Kā pareizi kopt jaundzimušā drēbītes?

28. Dec 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Gan jaundzimušajiem, gan arī mazuļiem, kuri rāpo un patstāvīgi ēd, drēbes var nākties pārvilkt pat vairākkārt dienā, līdz ar to arī mazgāšana notiek bieži. Kā to pareizi darīt, kas jāzina par mazgāšanas līdzekļiem, lai tie nekaitētu bērniņa ādai?

Māmiņu Kluba Vecāku skolas lektore, vecmāte Sanita Šidlovska stāsta, ka jau topošo vecāku skolā tiek stāstīts, ka bērniņam paredzētās drēbītes ir jāizmazgā un arī jāizgludina. “Kad mazgājam bērnam drēbītes, jāraugās, lai tiktu izmantots videi un bērnam, bērna ādai draudzīgs līdzeklis, bez smaržvielām, krāsvielām, jo jaundzimušā āda ir ļoti jutīga,” uzsver vecmāte.

Speciālisti rekomendē mazuļa drēbes atsevišķi no pieaugušo drēbēm mazgāt vismaz pirmo bēbīša dzīves gadu, tāpat arī gultasveļu, sedziņas, dvieļus. Ieteicams ar saudzīgu mazgāšanas līdzekli, kuram nav aromāta, mazgāt arī arī māmiņas drēbes, kas saskaras ar mazuļa ādu.

Ko vēl svarīgi ņemt vērā, gādājot mazulim drēbītes? Būtiski tās ne tikai mazgāt ar tam speciāli paredzētu mazgāšanas līdzekli un izgludināt, bet arī pievērst uzmanību, lai drēbītēm nebūtu asu birku, kas varētu kairināt mazuļa ādu. “Jāatceras, ka āda ir lielākais orgāns. Ja tā ir iekaisusi, mazulis jutīsies nekomfortabli, būs raudulīgs un kašķīgs, tāpēc tās veselībai un labsajūtai jāpievērš īpaša vērība,” atgādina vecmāte Sanita Šidlovska.