit grūtniecības 3. trimestris, lūdzu, rakstiet man dizande@inbox.lv  , lai es Jums varētu nosūtīt 1. aptauju komplektu un pastāstīt par tālākajiem mūsu sadarbības soļiem.