Ar krūts pienu barots bēbītis slikti pieņemas svarā: ko darīt?

Ar krūts pienu barots bēbītis slikti pieņemas svarā: ko darīt?

02. Aug 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Parasti, vecā kaluma ārsti, piedāvās jaunajai māmiņai uzreiz mazuli piebarot ar mākslīgā piena maisījumu. Un tomēr - mūsdienīgs ārsts pajautājs, pirmkārt, kāds ir tavs krūts ēdināšans stils, kāds ir ēdienreižu režīms, jo mūsdienīgam ārstam interesēs patiesie nelielā svara pieauguma iemesli.

Konsultē krūts ēdināšanas speciāliste Sandra Lase.

Sākumā vienmēr ir jāsaprot, kāds tad ir normāls mazuļa svars no dzimšanas līdz gadiņam, pievēršot uzmanību tam, ka šīs normas parasti ir bērniem, kas tiek ēdināti ar mākslīgā piena maisījumu, jo ar krūti ēdināti mazuļi uzņem svaru ļoti atšķirīgos tempos.

Jāvērtē ir ne tikai konkrēts skaitlis, bet arī mazuļa kopējais stāvoklis, iedzimtības faktors:

  • Pirmajos 4 dzīves mēnešos mazulim ik mēnesi svarā būtu jāpieņemas par 600-900g;
  • Vecumā no 4 līdz 6 mēnešiem mazulim svarā jāpieņemas par apmēram 400-600g;
  • Pēc sešu mēnešu vecuma mazulim svarā jāpieņemas par apmēram 300-500g;
  • Pēc deviņu mēnešu vecuma mazulim svarā jāpieņemas par apmēram 100 – 300g līdz gada vecumam.

Mazulis, ko ēdina ar krūts pienu, var pieņemties svarā mazāk vai pat vairāk par norādīto normu. Ja tavs mazulis aug lēni, maz pieņemas svarā, paskaties, kāds ir viņa ādas stāvoklis, ja āda ir sausa, viņam, iespējams, tiešām trūkst ēdamā. Jāpārbauda ir vēl arī autiņbiksītes. Mazulim ik dienas jāpačurā tajās būtu 12-14 reižu, urīnam jābūt caurspīdīgam, gaišam, vai arī gaiši dzeltenam un bez smaržas.

Pēc mazuļa uzvedības nav iespējams secināt par to, ka viņam piena ir par maz. Bērni var raudāt gan tāpēc, ka gribas ēs, gan tāpēc, ka viņiem ir garlaicīgi, nāk miegs utt. Nepietiekams svars var būt arī tāpēc, ka mazulim ir kāda saslimšana, ne vienmēr tā ir redzama, dažkārt tā var būt, piemēram, neiroloģiska. Bērniņš ir jāpavēro, jāpārskata simptomi.

Arī, ja ārsts tomēr saka, ka mazuļa svars ir par mazu, nesteidzies uzreiz pēc piena maisījuma uz aptieku. Uzdod sev zemāk aprakstītos jautājumus, lai saprastu, vai vienkārši nav ieviesusies kāda kļūda krūts ēdināšanas procesā, jo, iespējams, tavam mazulim nemaz nav nepieciešams mākslīgā piena maisījums:

1. Cik bieži tu ēdini mazuli ar krūti? Mazulis pie krūts jāliek ir ik pēc aptuveni 2h dienā.

2. Cik ilgi mazulis parasti ir pie krūts? Vājākiem bērniņiem nav tik attīstīts zīšanas reflekss, un tādu mazulīti ir grūtāk ēdināt. Viņam arī nepietiek ar 15 minūtēm pie krūts, viņš jātur pie krūts ilgāk, lai spētu saņemt treknāko pienu no krūts aizmugures. Tieši tas palīdzēs viņam uzņemt vairāk svara. Ēdināšanas laikā kontrolē, lai mazulis tik tiešām norītu pieniņu, nevis vienkārši gulētu ar krūts galu mutē. Modiņi viņu, ja tas nepieciešams un viņš pie krūts iemidzis. Otru krūti jādod vien tad, ja mazulis demonstrē, ka ar vienu krūti viņam šajā ēdienreizē nebūs gana. Jāpavēro arī, vai mazulis pareizi satver krūti. Ja viņš to dara nepareizi, mētā galviņu uz visām pusēm, nervozē un pat raud, jāmēģina piedāvāt krūts ir citādāk. Visu var iemācīties!

3. Vai tu, neskaitot krūti, dod mazulim arī ūdens pudelīti vai māneklīti? Mazulim pirmajos dzīves mēnešos īsti māneklītis var nenoderēt, bet ūdens sadzeršanās pirms krūts ēdienreizes pabojās viņa apetīti, jo puncītī būs jau ūdens.

4. Vai ēdini mazuli naktī? Piens uzsūcas ātrāk un labāk kā mākslīgā piena maisījums, tāpēc vislabāk būtu, ja naktī mazulis tomēr arī biežāk mostos, lai paēstu. Tas palīdzēs uzturēt laktāciju un arī mazulis nebūs izsalcis un labi ņemsies svarā.

5. Pārbaudi, vai jūti piena pieplūdumu zīdīšanas laikā, ja ir laktācijas krīze, tā pāries, kārtīgi ēd un bieži dzer! Tagad atmet ar roku visām diētām, tavā uzturā jābūt pietiekoši daudz olbaltumvielām, ogļhidrātiem un arī taukiem, uzturam jābūt sabalansētam, tajā jābūt iekļautiem arī vitamīniem un minerālvielām. Var dzert pirms un pēc krūts ēdienreizes tēju ar pienu, zāļu tēju laktācijas uzturēšanai, kā arī uzgrauzt riekstus. Protams, katram būs savas receptes laktācijas uzturēšanai formā, un kas vienam der, var citam nederēt. Bet viens ir skaidrs - vitamīni grūtniecēm un jaunajām māmiņām nekad nenāks par skādi. Tāpat labi ir jāatpūšas, jāpaguļ, un jābaro mazulis pēc pieprasījuma.

Ja vairākas dienas viss no augstākminētā ir ievērots un laktācijas uzlabojumu nav, bet bērns svarā vispār neņemas, jāaizdomājas par apvienoto ēdināšanu, kurā pēc krūts piena mazulim tiktu dots noteikts daudzums mākslīgais piena maisījums. Ēdināšanai jābūt parelēlai. Ja svara rādītāji uzlabojas, piebarojuma jeb maisījuma apjomu var samazināt, vairāk pievēršoties krūts ēdienreižu nostabilizēšanai.

Māmiņu Klubs

Eksperts

Sandra Lase

Zīdīšanas konsultants IBCLC, Latvijas Zīdīšanas veicināšanas konsultantu asociācijas dibinātāja
Sandra Lase Vecāku skolā