Kā nomainīt bērniņam autiņbiksītes? 5 soļi, lai autiņbiksīšu nomaiņa būtu mierīga un bez asarām

Kā nomainīt bērniņam autiņbiksītes? 5 soļi, lai autiņbiksīšu nomaiņa būtu mierīga un bez asarām

02. Apr 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vannošana, barošana, autiņbiksīšu nomaiņa ir regulāri ikdienas rituāli, kurus varam veikt kā parastu rutīnas darbiņu vai arī gluži otrādi – izmantot tos kā lielisku veidu laika pavadīšanai kopā ar savu mazuli.

Autiņbiksīšu nomaiņu bieži vien uztveram kā pienākumu, kurš jāpadara pēc iespējas ātrāk, lai pēc tam atkal varētu pievērsties citiem darbiem, taču atceries, ka rūpes par bēbīti nav ikdienas rutīna, bet gan brīnišķīga iespēja veidot īpašas savstarpējās attiecības. Tā ir lieliska iespēja pārvērst to par sava veida rituālu, kurā mazulis zinās katru nākamo tavu darbību. Tad arī izpaliks bērniņa asaras un raudāšanas, jo viņš zinās, kas viņu sagaida.

Vissvarīgākais noteikums, rūpējoties par mazuli, ir režīms vai paredzamība. Ja mazulis jūtas droši, zinot, kas ar viņu tagad notiks, viņš arī mēģinās aktīvi piedalīties šajās darbībās. Kā paveikt autiņbiksīšu nomaiņu, lai tas kļūtu par foršu rituālu nevis pienākumu, kuru nereti pavada mazuļa asaras un raudāšana?

Mazuļu hendlings topošajiem un jaunajiem vecākiem

 

Sagatavošanās

Vannojot mazuli, viņu barojot vai arī mainot autiņbiksītes, tev visa sava uzmanība jāvelta tikai šai konkrētajai darbībai. Tas nozīmē, ka arī autiņbiksīšu nomaiņai vajag iepriekš sagatavoties – sagatavo pārtinamo vietu, autiņbiksītes, mitrās salvetes, tīru drēbīšu kārtu.

Nesteidzies

Necenties paveikt autiņbiksīšu nomaiņu pēc iespējas ātrāk! Dod iespēju bērniņam noskaņoties un koncentrēties uz notiekošo, nodibināt ar tevi acu kontaktu. Lēnas kustības liek bērnam justies mierīgākam un drošākam, tāpēc haoss un steiga ir pilnīgi nevajadzīgi. Ja tavas darbības būs nosvērtas, mierīgas un secīga, mazulis tās atcerēsies un turpmāk ar prieku iesaistīsies šajā procesā, jo zinās, kas viņu sagaida.

Sarunājies

Sarunājies ar bērniņu, stāstot, ko patlaban dari, ko darīsi tālāk. Sarunāšanās ir svarīga vairāku iemeslu dēļ – tas, pirmkārt, palīdzēs tev pašai koncentrēties uz konkrēto darbiņu un nedomāt par dažādām ikdienišķām problēmām, un, otrkārt, veicinās bērniņa uzticēšanos tev. Turklāt, katra saruna ar bērniņu ir ieguldījums mazuļa paša valodiņas attīstībā.

Dod laiku bērnam aptvert notiekošo

Mainot autiņbiksītes, barojot vai arī vannojot, dod bērnam laiku, lai viņš varētu aptvert notiekoši. Pirms turpini nākamo darbību, bērnam jāsaprot un jāatceras, kas ar viņu tikko tika darīts.

Visu savu uzmanību velti mazulim

Laikā, kad maini mazulim autiņbiksītes, neatbildi uz tālruņa zvaniem, nesarunājies ar pārējiem ģimenes locekļiem, jo tas novērsīs gan tavu, gan arī bērna  uzmanību. Dari visu, lai bērna aprūpes process būtu kā īpašs brīdis kopā ar mazuli. 

Mazuļu hendlings topošajiem un jaunajiem vecākiem