7 rotaļlietas, kurām jābūt tava mazuļa rotaļlietu plauktā

7 rotaļlietas, kurām jābūt tava mazuļa rotaļlietu plauktā

15. Nov 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Sen aiz muguras tie laiki, kad rotaļlietu izvēle veikalos bija pieticīga. Tagad esam nonākuši otrā galējībā - veikalu piedāvājums ir tik plašs, ka apjukt tajā ir pavisam viegli. Tāpēc analizējām, kuras rotaļlietas ir noderīgas bērna attīstībai, lai zinātu, kurām no tām jābūt tava bērna mantu kastē.

Kā rotaļājas bērns vecumā no 1 līdz 3 gadiem.

Fizioterapeites Klaudijas Hēlas lekcija tiešsaistē zoom.us

Ir rotaļlietas, kuras palīdz attīstīt bērna smalko motoriku, savukārt citas veicina mazuļa radošumu, pasaules uztveri. Lūkosim, kuras palīdzēs attīstīties tavam bērniņam. Māmiņu Kluba Vecāku skolas fizioterapeite Klaudija Hēla uzsver, ka bērnam ir nepieciešamas rotaļlietas, bet svarīgi zināt kādas. Rotaļlietas galvenā būtība ir veicināt bērna iztēli un rotaļāšanos, nevis būt tādai, kura jau pati pasaka priekšā, kas ar to jādara.

Koka klucīši

Ir grūti iedomāties bērnību bez visvienkāršākajiem koka klučiem. Ir gan viens nosacījums - necenties ierobežot bērnu, mācot, kā un ko būvēt. Rotaļu kluči ir lieliski, lai būvētu dažādas mājas un pilis, vienlaikus arī spēles ar koka klučiem veicina iztēles attīstību, palīdz apgūt krāsas, fizikas likumsakarības.

Bumbas

Lielas bumbas, mazas bumbas, cietas bumbas, mīkstas bumbas. Bumba piedāvā neskaitāmas rotaļāšanās iespējas - to var mest, ripināt, satvert. Kad bērns rotaļājas ar bumbu, viņa rokas un actiņas sadarbojas, kas ir svarīgi, lai mazais iemācītos patstāvīgi ēst un vēlākā attīstības posmā arī zīmēt un rakstīt. 

Plastilīns

Brīdī, kad mazais jau paaudzies un necenšas visu nogaršot, viņam rotāļām vari piedāvāt plastilīnu. Tas ir vispieejamākais materiāls jaunradei.  Sākot no pusotra gada vecuma vari mazajam ierādīt, kā no plastilīna var izripināt desiņu un izveidot bumbiņu, kā no izveidotajām detaļām var salikt dažādus dzīvniekus. Plastilīns ir ideāls, lai veicinātu iztēli un iegūtu jaunu pieredzi.

Veramā rotaļlieta

Rotaļlietas, kurās pa mazajiem caurumiņiem izvērt virvītes, ir īsts stimulators mazo pirkstiņu un rociņu attīstībai. Vienlaikus  tas veicina arī loģiku un nostiprina pacietību. Parādi mazulim, kā izvilkt virvīti caur caurumiņiem, iesākumā izverot to cauri vienam vai diviem caurumiņiem, lai bērniņam būtu vieglāk uztvert rotaļlietas loģiku.

Piramīda

Ar piramīdas palīdzību bērns iepazīst formu, tāpat veidojas izpratne par to, kas ir liels un mazs. Bērns, kārtojot vienu riņķīti virs otra, attīsta loģisko domāšanu, tāpat attīstās kustību koordinācija. Ļauj bērnam gūt prieku no tā, ka viņam ir izdevies salikt piramīdu, neskatoties uz to, ka tas, varbūt, izdevies ne tā, kā to paredz standarti, kā jāizskatās pareizi saliktai piramīdai.

Šķirotājs

Zināmā skolotāja Marija Montessori ir iedvesmojusi vecākus izmantot vairāk izglītojošo rotaļlietu. To vidū ir arī šķirotāji, kuros nepieciešams atpazīt dažādas formas, atrast tām atbilstošās vietas. Šķirotājs var palīdzēt bērnam:

  • atpazīt dažādas formas un krāsas;
  • attīstīt pirkstiņu satvērienu;
  • iemācīties pacietību.

Muzikālās rotaļlietas

Muzikālās rotaļlietas veicina dzirdes un ritma izjūtu, kā arī radošo domāšanu. Atkarībā no bērna vecuma, vari piemeklēt dažādas sarežģītības rotaļlietas, mazākajiem piedāvājot rotaļām, piemēram, marakasu vai tamburīnu, bet vecākiem bērniem - ksilofonu, svilpīti u.c. Rotaļām var izmantot pat visviekāršāko zvaniņu vai arī izveidot marakasu pašrocīgi, ieberot tukšā pudelītē zirņus vai pupiņas, kas, grabinot pudelīti, ļaus izspēlēt dažādus ritmus.

Kā rotaļājas bērns vecumā no 1 līdz 3 gadiem.

Fizioterapeites Klaudijas Hēlas lekcija tiešsaistē zoom.us