Mainām jaundzimušajam autiņbiksītes!

24. Jun 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Jaundzimušais bērniņš ir pilnīgs kosmoss…

Raugoties uz jaundzimušo, prātojam, ka tik tikko viņa vēl nebija, bet nu jau viņš guļ mūsu priekšā – tik aizkustinošs, mazs, brīnišķīgs un neaizsargāts.

Pirmās dienas un mēneši, neapšaubāmi, ir vieni no skaistākajiem mirkļiem vecāku dzīvē, taču vienlaikus šis periods ir arī pārbaudījumu pilns.

Pirmajā brīdī var šķist, ka dzīve ar mazuli ir ļoti viegla un mierīga, jo viņš tikai guļ un ēd. Tomēr nevajadzētu aizmirst, ka to visbiežāk pavada arī bērniņa raudāšana un negulētas naktis, kas jaunajiem vecākiem var sagādāt izmisumu…

Piedevām, dzīve ar jaundzimušo var atgādināt vāveres riteni, jo katru dienu atkārtojam vienas un tās pašas darbības – barojam, mainām autiņbiksītes, dodamies pastaigās, guļam. Un tā dienu no dienas.

Reizēm vienmuļajam dzīves ritmam ir arī savs šarms, atliek vien iemācīties izbaudīt mirkli. Nenoliedzami, tas ir ļoti grūti. Tāpēc no katras mazās ikdienas darbības jums jāizveido savs unikālais rituāls, jo tas palīdzēs dienas rutīnā iedzīvināt krāsas!

Tā vietā, lai automātiski pieliktu mazuli pie krūts, gluži kā mēdzam dienā vairākkārt ieskatīties telefona ekrānā, ieskaties sava bērniņa acīs, kas pilnas mīlestības. Bērniņ, kā tev patīk būt kopā ar mums? Ir ļoti svarīgi nodibināt kontaktu ar bērnu jau no viņa pirmajām dzīves dienām. 

Lai arī šobrīd vairums padomu un ieteikumu var izraisīt satraukumu, pienāks brīdis, kad sapratīsi, ka viss nav tik biedējoši, kā sākotnēji šķiet. Grūtās dienas nomainīs priekpilnās, kad mazulis mierīgi iemigs un sapnītī dāvās tev savu eņģeļa smaidu (ārsti gan apgalvo, ka šis smaids ir tikai neapzināts sejas muskuļu reflekss). Jautājot jebkurai māmiņai, kuras bērni jau ir izauguši un, iespējams, pametuši ģimenes ligzdu, viņa atbildēs, ka pabprāt vēlētos laiku pagriezt atpakaļ, lai pavadītu daudz vairāk laika kopā ar saviem bērniem - vienkārši skatītos uz viņiem un kopīgi rotaļātos. Izbaudi katru mirkli!

Tu pat nevari iedomāties, cik ātri paskrien laiks, kad bērniņš ir mazs! Pagriežot laiku atpakaļ, šķiet, ka bezrūpīgajai bērnībai nebija beigu, taču pavisam nemanot tu jau biji ieguvusi augstskolas diplomu, un blakus fotogrāfijām no bērnības un skolas gadiem jau ierindojās labākie kāzu kadri. Un šeit ir viņš - tavs mīļais mazulis ar mīkstiem eņģeļa matiem un dziļu skatienu.

Ikdienu tu iedomājies noteikti savādāku nekā tā ir realitātē.

Tu iedomājies par mazuli, kurš tiek barots pēc grafika, un kurš klusiņām guļ, kamēr mamma blakus nodarbojas ar jogu vai arī kafejnīcā pusdieno kopā ar labāko draudzeni. Tu iedomājies par bērniņu, kurš netraucē romantiskiem vakariem ar vīru, un mierīgi noguļ visas svētdienas vakara filmas garumā.

Iedomātā ikdiena dažkārt ievērojami atšķiras no realitātes, jo mazulis var bezgalīgi atrasties pie krūts, tu jau nedēļu neesi varējusi atrast laiku, lai izmazgātu matus, bet brokastis tu ēd vēlu pēcpusdienā, stāvot virtuvē un ātri sagatavojot sviestmaizi. Tu nevari ar draudzeni parunāt pa telefonu, jo bērniņš skaļi raud, savukārt, kad vīrs pārņem stafeti, tu vismaz uz 20 minūtēm beidzot vari nosnausties.

