Vecāku ABC: Kā izveidot drošu guļvietu jaundzimušajam?

12. Feb 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ģimenē ienākot pirmajam bērniņam, jaunajiem vecākiem rodas daudz jautājumu. Nereti liela daļa no tiem ir tieši par bērna drošību. Kā iekārtot mazulim drošu vidi? Kā parūpēties, lai jaundzimušajam būtu drošs miedziņš? Vaicājam pēc padoma sertificētai pediatrei, miega speciālistei Martai Celmiņai.

Pirmos divpadsmit dzīves mēnešus mazulim būtu ieteicams gulēt vienā istabā ar vecākiem, jo tādējādi būs vieglāk bērniņu pabarot, nomierināt, kā arī pašiem vecākiem būs mierīgāka sirds.

Iekārtojot bērniņa gultiņu, izvēlies pietiekami cietu matraci, lai mazulis, apveļoties uz vēdera, nevarētu nosmakt, savukārt palags jānostiprina pie matrača, lai tas cieši apņemtu matraci un neveidotu krokas. “Gultiņā neklājam sedziņas. Labāka izvēle būs guļammaiss,” saka sertificēta pediatre, miega speciāliste Marta Celmiņa. Viņa piebilst, ka pirmajos mēnešos bērniņš guļot var paripot zem sedziņas, pieripot pie dekoratīvajiem spilventiņiem, apmalītēm, taču, tā kā bērniņa smadzenes neatpazīst to, ka viņam sāk pietrūkt skābeklis, un viņš nespēj reaģēt, jo nav gana daudz spēka, lai atspiestos, jaundzimušais var nosmakt. “Ir astoņkārtīgi pieaudzis to bērnu skaits, kas nomiruši nosmokot vai nožņaudzoties miegā. ASV ir pat pieņemts likums, kas aizliedz tirgot dažādas mazuļu gultiņu mīkstās apmalītes un aksesuārus,” saka ārste.

Lai bērniņam būtu droša guļvieta, gultiņai jābūt:

  • bez mīkstām maliņām;
  • ar cietu matraci;
  • ar palagu, kam ir gumijas maliņas;
  • bez spilvena;
  • bez segas;
  • bez pāri pārkarināta aizkariņa;
  • bez mīkstajām rotaļlietām.

Jā, ievērojot šos nosacījumus, pirmajā brīdī var šķist, ka bērniņa gulta ir ļoti tukša un auksta, taču tā mazulītim būs visdrošāk!

Eksperts

Marta Celmiņa

sertificēta pediatre, miega speciāliste Dr.
Marta Celmiņa Vecāku skolā