Kā izvēlēties bērnam piemērotāko balansa riteni?

07. May 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kad mazais sācis jau droši skriet pats savām kājiņām, vecāki lūko pēc balansa riteņa, lai pastaigas būtu veiklākas un jautrākas. Kā nopirkt piemērotāko balansa riteni?

Balansa riteni var sākt izmantot jau no aptuveni 1,5 gada vecuma, taču sertificēta fizioterapeite Ieva Bergmane norāda, ka katram bērnam šis vecums būs individuāls. “Būs bērni, kuriem par to būs interese un kuri spēs braukt ar balansa riteni, bet citiem bērniem šajā vecumā vēl var nebūt vajadzīgo pamatprasmju,” stāsta fizioterapeite.

Kādi ir ieguvumi no līdzsvara velosipēda? Izrādās, to ir gana daudz! Braucot ar balansa riteni, bērns būs ļoti labi iemācījies noturēt līdzsvaru, pārnest svaru no vienas kājas uz otru, stiprinājis koordinācijas spējas un orientēšanās prasmes, kā arī apguvis vadīt kaut ko, kas nav viņa ķermenis. Tas viss kopā dos vajadzīgās pamatprasmes braukšanai nākotnē ar divriteni.

Izvēloties balansa riteni, raugies, lai tas nebūtu pārāk smags, jo citādi bērnam to būs grūti vadīt. Tāpat arī svarīgi, lai būtu pareizi noregulēts sēdekļa augstums, savukārt riteņa rokturi – apstrādāti ar neslīdīgu materiālu. Vēl viens svarīgs punkts, kam pievērst vērību, izvēloties balansa riteni, ir amortizācija. Tas nozīmē, ka krēsliņam jābūt ar polsteri, amortizējošam vai arī velosipēda riepām jābūt no gumijas.