9 praktiski padomi jaunajai māmiņai

9 praktiski padomi jaunajai māmiņai

25. Apr 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Brīdī, kad bērniņš ir piedzimis, mainās visa tava dzīve, jo nekas vairs nebūs tā kā bija agrāk. Katras izmaiņas, protams, rada uztraukumu, kā būs, kā mainīsies dzīve, kā es varēšu zināt, kas vajadzīgs mazulītim?

Tikai bez stresa. Esam sagatavojuši 9 padomus pirmajiem diviem jaundzimušā dzīves mēnešiem. Lēnām iepazīsti savu bērniņu, pielāgojaties viens otram. Lai jums izdodas!

Pielāgošanās lielajai pasaulei

Jūsu bērniņš ir nācis pasaulē! Tagad sākas viņa pielāgošanās jaunās vides apstākļiem. Pirmajās dzīves dienās mazulīša svars samazinās, taču par to nevajag satraukties, jo liekot mazulīti pie krūts, viņš drīz vien atgūs dzemdību laikā patērēto enerģiju un atgūs arī zaudēto svaru.

Topošās māmiņas parasti satraucas par zīdīšanu - vai būs pietiekami daudz pieniņa, vai bērniņam ar to pietiks, taču neuztraucies pirms laika! Jau no pirmās minūtes noskaņo sevi veiksmīgai zīdīšanai un jums izdosies!

Seko līdzi pieniņa daudzumam

Piena daudzums krūtīs ir ievērojami palielinājies un, iespējams, zīdīšanas laikā tu pat izjūti diskomfortu, taču nesatraucies, jo intensīvā piena ražošana ir īslaicīga parādība. Tavs ķermenis vēl tikai pielāgojas zīdīšanai un turpmāk krūtīs būs tik daudz piena, cik vajadzīgs tavam bērniņam.

Tajā pašā laikā nevajag ignorēt spēcīgas sāpes krūtīs vai arī gadījumus, kad tev paaugstinās temperatūra, parādās drebuļi un ir sajūta, ka krūtīs radies iekaisums. Sazinies ar krūts zīdīšanas speciālistu, kas sniegs padomus, kā pareizāk un labāk bērniņu zīdīt, kā novērst piena sastrēgumus.

Pievērs uzmanību mazulīša nabiņai

Jau no mazulīša nākšanas pasaulē nabiņai jānodrošina pēc iespējas labāka gaisa piekļuve, lai paātrinātu dzīšanu un jāseko līdzi, lai tā nekļūtu mitra. Ja nabiņa sulojas, tā ir uzmanīgi ar vates tamponiņu jāizsusina. Nabiņa ir jātīra regulāri - vislabāk nabiņu ir tīrīt 1 reizi dienā ar vārītu ūdeni un izsusināt ar vates tamponu.

Atceries, ka nedrīkst nokasīt vai kā savādāk noņemt krevelīti no nabiņas, jo tas var bērniņu savainot.

Kad nabassaites atliekas ir nokritušas, seko līdzi tam kā izskatās mazuļa nabiņa un vai tā nav izspiedusies uz āru. Ja tā notiek, nepieciešams doties pie ārsta, jo varētu būt aizdomas par nabas bruku. Šādā gadījumā vājas vēdera muskulatūras dēļ kāds zarnas posms var spiest no iekšienes uz nabu. Tomēr nesatraucies, operācija būs nepieciešama tikai tad, ka nabas izspiešanās ir izteikti liela. 

Izvēlies pastaigām piemērotu apģērbu

Pirmajās dzīves nedēļās pastaigas laukā noteikti ir salīdzinoši īsas, taču ar katru turpmāko nedēļu to ilgums var būt jau garāks. Ja laukā ir silts, nav vējains, pirmā mēneša beigās pastaigas ilgums var sasniegt jau 2 stundas, ja laukā ir lietus, aukstums un vējš, izvērtē, vai ir nepieciešama pastaiga, bet, ja nolem doties laukā, lūko, lai mazulītis būtu piemēroti saģērbts, viņš justos komfortabli.

Pastaigas laikā noteikti pārliecinies, vai mazulītis jūtas labi - vai viņš nav pārkarsis vai arī viņam nav auksti.

Esi blakus

Mazulītim ir svarīgi sajust mammas klātbūtni, kas viņam sniedz drošības sajūtu, nomierina. Ar katru nedēļu jaundzimušais kļūst atsaucīgāks pieskārieniem, reaģē uz mammas klātbūni, sajūtot viņas siltumu, pienu un elpu.

Atceries, ka mammas loma nozīmē, ka tev arī reizi pa reizei nepieciešams laiks sev - tā var būt stundiņa vienai pašai sarunai ar draudzeni kafejnīcā, vai arī vienkārši vanna bez satraukšanās, ko dara mazulītis. Ļauj šo laiku jūsu atvasītei pavadīt kopā ar tēti, lai mazulis pierastu ne tikai pie tevis, bet arī pie tēta.

Seko līdzi bērniņa svaram

Noteikti būsi pamanījusi, ka pēc pirmā mēneša mazulīša vēdera izeja ir stabilizējusies, bērniņš pieņemas svarā. Ik mēnesi vizītē pie ģimenes ārsta vai pediatra tiks pārbaudīts, cik mazulītis pieņēmies svarā, par cik centimetriem pastiepies. Ja kādu mēnesi svars stāv uz vietas vai pieaudzis minimāli, vēl necel paniku, jo, iespējams, nākamajā mēnesī svars būs nācis klāt straujāt. Katrā gadījumā, ja tevi ir pārņēmušas kādas šaubas par sava bērniņa attīstību, konsultējies par tām ar savu ārstu.

Ļauj mazulītim rotaļāties

Kad mazulītis tuvojas divu mēnešu vecumam, viņš jau spēj ilgāk koncentrēt savu uzmanību uz kādu objektu un ar acīm sekot kustīgiem priekšmetiem, viņa rociņas un kājiņas ir pastāvīgā kustībā. Bērniņš ar lielu interesi vēro savus vecākus, ieklausās skaņās, var sastingt, ja izdzird skaļāku troksni. 

Mazulītis pievērš uzmanību, ja ar viņu sarunājas, tāpēc dari to biežāk!

Lēcieni attīstībā

Esot dienu no dienas kopā ar savu bērniņu, ievērosi, ka ar noteiktiem intervāliem seko straujāki lēcieni mazulīša attīstībā. Kad viņš būs sasniedzis divu mēnešu vecumu, bērns daudz lielāku laika posmu pavadīs nomodā, viņš vēros apkārt notiekošo, sekos līdzi tavas sejas izteiksmēm. Iespējams, pamanīsi, ka bērniņš kļuvis prasīgāks, gribēs vairāk tavas uzmanības, taču nesatraucies, jo jums izdosies vienam otram pielāgoties!

Paplašini telpu

Bērniņam, pārkāpjot divu mēnešu vecuma slieksni, būs vajadzība pēc plašākas telpas. Lai arī viņam būs interese par krāsainiem objektiem, dažādām krāsām un formām, nepārspīlē ar košām, uzbudinošām rotaļlietām!