Krūts zīdīšanas konsultanta piezīmes: Kā pielikt mazulīti pie krūts

Krūts zīdīšanas konsultanta piezīmes: Kā pielikt mazulīti pie krūts

21. Nov 2018, 11:47 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Krūts ēdināšanas speciāliste Jeļena Lučina, pareizu mazulīša pielikšanu pie krūts uzskata par  svarīgāko krūts ēdināšanas “atslēgu”. Pareizs krūts satvēriens un mazulīša pielikšana pie krūts novērš lielāko daļu no problēmām, kas rodas zīdīšanas laikā.

Pareizs krūts satvēriens nodrošina gan pietiekošu pieniņa daudzumu, kas veicina bērna aktīvu augšanu un pieņemšanos svarā, kā arī samazina iespēju saskarties ar tādām problēmām kā piena sastrēgumu veidošanās, krūšu galu plaisāšana un sāpes, zīdīšanas laikā.

Pēc dzemdībām krūtis darbojas pēc principa: “piedāvājums - pieprasījums” un ja šis princips tiek sakārtots jau kopš pirmās zīdīšanas dienas, tad nevajadzētu būt problēmām ar pieniņa daudzumu, atbilstoši mazuļa pieprasījumam. Tas ir būtiski, jo ietekmē māmiņas emocionālo stāvokli. Trauksmes, kas rodas neveiksmīgas barošanas laikā tiek nodotas bērniņam, kas var ietekmēt arī viņa noskaņojumu un garastāvokli.

Pēdējā laika pētījumi pierāda to, ka visiem zīdītājiem ir iedzimts reflekss meklēt mātes krūtis uzreiz pēc dzemdībām, nokļūt līdz krūtsgalam un zīst. Jāpiebilst – tas iespējams bez papildus palīdzības. Ar cilvēkiem ir tieši tāpat.

Kāpēc tik daudzām māmiņām rodas problēmas ar zīdīšanu?

1. Ja dzemdību process ir dabīgs, bez medicīniskas iejaukšanās, tad ir ļoti liela iespēja piedzīvot visus dabiskos refleksus un mehānismus, bez liekas iejaukšanās. Tomēr, ja dzemdību laikā tiek izmantota anestēzija, stimulēšana vai bērniņš nāk pasaulē ar ķeizargrieziena palīdzību, šo dabisko mehānismu un refleksu kārtība var tikt izjaukta. Dzemdībās ir ļoti svarīgi saņemt "āda – āda" kontaktu, kā arī pirmajās stundās pēc dzemdībām pielikt mazulīti pie krūts. Tāpat, ļoti svarīgi, lai pirmais ko mazulītis pēc dzemdībām saņem ir pirmpiens no mammas krūts, nevis maisījums no pudelītes. Pat ārkārtas situācijās labāk izvairīties no pudelītes izmantošanas, tam ir alternatīvas iespējas. Bieži, dzemdību iestādēs šādas iespējas netiek izmantotas.

2. Mūsdienās, jaunās māmiņas, lielākoties uzturas noslēgti no citām barojošām māmiņām, dzemdību iestādēs uzturas atsevišķās palātās, arī mājās nav piemēra no kā mācīties. Te svarīgi atzīmēt, ka veiksmīga barošanas pieredz visbiežāk netiek nodota no paaudzes paaudzē, sevišķi tajos gadījumos, kad tā bijusi neveiksmīga. Tas skaidrojams ar informācijas trūkumu, kāds bija senāk. Šobrīd atkal ir otra problēma. Ir pieejams pārāk daudz infromācijas, kuru satrauktai jaunajai māmiņai ir grūti kritiski izanalizēt un ikdienā pielietot pareizāko. 

3. Daudzas jaunās māmiņas ir gatavas paciest neiedomājamas sāpes, kas rodas krūts zīdīšanas laikā, jo viņām šķiet, ka tam tā ir jābūt. Bet lieki. Sāpes ir pirmā pazīme, ka kaut kas nav pareizi. Ķermenis to mēģina pateikt priekšā.

