Vecāku atbalsts priekšlaicīgi dzimušiem mazuļiem - ĶENGURA METODE

Vecāku atbalsts priekšlaicīgi dzimušiem mazuļiem - ĶENGURA METODE

30. Nov 2017, 11:55 Māmiņu klubs Māmiņu klubs
foto: Vecāku atbalsta biedrības  "Esmu klāt" viena no dibinātājām Laine ar savu pirms laika dzimušo meitiņu

Vecāku tuvums laiks, kas pavadīts kopā ar vecākiem, mazam bērniņam ir nepārvērtējams. Nekas nevar to aizvietot, un neviens cits nevar dot tik daudz kā tētis un māmiņa, kas ir līdzās. Vecāki, atcerieties – jūs mazulim esat visa pasaule! Jūsu ādas siltums un smarža, maigie pieskārieni, sirdspuksti un klusā balss mazulītim liecina: „Mēs esam šeit, tu neesi viens, nesatraucies, mēs būsim ar tevi un gaidīsim, kamēr tu izaugsi. Mēs tevi ļoti, ļoti mīlam.”

Vecākiem vajadzētu bieži atrasties mazuļa tuvumā, lai viņš dzird un jūt viņu sirdspukstus un elpošanu.

Mazuļa guļvietu līdz gada vecumam vēlams iekārtot māmiņas tuvumā. Ieteicams veikt taktilo stimulāciju (āda pret ādu – glāstot un maigi pieskaroties zīdaiņa ādai), jo tas veicina nervu sistēmas attīstību un līdz ar to stabilizē elpošanas centra darbību. 

Ķengura metode – tā sauc visā pasaulē zināmu veidu, kā vecāki var apmīļot un iedrošināt savus priekšlaikus dzimušos mazuļus. Ja ilgi tur bērniņus uz krūtīm, mazie ātrāk veseļojas un aug. Tam svarīgi ir arī krēsli, kuros mammai vai tētim jānoguļ pat vairākas stundas.

Ķengura metode

Ķengura metode ir ādas-ādas kontakts starp mazuli un viņa vecāku. Šo metodi izmanto priekšlaikus dzimušo bērnu aprūpē ārpus inkubatora. Kailu bērniņu uzliek uz mammas vai tēta atsegtajām krūtīm, veidojot ādas – ādas kontaktu, muguru pārklājot ar segu.

Bērniņu šāda pozīcijā tur sākot no 20 minūtēm līdz pat četrām stundām katru dienu. To sauc par ķengura metodi, jo tā ir līdzīga veidam, kā ķengura mazulis pieglaužas savai mātei.

Ķengura metode  ietver trīs komponentus:

  1. ādas – ādas kontakts ar māti;
  2. barošana tikai ar mātes pienu;
  3. emocionāls atbalsts gan māmiņai, gan mazulim.

Ķengura metodes vēsture

Par spīti savam potenciālam glābt tūkstošiem mazuļu dzīvību, šī metode nebija izplatīta, līdz apmēram pirms 35 gadiem tā pakāpeniski ieguva popularitāti. Tā aizsākas Dienvidamerikā zīdaiņiem vajadzīgā aprīkojuma trūkuma dēļ un paaugstinātās iespējamības saslimt ar infekcijas slimībām. Priekšlaicīgi dzimušie bērniņi tika nosūtīti mājās ar nosacījumu, ka māte tos regulāri turēs guļus pozīcijā uz krūtīm un baros tikai ar savu pienu. Metode sevi ir pieradījusi kā efektīvu mazāk attīstītas valstīs, jo neprasa īpašu medicīniskas aprūpes aprīkojumu. Ātri vien šī metode plaši izplatījās arī Eiropas un Savienotajās Valstīs.

Kāpēc ir vērts izmēģināt ķengura metodi

Ķengura metodei ir novērotas vairākas priekšrocības, kas pozitīvi ietekmē gan bērniņu, gan māti.

Māmiņas vai tēta un mazuļa ādas – ādas kontakts ir brīnišķīgs veids, lai veidotos psiholoģiskais kontakts, bērniņš justos mierīgāks, stabilizētos sirdsdarbība un elpošana. Ir pierādīts, ka, izmantojot šo metodi, mazinās infekcijas epizodes, ir stabilāka ķermeņa temperatūra, saīsinās hospitalizācijas laiks.

Svarīgākie ieguvumi mazulim:

  • Paaugstināts vecāka un bērna savstarpējais kontakts
  • Labsajūta zīdainim, dzirdot māmiņas vai tēta sirdspukstus
  • Agrāk uzsākta barošana ar krūti
  • Samazināts inkubatorā pavadītais laiks
  • Stabilizēta mazuļa ķermeņa temperatūra
  • Veicina bērnam veselīgu miegu
  • Samazina obstruktīvās miega apnojas iespējamību
  • Paaugstina skābekļa piekļuvi
  • Stabilizē mazuļa sirdsdarbību

Svarīgākie ieguvumi vecākiem:

  • Paaugstināts vecāka un bērna savstarpējais kontakts
  • Palielina iespējamību mazuli apgādāt ar mātes pienu
  • Agrāk uzsākta barošana ar krūti
  • Iespējamība ilgāku laika posmu turpināt zīdīt mazuli ar mātes pienu
  • Palielina jauno vecāku sagatavotību rūpēm par mazuli
  • Paaugstina vecāka sajūtu kontroli
  • Paaugstina spēju tikt galā ar stresu un emocionālu nestabilitāti

Kad bērniņš ir gatavs ķengura metodes aprūpei?

Bērnam jābūt apradušam ar telpas gaisu un gatavam saņemt minimālu elpošanas atbalstu. Mazulītim jāspēj uzturēt normālu temperatūru, sirdsdarbību un skābekļa līmeni.

Kā uzsākt aprūpi

Māmiņai vajadzētu valkāt tādu apģērbu, kurā jūtas ērti, vislabāk izmantot atpogājamu kreklu.

Ieguldiet mazuli starp mātes krūtīm un nodrošiniet viņu ar papildus sedziņu siltumam. Galviņu nedaudz pagrieztu uz vienu sānu. Šī pozīcija saglabā elpceļus atvērtus un ļauj veidot acu kontaktu starp māti un bērnu.

Mazuļa kājiņām vajadzētu būt saliektām dziļā ietupiena pozīcijā un uz krūtīm droši atbalstītām.

Mazuļa ķermeņa temperatūra

Ķengura māmiņu metode tika izveidota, lai samazinātu hipotermiju – ķermeņa temperatūras maiņu jaundzimušajiem. Kad mazulis ir piedzimis, temperatūra pazeminās, jo jaundzimušie ir mitri un istabas temperatūras gaiss viņu ādai ir pārāk auksts.

Labi aprūpēts mazulis ādas-ādas kontaktā spēj ātri sasilt līdz normālajai ķermeņa temperatūrai (starp 36.5°C un 37°C). Lai gan mazulis pats sev vēl nespēj nodrošināt pietiekošu ķermeņa temperatūru, tā tiek nodrošināta ar ķengura metodi.

Tomēr nepieciešams ievērot dažas pamatprasības, piemēram, tīrību un personīgo higiēnu (pietiekoši bieža roku mazgāšana). Kā arī būtu jānodrošina arī klusa vide bērnam.

Vairāk info meklē: piedzimuagrāk.lv