Tas viss var radīt nomāktību, izmisumu un tracināt!

Mēs iesakām nekavējoties meklēt profesionālu palīdzību, ja bezmiega naktis ieilgst, tev zūd apetīte un vairs nevēlies doties ārā. Mūsdienās ir pieejami dažādi atbalsta pakalpojumi jaunajām māmiņām, tāpat arī neaizmirsti par ģimeni un draugiem, kuri labprāt sniegs palīdzību, tāpēc nevilcinies to vaicāt tuvākajiem!

Tā dēvētās pēcdzemdību skumjas ir fizioloģiska parādība, ko izraisa hormonālas izmaiņas organismā, un tā mēdz pāriet divu līdz trīs nedēļu laikā.

Kad bērniņš guļ, tā vietā, lai gatavotu ēst, tīrītu mājokli vai gludinātu drēbes, atpūties arī pati.

Laika gaitā bērniņam izstrādāsies savs dienas režīms, taču rēķinies, ka bērns nedarīs visu strikti pēc pulksteņa, jo tā vienkārši nenotiek! Mācies mijiedarboties ar jaundzimušo, atpazīstot viņa raudāšanas iemeslus un izprotot vajadzības - varbūt ir pienācis laiks ēšanas pauzei vai arī autiņbiksīšu nomaiņai?

Šķiet, ka autiņbiksīšu nomaiņa ir vien nenozīmīga blakus darbība pēc mazuļa pabarošanas? Nav tiesa!

No šīs darbības vari izveidot veselu rituālu:

  1. Pirmkārt, pastāsti bērnam par saviem nodomiem, parādi viņam autiņbiksītes. Sākotnēji tas tev var šķist nedaudz nedabiski, jo mazulis neko nesaprot, bet tici mums – laika gaitā bērniņš pieradīs pie šiem signāliem un zinās, ko tieši māmiņa darīs. Pirms sāc autiņbiksīšu nomaiņu, pārliecinies, ka tavas rokas ir siltas un maigas!
  2. Noguldi bērniņu uz pārtinamās virsmas, taču dari to uzmanīgi un pakāpeniski. Vispirms virsmu skar bērniņa dibentiņš, tad sāniņš, pleciņš un tikai pēc tam galva. Uzmanīgi noguldi bērnu uz muguras. Neaizmirsti pastāvīgi uzturēt ar bērnu acu kontaktu. Visas kustības veic, mazulīti veļot no viena sāna uz otru, neceļot uz augšu kājiņas. Bērniņam ir svarīgi sajust atbalstu, tāpēc saritini dvieli vai autiņu un paliec to zem mazuļa kājām. Tādējādi viņš jutīsies daudz ērtāk.
  3. Viegli pavel mazuli uz sāniem un paliec zem muguriņas atlocītu autiņu. Pēc tam pavel mazuli atpakaļ un sakārto autiņbiksīšu priekšējo daļu.
  4. Nākamais solis ir autiņbiksīšu nostiprināšana ar klipšiem. Kad esi to paveikusi, pārbaudi, vai autiņbiksītes nav nostiprinātas pārāk cieši. Ja starp bērniņa vēderu un autiņbiksītēm ir brīva vieta divu pirkstu platumā, tad zini, ka mazulim ir ērti.

Tagad pārbaudi, vai visas autiņbiksīšu krokas ir iztaisnotas – gan gar muguriņu, gan gar kājiņām – jo tas ļaus novērst noplūdes. Gatavs! Misija izpildīta! Autiņbiksītes ir nomainītas, un gan mazulis, gan māmiņa ir laimīgi. 

Atliek tikai iemācīties autiņbiksītes novilkt! Novelkot autiņbiksītes, darām to pašu, ko tās uzvelkot. Ar maigām kustībām pavel bērniņu uz vienu sānu un tikai tad noguldi uz muguriņas. Atceries, ka kustības nedrīkst būt straujas. 

Pievērs uzmanību katrai procesa niansei, un tu redzēsi, ka dzīve ar jaundzimušo nebūt nav pelēka vai vienmuļa!

Neuztraucies, ja viss nenotiek kā aprakstīts, jo dzīve scenārijā ievieš savas korekcijas.

  Izbaudi katru mirkli, un Huggies® vienmēr būs tev blakus!