4. Daudz dažādu ierīču, kas aizstāj tuvību ar mammu, kas tik ļoti nepieciešama mazulim un mammai, lai izveidotu veiksmīgus krūts ēdināšanas pamatprincipus. Vēl vairāk – dažādas reklāmas, kas stāsta, ka piena maisījums ir gluži kā mammas piens, ja ne pat labāks, jo tajā ir tik daudz derīgu uzturvielu un vitamīnu.

5. Internetā, joprojām atrodamas daudz un dažādas fotogrāfijas, kurās tiek ilustrēta “it kā pareiza” mazulīša pielikšana pie krūts, kas lieki jauc jauno māmiņu galvu. Tas attiecināms arī uz novecojušiem ieteikumiem par mazulīti, kurš krūtij jāpieliek simetriski tā, lai mazulīša deguns un zods tiktu piespiests pie māmiņas krūts. NĒ. Tas ir ļoti nepareizi.

Kā tad ir pareizi?

Pasaules Veselības organizācija (PVO) ir izstrādājusi vadlīnijas, kuras ir atbilstošas mūsdienām un pareiziem krūts ēdināšanas pamatprincipiem.

  • Svarīgi bērniņu ērti novietot un pareizi pielikt pie krūts, kontrolēt viņa uzvedību pie krūts, kā arī pareizi noņemt no krūts;
  • Sekojam līdzi tam, lai mutē ir ne tikai krūtsgals, bet arī liela daļa areolas;
  • Mazulīša mutei ir jābūt plati atvērtai;
  • Lūpu izvērsums - uz āru.
  • Mazulīti no krūts neatraujam, kamēr viņš no nav atlaidis. Šādi rīkojamies tikai tādā gadījumā, ja ir nepareizi "paņemts" krūtsgals. 

Tikpat svarīgs kā krūtsgala satvēriens ir mazulīša novietojums ēšanas laikā. Pieaugušam cilvēkam, atšķirībā no mazulīša ir daudz attīstītāka nervu sistēma. Spēja saglabāt līdzsvaru ir cieši saistīta ar nervu sistēmas attīstību. Kādas sajūtas pārņem tad, ja mums pēkšņi sagriežas galva? Satraukums, bailes un pārliecības trūkums. Tieši to pašu izjūt arī mazulītis -  jebkurā pozā tad, kad viņš neatrodas cieši pie mammas ķermeņa.

Piespiests pie mammas ķermeņa mazulītis sajūtas droši un stabili. Tāpat ciešs kontakts barošanas laikā palīdz nodrošināt labu žokļa un mēles kustību precizitāti.

 Lai saprastu vai mazais ir cieši klāt – atskaites punkti būs mazuļa vēderiņš un dupsis. 

Īpaši tas attiecināms uz “klasisko” un bieži izmantoto mammu principu -  barot mazulīti, kad tas ir gultiņā uz spilvena, blakus mammai. Šķietami ērti, bet gaužām nepareizi. 

Spilveniem, jā, bet tikai tad, kad tos nepieciešams palikt mammai aiz muguras. Tas būs ērti un atvieglos spriedzi mugurai, tomēr, ja runājam par dabisku mazuļa ēdināšanu, tad ievērojam ciešu kontaktu ar mazulīti barošanas laikā. 

Lai veiksmīgs kopā būšanas laiks. Lai izdodas iedod mazulītis pašu labāko – mammas pienu. Bet, lai nekas Jums netraucētu izbaudīt šos kopā būšanas mirkļus, izvēlieties autiņbiksītes Huggies®-EliteSoft -  vismaigākās no Huggies autiņbiksītēm.

Eksperts

Jeļena Lučika

Krūts ēdināšanas speciāliste
Jeļena Lučika Vecāku skolā