Kā attīstās mazuļa tauste?

Kā attīstās mazuļa tauste?

01. Jan 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mazuļi mācās un attīstās rotaļājoties, tādēļ mums, pieaugušajiem, jānodrošina iespēja rotaļāties tā, lai attīstītos visas viņu maņas. 

Lai arī var šķist, ka mazulis vispirms pasauli ierauga un tikai tad tai pieskaras, tomēr tieši tauste mazulītim ir visattīstītākā no visām piecām cilvēku maņām- tā rodas jau grūtniecības trešajā mēnesī, kad viņa āda sāk just to, kas ir viņam apkārt. Ceturtajā grūtniecības mēnesī bērns pats var sataustīt savu mutīti un sākt sūkāt dūri vai īkšķi, ko itin labi viņš pieprot arī ierodoties pasaulē. 

Ir bērni, kuri daudz labprātāk atzīst pirkstiņu zīšanu, ne māneklīti. Lielam uztraukumam gan nav pamata, jo ir ārsti, kas uzskata, ka mazulim esot labāk ļaut sūkāt pirkstus nekā knupīti. Tādēļ šis nudien ir jautājums, ko izlemt var tikai katrs vecāks pats. Taču skaidrs ir viens- šī īkšķa vai rokas zelēšana arī attīsta mazuļa tausti.

Lielisks veids, kā attīstīt mazulīša tausti, ir dažādi pieskārieni un masāža, kas sniegs labsajūtu gan mazulim, gan arī mammai pašai. Vieglu masāžu mazulim var veikt jau no pirmajām dzīves nedēļām.

Tausti lieliski attīstīta iespēja brīvi iepazīt pasauli, proti, mazulim maksimāli daudz laika jāļauj pavadīt plikām rociņām un kājiņām, ja iespējams- pat pavisam plikiņam-, jo katrs plikumiņš, saskaroties ar māmiņas ādu, ar istabas grīdu, ar gultā ieklāto segu vai mīksto spilvenu- katra saskare veicina bērniņa taustes attīstību. Tieši tāpēc mazulim ir jāļauj visu aptaustīt un visam pieskarties. Lielisks veids, kā to darīt, ir pašiem izgatavot rotaļlietas, piemēram, auduma maisiņos saberot pupas, zirņus, ieliekot tajos ko čaukstošu, uzšujot uz auduma lentītes, dažādu faktūru priekšmetus.

Tauste pirmā dzīves gada laikā attīstās ļoti strauji - pašos pirmajos dzīves mēnešos mazulis vēl nespēj neko apzināti paņemt rokās un sataustīt, taču šajā vecumā ir itin bieži novērojama māmiņas pirksta satveršana. Gluži tāpat kā pirmā apzinātā ieskatīšanās vecāku acīs, arī vecāku pirksta satveršana ir ļoti emocionāls mirklis katra jaunā vecāka dzīvē.

Sākumā rociņas turēšana ir neapzināts reflekss, jo apzināta priekšmeta satveršana sāk notikt ap trešo dzīves mēnesi- tad mazais iemācās apzināti mantu paņemt, drīz vien saprot, ka to var iebāzt mutē un nogaršot, vēl pēc pāris mēnešiem arī iemācās aizmest to prom. Lūk, cik daudz var iemācīties vien dažu mēnešu laikā!

Lielākiem mazuļiem ļoti patīk spēlēties ar papīra lapām, saņurcīt tās un saplēst sīkos gabaliņos, attīstot gan savu tausti, gan mazo pirkstiņu veiklību.

Kristīne Damškalne, www.maminuklubs.lv

Kā Tu savam bēbītim attīstīji taustes sajūtu?

20161222115130-39459.jpg