Kāda ir fizioterapijas nozīme gaidību laikā un pēc mazuļa piedzimšanas?

Kāda ir fizioterapijas nozīme gaidību laikā un pēc mazuļa piedzimšanas?

06. Jan 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Fizioterapija ieņem būtisku lomu mūsu dzīvēs gan pirms bērniņa ieņemšanas, gan arī grūtniecības laikā un pēc tās. Arī jaundzimušo nereti nosūta pie fizioterapeita, lai tas pārliecinātos par bērniņa attīstības pareizību. Jautājumos par fizioterapiju un tās nozīmi mūsu un mūsu mazuļa dzīvē konsultē fizioterapeite Jana Parfjonova. 

Fizioterapijas ietekme uz cilvēku un viņa pašsajūtu

Kustība ir dzīve. Labā ziņa ir tāda, ka katrs no mums nodarbojas ar kustību terapiju katru dienu, vienīgi slodzes dozēšana mums katram ir ļoti individuāla. Pasaules Veselības organizācija iesaka veicināt un sekot līdzi aktīvam dzīves veidam, jo tas mazina vairāku slimību rašanās risku. Uzlabojumi ir novērojami ļoti individuāli, atkarībā no mērķiem, kurus cilvēks uzstāda sev pats un/vai ar fizioterapeitu.

Ar vai bez ģimenes ārsta nosūtījuma?

Pēc speciālistes teiktā, ģimenes ārsts var nosūtīt pie fizioterapeita uz valsts apmaksātu vizīti. Parasti, ja pacienta sūdzības nav akūtas, ģimenes ārsts nosūta pacientu pie rehabilitologa, kur tālāk ārsts rehabilitologs izstrādā ārstēšanās plānu, iekļaujot fizioterapeita un/vai citu funkcionālo specialistu konsultācijas, kā arī nepieciešamības gadījumā fizikālās medicīnas tehnoloģijas. Tas attiecās uz valsts apmaksātiem pakalpojumiem.

Tomēr, ja pacients vēlas apmeklēt fizioterapeitu, to var darīt par pilnu maksu bez nosūtījuma un ārsta rehabilitologa konsultācijas.

Fizioterapijas nozīme grūtniecības laikā

Grūtniecība ir burvīgs laiks, kad sievietes ķermenis un tā biomehānika mainās. Sievietei mainās kustību stereotipi un pat mainās stāja. Viennozīmīgi, ja sieviete pirms grūtniecības bija aktīva, fizisko aktivitāti ir jāturpina, pirms tam konsultējoties ar ārstu un fizioterapeitu par noteikto kustību veikšanu un fiziskās slodzes dozēšanu.

Nav liegts arī uzsākt fiziskās aktivitātes grūtniecības laikā, tomēr slodzei ir jābūt mērenai un pielāgotai individuāli, ko var ieteikt fizioterapeits pēc ārstējoša ārsta saskaņotas atļaujas.

Grūtniecības laikā var iemācīties sajust savu ķermeni, kas katru dienu mainās, tai skaitā sagatavoties dzemdībām, trenējot muskuļu aktivizēšanu un atslābšanu, elpošanas un relaksācijas tehnikas. Visas šīs iemaņas var iemācīties apmeklējot gan Vecāku skolas nodarbības tepat Māmiņu Klubā, gan jebkurā citā vietā, kur tiek piedāvātas grūtnieču/jauno vecāku apmācības.

Mazuļa startēšana fizioterapijas nodarbībās

Līdz 3-4 mēnešiem mazulim jāļauj adaptēties jauniem apstākļiem, kas krietni atšķiras no “dzīves puncī”. Vēlams, lai vecāki šajā laikā apgūtu hendlingu un mazuļa aprūpi, pierastu pie jaunā dzīves veida un režīma, kā arī ļautu mazināties stresam pēc dzemdībām. Speciālists jaunajiem vecākiem var palīdzēt pareizi iekārtot vidi, kā arī apmācīt, kā pareizi turēt un veikt kustības pirmajās mazuļa nedēļās. Apmeklēt fizioterapeitu var vēlāk, ap 3-4 mēnešiem, lai novērtētu mazuļa kustību stereotipus un iemaņas, ko viņš pa šo laiku ir apguvis. Speciālists nosaka fizioterapijas plānu, taču ieteicams uzmanīties ar profilaktisko fizioterapiju, kuru bieži vien vēlās izmantot jaunie vecāki. Izbaudiet sava mazuļa attīstību, nesteidziniet un lieki nestimulējiet to! Ļaujiet savam mazulim saprast un izjust savas pirmās kustības patstāvīgi bez palīdzības. Un atcerieties, ka labākās rūpes un terapija ir jūsu rokas, aprūpe un pareizi iekārtota vide, kurā var attīstīties mazulis pēc savas dabas likumiem.

Ko vislabāk izvēlēties – individuālās vai grupas fizioterapijas nodarbības?

Tas ir gaumes jautājums. Kādam patīk nodarboties grupā, kādam – tikai individuāli. Ieteicams pirms grupu nodarbību apmeklējuma doties uz individuālu konsultāciju pie specialista, lai saprastu sava ķermeņa, stājas un kustību īpatnības.

INDIVIDUĀLAS FIZIOTERAPEITA KONSULTĀCIJAS MĀMIŅU KLUBĀ

Pie fizioterapeites Kristīnes Asonovas

Pie fizioterapeites Janas Parfjonovas

Aktivitātes vecākiem ar mazuli mājas apstākļos

Vecākiem ir iespēja vērot mazuļa pirmās kustības un palīdzēt attīstīt jaunās iemaņas caur vides iekārtošanu. Pirms gulētiešanas vecāki var pielietot dažādas relaksācijas tehnikas (pieskārieni, maigā masāža), lai mazulis labāk gulētu. Pārējo laiku veltīt aprūpei, kas ir ļoti svarīga bērna pirmā gada laikā.

Praktiskas un noderīgas rotaļlietas jeb priekšmeti, kas atrodami mājās, lai būtu piemēroti katram bērna attīstības posmam

Pirms doties uz veikalu pēc jaunām rotaļlietām, fizioterapeite Jana Parfjonova iesaka pārlūkot savu virtuvi. Burkas, plastmasas trauciņi un vāki, ēdiena lāpstiņas un citas sīklietas lieliski iederas bērnu istabā. “Vienmēr iesaku vecākiem padomāt, ko attīsta noteikta rotaļlieta/lieta bērnam. Attiecīgi bērna vecuma posmam, novērtēt šīs lietas izmantošanas drošību, spēju to tvert, vērot un droši iebāzt mutē. Nevajag steigties pirkt ļoti skaļas rotaļlietas, kas ir skaļākas par apkārtējām skaņām. Pēc iespējas vairāk piedāvāt dažādas faktūras un formas rotaļlietas, kā arī ļaut spēlēties uz dažāda seguma virsmām (grīda, paklājs, putu formas u.c.). Izmantot dažādus mantu novietošanas līmeņus, lai bērns mēģinātu aizsniegties vai tikai vērotu, atkarībā no attīstības posma,” skaidro fizioterapeite Jana Parfjonova.