Svarīgi uzreiz pēc dzemdībām pielikt bērniņu pie krūts

Svarīgi uzreiz pēc dzemdībām pielikt bērniņu pie krūts

21. Mar 2018, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Krūts ēdināšanas speciālisti un Pasaules Veselības organizācijas eksperti rekomendē jaundzimušo likt pie krūts uzreiz pēc dzemdībām, atrodoties vēl dzemdību zālē uz dzemdību galda. 

Tā arī notiek, stāsta Latvijas neonatoloģijas māsu apvienības prezidente Elita Svareniece:"Kāds no mazuļiem tiek pielikts pie krūts uz stundu, kāds pat uz divām, kamēr ar mammu atrodas dzemdību zālē."

No pirmpiena mazulis iegūst imunoglobulīnu, kas aizsargā viņu. Bez tam mazulis palīdz mammai - viņš zīž krūti, un tas provocē ātrāku dzemdes saraušanos, arī placenta atdalās ātrāk. 

Tāpat likšana pie krūts pirmajās minūtēs pēc dzemdībām iedarbina normālas laktācijas mehānismu un palīdz nodibināt labāku psihoemocionālo kontaktu starp mazuli un māmiņu. 

Ķeizargrieziena gadījumā tūlītēja pie krūts pielikšana ir iespējama, ja kā atsāpinātājs ir izmantota epidurālā anestēzija. 

"Pēc iespējas ātrāka pielikšana pie krūts - tā ir iespēja mazulim vieglāk adaptēties jaunajiem dzīves apstākļiem, tiek normalizēta kuņģa mikroflora, tiek nodrošināts psiholoģiskais komforts un drošības sajūta", - tēmu turpina krūts zīdīšanas speciāliste Sandra Lase. 

Pirmpiens sagatavo mazuli jaunam uztura veidam, jo līdz dzimšanai viņš pie ēdiena ticis ar nabassaites palīdzību, tas ir - caur asinsriti, bet tagad sāks strādāt viņa kuņģa-zarnu trakts, stāsta Sandra Lase: "Uzreiz pēc dzimšanas vēderā mazulim ir sterila vide un nepieciešams izveidot veselīgu mikrofloru, tā ir kā ķīla tam, ka vēderiņš strādās labi un imūnsistēma būs stabila. Pirmpiens visu pārklāj tur ar tādu kā baltu kārtiņu, kas neļauj attīstīties patogēnam, un tas rada labvēlīgu vidi visam tam, kas mazuļa vēderiņam nepieciešams, nodrošina bērna organismu ar imunoglobulīnu A, kas atbild par kuņģa gļotādas aizsardzību."

Ļoti svarīgi neizjaukt šo procesu ne ar kādiem citiem šķidrumiem, piemēram, ūdeni vai mākslīgo piena maisījumu, uzsver speciāliste. 

Bez tam, pirmpiens, pēc Sandras Lases vārdiem, nodrošina atslābinošu efektu, kas palīdz mazulim atbrīvoties no pirmās vēdera izejas - mekonija. 

Ar pirmo savu ēdienreizi bērniņš iegūst tikai dažas pirmpiena lāsītes, bet organismam to nozīme ir nenovērtējama.

Pirmā pielikšana pie krūts - ideāla mazuļa iepazīšanās ar māmiņu un apkārtējo pasauli. Viņš iegaumē māmiņu kā uzticamības avotu, aizsardzības un mīlestības pilnu, un tas, tālākā nākotnē, palīdzēs viņam ar apkārtējo pasauli izveidot atvērtas un jaukas attiecības. 

Cik ilgu laiku pēc dzemdībām Tev mazuli pielika pie krūts?

Māmiņu Klubs

 

Krūts ēdināšanas individuālā konsultācija ar Sandru Lasi

Diānas Zandes krūtsēdināšanas lekcija topošajiem vecākiem